Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Mój szczurek jest już duży, ale nie ma jakichś problemów z rozciąganiem się, wręcz przeciwnie wciąż leży jak placek ^^
Ale dziękuję za rady, będę szukać nowej klatki i je połączę
A możecie powiedzieć jakie wymiary powinna mieć klatka dla dwóch dużych szczurków?
Może wejdź w tematy klatek i przepatrz, jakie i na ile forumowicze mają. http://www.rattycorner.com/odds/calc.shtml według tego kalkulatora klatka o wymiarach: 70dł x 40sz x 60 wys jest na dwa.
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..." Moje dzieciaczki:Kane,Kofi,Triple HiGoldustnasz temacik
Na 2 szczury spokojnie się nada 70x40x60, można też kupić taką: http://allegro.pl/klatka-szynszyla-szcz ... 16635.html, nadaje się max na 4 szczury Ze zbyt dużą klatką trzeba uważać, bo później kusi, żeby przygarniać do niej kolejne ogonki
A ja mam pytanie:)
Mam klatkę 40x70x95 według kalkulatora nadaje się na 4 ogonki. Ale widzę już, że nie należy wierzyć bezgranicznie w te wyniki.
Więc pytam się Was, bardziej doświadczonych Na ile szczurków (samców ) dobra jest ta klatka?
Ja w tej chwili mam dwóch chłopców i chciałabym wiedzieć na ile maksymalnie mogę sobie pozwolić
I jeszcze jedno od razu Gdybym chciała się bardziej doszczurzyć to muszę kupić nową klatkę o większej podstawie, czy wystarczy, że dołączę drugą u góry żeby była wyższa, ale nadal o tej samej podstawie?
Oczywiście pytam czysto teoretycznie
Edek,Maniek,Dean,Beam,Dełko wątek bazarek
za TM: Sammy[*]
Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj odejmuję jednego ogonka od wyniku z kalkulatora. Wyznaję zasadę i więcej miejsca, tym lepiej
Ja mam łączone klatki (podstawa jak Twoja, a wysokość łącznie 135cm), ale szczerze mówiąc niewygodne toto w użytkowaniu...
"And If You're Not Down With That, I've Got Two Words For You..." Moje dzieciaczki:Kane,Kofi,Triple HiGoldustnasz temacik
Ja mam klatkę dwupiętrową 100 x 53 x 102 cm, która licząc kalkulatorem na 2.5 cubic feet (a nie domyślne 2.0) nadaje się na 7 szczurów, a trzymam w niej 3. I naprawdę nie wyobrażam sobie, by mogły w mniejszej klatce siedzieć... Lubią po klatce pobiegać, powspinać się, pozwiedzać. A jak się pokłócą, to każdy ma osobny kąt.
Tak naprawdę ilość szczurów, które można trzymać w klatce zależy też od jej wyposażenia - wiadomo, że więcej powierzchni do biegania będą miały szczury w klatce bogato urządzonej, niż w takiej, gdzie jest do dyspozycji tylko kuweta. A więcej powierzchni = więcej szczurów. Na Alloszczurze jakiś czas temu powstał kalkulator uwzględniający wyposażenie, tutaj można go znaleźć: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=12012&start=0, ale niestety serwer, na którym jest umieszczony, często nie działa
Kalkulator z fancy rats zawyża wyniki przy bardzo małych klatkach (bo raczej nie poleca się już trzymania szczurów w klatce mniejszej, niż 70x40x60, a on ciągle na to zezwala), a z kolei zaniża przy bardzo dużych klatkach (w takim Royal Suite odpowiednio urządzonym moim zdaniem może mieszkać więcej szczurów, niż tylko 12, jak wynika z kalkulatorowego przeliczenia objętości). Kalkulator ma być wskazówką, a nie wyrocznią, wiele zależy też od samych rozmiarów szczurów i ich upodobań.