Składniki:
Pomidor
Ogórek zielony
Makaron penne (typu "rurki")
Sok pomidorowy 100%, nieprzyprawiony!
Natka pietruszki (może być inna, lubiana zieleninka

Wykonanie
Pomidorka wyparzyć, ogórka obrać ze skórki. Pokroić warzywa w cieniutkie paseczki. Makaron ugotować al'dente, ostrożnie nadziać paseczkami pomidora, żeby makaron się nie rozpadł. Włożyć do miski, skropić (nie zalewać! Chodzi o to, żeby do makaronu przykleiła się zieleninka;)) sokiem. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki, kilka razy energicznie potrząsnąć miską, aby składniki się wymieszały i Voilà!

A poważnie, moje mordki gardzą warzywami, trochę wyjedzą ze środka i zostawiają, to samo natka pietruszki. Za to makaron kochają, więc pokombinowałam tak, żeby nie mogły wybierać;P Obrałam ze skórki, bo i tak zawsze wypluwają, ale to indywidualna sprawa, może pomysł się komuś przyda;)