Futra z charakterem - Sanatorium pod Bananem ;)

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Arau

Re: Futra z charakterem

Post autor: Arau »

Ileż radości może dać galaretka ^^
Obrazek
Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]

Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

Eve pisze: "CO TO JEST ?" zagadnęła śpiesząc się bardzo, Lu myślał a Chmurka odpowiedziała " łwabadzo maoamnote jezłenije " nie przerywając tego co robiła ..
" Co Ona powiedziała ? " - spytała Syrenka, Lu nie przerywają badania wpływu łapki na powierzchnię zoli mruknął " Nie wiem - chyba uczy się języka pradawnego " ..

" O-RZESZ-KU .. orzeszku ! Co to jest ? " Warknęła ..

" Tczłebła truu młocno włcisłnąłć sos ił łjezykim łyzać " - poradziła Chmurencja siostrze ..
" Bożesz .. Ona do reszty zgłupła .. Uderzyła się gdzieś? Widział ktoś ? Lu .. LU ! Czy Chmura gdzieś spadła ? " zatroskała się Buka ..
Jejku, Eve jak zwykle po przeczytaniu Twój tekst potrafi doprowadzić mnie do tarzania się po podłodze ze śmiechu :P ;D
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
IHime

Post autor: IHime »

Trampolina! Wyobraźnia galopuje przy czytaniu Twoich opisów i robi przystanki tylko na tyle, żeby uspokoić śmiechową zadyszkę!

Evciu, a podzieliłabyś się jakimś takim magicznym przepisem?
Awatar użytkownika
wiewi

Post autor: wiewi »

:D Ja chcę galaretkę! :D obśmiałam się jak nie przymierzając norka ;)
I ja też proszę o przepis :D
Edek,Maniek,Dean,Beam,Dełko
Obrazek
wątek
bazarek
za TM: Sammy[*]
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

Ale na galaretkę ? Co ..chcecie się porzucać ?!
Mam dużo fajnych przepisów starodawnych ale na początek polecam Ciecierzycę jako średniowieczne chipsy. Można ją kupić w marketach, ja zawsze biorę dwie paczki żeby było na cały film ;D
To się robi jak rośliny strączkowe - moczysz , najlepiej z trzy godzinki w wodzie, gotujesz z małą ilością soli do miękkości i zjada się z masełkiem. Lepsze to niż nie jedna przegryzka a wartościowe i łatwe do zrobienia. Piszcie co Wam jeszcze na kubkach smakowych leży .. to zamieszczę. OO na przykład rzadko kiedy kupuję wędlinę taką w sklepie bo łatwo ją można zamienić na mięsa do krojenia. Zdrowiej i wcale nie wychodzi drogo. Wiem w tedy co jem i nie mam problemów z żołądkiem. Pasztety też robię i sery białe .. piszcie, piszcie - to zdrowe żarełko jest ..
Albo taka soczewica .. mniam .. w zupce, z mięskiem, z warzywami - na różne sposoby.
Albo kasza w sosiku ze śliwką i żurawiną .. śledziki we własnym majonezie z jabłkiem ..
:-*
Łapki malutkie ale wyobraźnia ogromna..
Moje miziaki: Futra z Charakterem
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=33133

Hamaczki dla każdej paczki :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=149&t=38219
xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

Oooo już zapisuję :D
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
Awatar użytkownika
Eve

Kiedyś jak pracowałam w redakcji to napisałam kilka artykułów na ten temat - jak kogoś zainteresuje to wklejam linki .. nie jest to wysokich lotów ale i portal nie jest ;D

http://kobieta.lca.pl/news,16209,Przy_s ... rzeni.html

http://kobieta.lca.pl/news,16514,Przy_s ... osach.html

Awatar użytkownika
wiewi

Eve a może załóż wątek z takimi swojskimi przepisami? Ja zawsze podziwiam ale jakoś jeszcze nigdy nie robiłam tego typu rzeczy...
Obrazek
wątek
bazarek
valhalla

Post autor: valhalla »

Oo, też lubię taką "kuchnię od podstaw", ale ja to jeszcze nie ten level... dopiero od 3 lat na swoim, a wcześniej mnie mama do kuchni nie puszczała :-[ Więc jestem na etapie: dżemy, wina i nalewki ;)
Ciecierzyca jest spoko, nigdy jej nie chrupałam tak samej, ale moja mama robi dobrą sałatkę z ciecierzycą, bazylią i suszonymi pomidorami :)
Wędlin w sklepie też nie kupuję. Najbardziej lubię, kiedy teściowa w pracy składa się ze znajomymi u rzeźnika na świnię i on robi im takie wędliny tradycyjne, bez konserwantów (no, poza solą). Zawsze coś nam z tego odpalają i to zupełnie inaczej smakuje, niż te ze sklepu.

O, a pieczesz chleb? Bo ja uwielbiam domowy chleb, tylko to mój mąż i teść pieką, ja nie umiem :P

Przynajmniej jak szczur taki przysmak podwędzi, to wiadomo, że dostał coś zdrowego, a nie pochodne ropy naftowej ;)
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
IHime

Ciecierzycę najbardziej lubię z pietruszką. Zamiast chipsów podaję surowego kalafiora i wybór dipów (ale dla mojej rodzinki spokojnie mogę się ograniczyć do jednego - "szatańskiego czosnku Majaków Nocnych"), ale może spróbuję z ciecierzycą. Wędliny takiej normalnej w ogóle nie tykam. Jeśli już, to piekę schab ze śliwką albo morelą, z rzadka kupuję wędliny dojrzewające, ewentualnie kiełbasę (co roku czekam bardziej niż na Święta, aż znajomy ubije prosiaka i podzieli się kiełbachą).
Pasztety robi teściowa, wspaniałe, ale poprosiłam, żeby nie dawała mi przepisu, bo przestanę lubić. ;) Sery białe robiła kiedyś mama, bo rodzice mieli kozy. Teorię znam, praktycznie nigdy nie robiłam.
A z tymi zupami mi podpasowałaś - to moje największe odkrycie i kulinarna miłość ostatniego roku. Mieszkając z rodzicamy nie znosiłam zup, bo były tak cienkie, że można je było zjeść przez słomkę. A potem odkryłam, że lubię zupy, w których można postawić łyżkę. Proste, jednogarnkowe, sycące. Ostatnio, całkiem spontanicznie zrobiłam zupę cebulową z jęczmieniem, soczewicą, odrobiną łuskanego grochu. Jeżeli masz jakieś przepisy, to chętnie przyswoję. ;)
Z rybami mam problem. Lubię ryby, powinnam ich jeść więcej, ale wychodzą mi jakoś tak niespecjalnie.

Hmm, może rzeczywiście załóż nowy wątek i Ci tu posprzątam, bo zrobiłyśmy łasuchowy offtop. ;)
Awatar użytkownika
wiewi

ooo i ja poproszę o przepisy na dobre zupy! Ja zupy luuubię ale o i le w kuchni radzę sobie i rodzina mówi, że gotuję smacznie ;) to zupy mi nie wychodzą. No nie umiem. Nie wiem który etap partolę ale coś mi nie wychodzi. Więc ja tak łopatoligicznie aż do bólu poproszę przy zupach ;)
Czekamy na wątek! ;)
Obrazek
wątek
bazarek
Awatar użytkownika
Eve

Dobra, pomyślę nad wątkiem. Chyba muszę w końcu i w przepisach zrobić porządek ;D . Ale może bym zaczęła od takich prostych podstawowych ..co się w domu co dzień robi jadełko z nutą starej kuchni bo przecież nikt nie będzie trzymał żuru "pod pierzyną" ;D
Ale teraz lecę bo właśnie dzwoniła pani Joasia - Groszek RODZI - to jadę !!

IHime

:o Kciuki za Groszka!
Awatar użytkownika
akzi