Hotele dla szczurów
Moderator: Junior Moderator
Hotele dla szczurów
Mam parę pytań:
- Czy warto zostawiać szczury w hotelu dla szczurów?
- Jeśli tak, to polecacie mi jakieś?
- A co jeśli szczur zdechnie podczas pobytu w takim hotelu?
A i nie wiem jak je tam traktują. Ktoś z was już zostawiał swojego ogonka w hotelu?
- Czy warto zostawiać szczury w hotelu dla szczurów?
- Jeśli tak, to polecacie mi jakieś?
- A co jeśli szczur zdechnie podczas pobytu w takim hotelu?
A i nie wiem jak je tam traktują. Ktoś z was już zostawiał swojego ogonka w hotelu?
Re: Hotele dla szczurów
Umrze...ludeczka pisze:...- A co jeśli szczur zdechnie podczas pobytu w takim hotelu?...

Co do hoteli nie wiem, nie znam, ale raz: że raczej nie będzie tam osób znających się/lubiących ogonki; dwa: ja bym nie zostawiła, lepiej poszukać na forum kogoś z pobliskich stron i poprosić o DT.
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust
nasz temacik
[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.

[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
A tak. Sorki pomyłka! Umrze nie zdechnie... 

- Bratka.a10
- Kontakt:
Ja również nie dałabym ogonków do hotelu dla szczurów... Wolałabym (tak jak wspomniał BlackRat) znaleźć kogoś z bliskich stron i poprosić o DT. 

WspomniałaBratka.a10 pisze:...tak jak wspomniał BlackRat...

nasz temacik

A w takich hotelach zajmują się w ogóle szczurami? Bo ja o czymś takim nie słyszałam.
Mała filologiczna uwaga. O zwierzętach (wszystkich) mówi się, że zdychają, a o człowieku, że umiera. To, że mówi się że zwierzę umarło jest nie do końca poprawne z punktu widzenia polszczyzny, ale nie błędne jeśli chce się wyrazić emocjonalny stosunek.
Mała filologiczna uwaga. O zwierzętach (wszystkich) mówi się, że zdychają, a o człowieku, że umiera. To, że mówi się że zwierzę umarło jest nie do końca poprawne z punktu widzenia polszczyzny, ale nie błędne jeśli chce się wyrazić emocjonalny stosunek.
Moje kochaski: Noc vel Mała Pała, Gryzelda, Choco i Bazylia
Moje i TŻa: Kawa, Kluska vel Guziczek i Rubi
Za Tęczowym Mostem: Księżniczka Xena i Czikusia
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36540
Moje i TŻa: Kawa, Kluska vel Guziczek i Rubi
Za Tęczowym Mostem: Księżniczka Xena i Czikusia
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=36540
To akurat rzecz gustu.... i odczuć względem zwierząt, a co do języka polskiego to niestety tylko w nim (przynajmniej z moich wiadomości) jest osobne nazewnictwo śmierci dla ludzi i zwierząt, a że niestety słowa na "z..." używa się by obrazić ludzi, uważam że nie powinno się go używać w stosunku do zwierząt, zwłaszcza gdy jest się ich miłośnikiem (lub chociaż szanuje wszelkie życie).devlish pisze:Mała filologiczna uwaga. O zwierzętach (wszystkich) mówi się, że zdychają, a o człowieku, że umiera. To, że mówi się że zwierzę umarło jest nie do końca poprawne z punktu widzenia polszczyzny, ale nie błędne jeśli chce się wyrazić emocjonalny stosunek.
Ale ciii, bo znów kłótnie wyjdą...

nasz temacik

Zwierzęta umierają, a zdychają źli ludzie.
Dziewczyny:
Chłopaki:
Za TM: Fred Bimber Konan Zgredek Biała Ruda Haśka Czarna Didi Hak Smok Blanka Fufa Grzmot Lukrecja Wróżka Wilk Duch Delicja
"Beyond the door there's peace I'm sure,
And I know there'll be no more tears in Heaven”
Chłopaki:
Za TM: Fred Bimber Konan Zgredek Biała Ruda Haśka Czarna Didi Hak Smok Blanka Fufa Grzmot Lukrecja Wróżka Wilk Duch Delicja
"Beyond the door there's peace I'm sure,
And I know there'll be no more tears in Heaven”
język ma to do siebie że się zmienia i ewoluuje, a w przypadku zwierząt potrzeba sporo zmian, żeby pozbyć się wielu utartych zwrotów i wyrażeń, które albo mają znaczenie pejoratywne, albo są wyrazem dyskryminacj gatunkowej.devlish pisze: Mała filologiczna uwaga. O zwierzętach (wszystkich) mówi się, że zdychają, a o człowieku, że umiera. To, że mówi się że zwierzę umarło jest nie do końca poprawne z punktu widzenia polszczyzny, ale nie błędne jeśli chce się wyrazić emocjonalny stosunek.
w tym przypadku poprawność nie ma nic do rzeczy, na tym forum nikt nie pisze że mu zwierzę "zdechło" bo to niesmaczne, głównie ze względu na negatywne konotacje, bo słowa "zdechł" używa się także jak chce się kogoś obrazić. nie powiedziałabym o żadnym zwierzęciu, że zdechło, nawet jeśli jest obce i nie mam do niego emocjonalnego stosunku.
ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Generalnie, to hotele dla zwierząt są głównie przeznaczone dla psów lub kotów.
Więc mogą być nieprzystosowane dla szczurów. Poza tym, nie każdy będzie wiedział jak się nimi zająć odpowiednio i w razie czego jak reagować.
Więc mogą być nieprzystosowane dla szczurów. Poza tym, nie każdy będzie wiedział jak się nimi zająć odpowiednio i w razie czego jak reagować.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
W Gdańsku np. jest hotel dla gryzoni, prowadzony przez lecznicę weterynaryjną - http://www.altervet.pl/hotel-dla-gryzoni-i-krolikow
Sama nie miałam okazji z niego korzystać, ze względu na dużą ilość moich szczurów i wagę klatki (50 kg) przeniesienie całego stada gdziekolwiek jest raczej niemożliwe.
Ja preferuję "dochodzącą" opiekę, czyli podczas wyjazdu daję zaufanej osobie klucze do mieszkania i ona przychodzi do ogonów raz dziennie, żeby je nakarmić, napoić, podać leki. Zazwyczaj są to osoby z forum, które znam osobiście, mieszkające niedaleko, znające się na szczurach - dzięki temu wiem, że w razie potrzeby ewentualna choroba zostanie zauważona i otrzymają opiekę weterynaryjną. Ale podczas krótkich wyjazdów karmi moje ogony także niezaszczurzona koleżanka
Przy małej ilości szczurów 2-5 można znaleźć osobę, która weźmie je do siebie na przechowanie - również na forum.

Ja preferuję "dochodzącą" opiekę, czyli podczas wyjazdu daję zaufanej osobie klucze do mieszkania i ona przychodzi do ogonów raz dziennie, żeby je nakarmić, napoić, podać leki. Zazwyczaj są to osoby z forum, które znam osobiście, mieszkające niedaleko, znające się na szczurach - dzięki temu wiem, że w razie potrzeby ewentualna choroba zostanie zauważona i otrzymają opiekę weterynaryjną. Ale podczas krótkich wyjazdów karmi moje ogony także niezaszczurzona koleżanka

Przy małej ilości szczurów 2-5 można znaleźć osobę, która weźmie je do siebie na przechowanie - również na forum.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf