Nie do końca oswojone na wybiegu?
Moderator: Junior Moderator
- szczurki3163
- Numer GG: 10306431
Nie do końca oswojone na wybiegu?
Moje dwie szczurcie są u mnie ze 3 tygodnie i już je puszczałam na wybieg po pokoju ale Luna ciągle ucieka za meble
. Kleo za to ładnie bada teren choć lubi przeciskać się przez pręty i w nocy wyłazić z klatki
Zawsze jak zakryje szparę Luncia i tak znajdzie dostęp do niej
Może zostawić niezasłonięte a jak wejdzie to nic nie robić i czekać aż wróci?
To taka bojaźliwa szczurcia
Najwyżej potem bym ją wywabiałą z norki... Już sama nw... bo dawno nie biegały a Luna się tego domaga. Jak i Kleo...
Moje szczurcie ;** Luna i Kleo
Re: Nie do końca oswojone na wybiegu?
jeśli wyjdzie albo wywabisz ją bez problemu, to zostaw (jeśli to nie stanowi dla niej żadnego niebezpieczeństwa), ale jeśli jest tak ciasno, że mogłaby tam utknąć lub cokolwiek mogłoby jej się stać, to lepiej szukać innego sposobu na zamaskowanie tego. można czymś zastawić, można czymś zasłonić, ja szparę za szafą mam zaklejoną grubym kawałkiem tektury, poszukaj na forum, jest trochę tematów jak sobie z tym radzić 
szczurki3163, jak to dawno nie biegały? Szczurki muszą mieć co dzień wybieg. Tyle razy już było Ci tłumaczone i o oswajaniu, i o innych rzeczach, a Ty nadal to samo....
Zasłoń wejścia za szafę tak, by się nie dało (np. odpowiedniej grubości i długości deską/belką, czy jak Ci koleżanka wyżej napisała) lub po prostu pilnuj cały czas. Moje wchodzą wszędzie, gdzie się da, choć wszystkie wejścia za szafy itd mam zasłonięte, to jednak na szafę da się wejść i ciągle muszę je zdejmować - taki to już urok szczurków.
I powtarzam - one muszą mieć wybieg co dzień - chciałbyś być trzymana w klatce non stop bez możliwości wyjścia poza?
Zasłoń wejścia za szafę tak, by się nie dało (np. odpowiedniej grubości i długości deską/belką, czy jak Ci koleżanka wyżej napisała) lub po prostu pilnuj cały czas. Moje wchodzą wszędzie, gdzie się da, choć wszystkie wejścia za szafy itd mam zasłonięte, to jednak na szafę da się wejść i ciągle muszę je zdejmować - taki to już urok szczurków.
I powtarzam - one muszą mieć wybieg co dzień - chciałbyś być trzymana w klatce non stop bez możliwości wyjścia poza?
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..."
Moje dzieciaczki: Kane, Kofi, Triple H i Goldust
nasz temacik
[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
nasz temacik[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
- Lilien
- Numer GG: 8356274
Zachowanie na wybiegu nie zależy od oswojenia. Owszem, nie oswojony szczur będzie chował się gdzie tylko może uciekał i nie będzie chciał wyjść. Twoja Luna jest poprostu ciekawska
Ja w swoim stadku też mam takiego ciekawskiego ogona. Lili po wyjściu z klatki zaraz biegnie za biórko albo pod łóżko albo za szafkę, ale wychodzi choć nie zawsze, bo gdy zaśnie trzeba ją wyciągać. Szczurki lubią takie ciemne miejsca.
Jeśli bardzo przeszkadza Ci jej zachowanie zabezpiecz te miejsca, kartonami, ścierkami czym tylko możesz zapchaj dziury.
Jeśli bardzo przeszkadza Ci jej zachowanie zabezpiecz te miejsca, kartonami, ścierkami czym tylko możesz zapchaj dziury.

- szczurki3163
One biegały ale króciutko
Bo jak mówię Luna ucieka a szafę i biurko mam tak obok nisko położonej rury przy ścianie od kaloryfera i nie mogę tam wstawić deski a kartony wygryzają
Jeśli zakrywam szmatką to ją wyciągają :/
Daj no zdjęcie tegoż dobytku (bo tak z opisu nie bardzo rozumiem), to coś wymyślimy 
nasz temacik
[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
nasz temacik[*][/b]: MoDo,Łatka,Gacuś,Piwniczuś,Myszka,Złośniczka,Ogryzek,Wisienka,Achmedzik,Porzeczka,Dustie.
- szczurki3163
Jeszcze dziś postaram się zrobić 
- szczurki3163
szafa. (Deskę mogę wyjąć):

I biurko:

Żółto wyszło bo światło takie

I biurko:

Żółto wyszło bo światło takie
deskę można też wstawić bokiem lub przyciąć 
Możesz zrobić zagrodę (taki jakby płotek) np. z kartonu lub dykty i ustawiać go od biurka do szafy zawsze, jak puszczasz maluchy. postaram się wieczorem lub jutro wkleić zdjęcie jak to wygląda 
nasz temacik
Jak widzisz wszystko można zabezpieczyć (no może nie wszystko, ale większość), także spróbuj, może zadziała

nasz temacik
- szczurki3163