IHime pisze:Mleko, owszem, zawiera kazeinę, ale jest ona białkiem łatwostrawnym i ludzie ani szczury nie mają z jego trawieniem problemów. Problem mają tylko osoby/zwierzęta z alergią. Mleko zawiera za to laktozę, cukier mleczny, którego rzeczywiście dużo ludzi i zwierząt nie potrafi strawić i może ono powodować problemy. Jednak fermentacja usuwa większość laktozy, dlatego osoby z jej nietolerancją mogą spożywać np. jogurty, zsiadłe mleko, itd. Większość szczurów ma nietolerancję laktozy, nie alergię.
Podsumowanie jest takie: osoby/zwierzęta uczulone na mleko nie mogą spożywać żadnych produktów mlecznych. Za to ograniczanie spożycia u osobników zdrowych nie zapobiega powstaniu alergii w przyszłości. Osoby/zwierzęta z nietolerancją cukru mlecznego nie mogą spożywać tylko świeżego mleka, mogą jeść przetwory.
KAZEINIAN WAPNIA - białko z mleka potrzebne cielakowi, aby rosły mu kopyta i rogi. Cielaki piją mleko do 6 miesiąca życia. Człowiek ma inny układ trawienny niż cielak i NIE trawi kazeiny (dlatego mówi się że długo-wchłanialne itp.)
kazeina służy do wyroby kleju, a w organizmie niestrawiona oblepia wszystko co napotka na drodze, tworząc kamienie w nerkach i niszcząc stawy kolanowe np. Do strawienia kazeiny potrzebna jest podpuszczka, która zanika wraz z wiekiem u ludzi. dziecko 1-2 letnie ma już paznokcie i nie potrzebuje przerabiać tego białka. .... Niestrawiona kazeina w naszym organizmie powoduje powstawanie guzów w różnych częściach ciała, deformacje palców rąk, kamieni w nerkach.
Krowie kopyta i rogi są zbudowane z keratyny, do której produkcji potrzeba metioniny i cysteiny, aminokwasów siarkowych, które, owszem, w mleku występują, ale nie w dużych ilościach. Te, jak i pozostałych 17 aminokwasów z mleka, służą do budowy mięśni, układu nerwowego, aparatu enzymatycznego, itd.
Niemowlęta potrzebują podpuszczki do trawienia mleka, ponieważ pH w ich żołądkach jest dużo wyższe, niż u dorosłych. Podpuszczka służy wyłącznie do koagulacji mleka, u dorosłych tę funkcję spełnia kwaśne pH i duże stężenie soli w sokach trzustkowych. Do trawienia kazeiny służą enzymy zwane proteazami, np. pepsyna, która ma szerokie spektrum działania.
Mit o tym, że kazeina długo się wchłania powstał z błędnej interpretacji wyników badań, wg. których trawi się dłużej, niż białka serwatkowe, ale dłużej, nie oznacza DŁUGO. Dokładniej, po 5 minutach w dwunastnicy kazeina jest całkowicie rozłożona do prostych peptydów i wolnych aminokwasów [Ragnhild Aabøe INGLINGSTAD et al., Comparison of the digestion of caseins and whey proteins in equine, bovine, caprine and human milks by human gastrointestinal enzymes. Dairy Sci. Technol. 90 (2010) 549–563].
Kamienie w nerkach powstają najczęściej z nierozpuszczalnych szczawianów, w tym szczawianu wapnia. Szczawiany występują w produktach roślinnych. U osób, które mają problemy z kamieniami w nerkach problem może sprawiać duża ilość łatwo przyswajalnego wapnia w mleku, ale większość z nas ma niedobory wapnia, a nie nadmiar.
Stawy kolanowe zniszczyć można na różne sposoby, częstą przyczyną są choroby z autoagresji.
Z mlekiem jest trochę jak z wegetarianizmem, to osobisty wybór człowieka czy pije, je przetwory i podaje swoim podopiecznym. Oczywiście z wyjątkiem uczulonych i z nietolerancją, fenyloketonurią i innymi przypadłościami medycznymi, jednoznacznie wykluczającymi mleko.
Gdyby ktoś miał ochotę przeczytać przywołany przeze mnie artykuł lub kilka innych z ostatnich lat, może do mnie napisać PM, mam dostęp do pełnych tekstów w jęz. angielskim.
Zrobiłyśmy strasznego offtopa i wystraszyłysmy resztę przemiłych dyskutujących. Zaraz wydzielę osobny wątek.