Rozpoznanie ciąży
Moderator: Junior Moderator
- handzia600
- Numer GG: 12805114
Rozpoznanie ciąży
Jeżeli przeprowadzamy badanie palpacyjne w podejrzeniu ciąży to jaki jest brzuch samicy która w nią zaszła ?
Czy jest jedno określone miejsce które wykazuje ciążę podczas badania palpacyjnego ?
Jakie powinno być w dotyku to miejsce? (twarde , miękkie , napięte itp. )
Czy samica ciężarna powinna wtedy odczuwać ból ?
Czy prócz powiększonych sutków inne narządy też są powiększone?
Czy jest jedno określone miejsce które wykazuje ciążę podczas badania palpacyjnego ?
Jakie powinno być w dotyku to miejsce? (twarde , miękkie , napięte itp. )
Czy samica ciężarna powinna wtedy odczuwać ból ?
Czy prócz powiększonych sutków inne narządy też są powiększone?
Re: Rozpoznanie ciąży
Ciąża gołym okiem widoczna jest pod sam koniec. Kilka ostatnich dni. Wcześniej, nawet weterynarze miewają problem żeby ją wykluczyć. Najpewniejszym badaniem jest przeczekanie 3 tygodni - tyle ciąża trwa.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- handzia600
tak wiem ile trwa ciąża , tyle że mam problem z odróżnieniem tłustego brzuszka od ciąży. Czy to się czymś różni od siebie?
http://szczury.org/viewtopic.php?f=19&t ... 7&#p901833 - tutaj widać dzień przed porodem 
Tłusty brzuszek z reguły łączy się z szeroką pupcią
.

Tłusty brzuszek z reguły łączy się z szeroką pupcią

Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Ciążowy brzuch wystaje do przodu i na boki, szczur jest gruby tylko w jednym miejscu, a nie po całości
Sutki stają się wyraźnie widoczne. Pod koniec ciąży mogą być wyczuwalne lub zauważalne gołym okiem ruchy młodych. Jeśli masz wątpliwości, może warto byłoby wysterylizować samiczkę? Jeśli jest w ciąży, pozwoli to na jej usunięcie, a nawet jeśli nie jest, będzie to korzystne dla jej zdrowia w przyszłości. W jakim jest wieku?

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
- handzia600
No właśnie i tu tkwi problem. Mam nadzieję że nie obudzę się z ręką w nocniku jak wejdę do pokoju a tu mnóstwo pisków ...
Historia według daty (aby nie pomylić się )
-19.09. odebrana z hodowli karmowej , facet zapewniał że oddziela samce od samic . W ofercie miał napisane 4 samice i ileś tam samców a w pudle w którym były samice raptem znalazło się ponad 6 szczurów tego samego wieku .... Dziwne.
-03.10 (jutro) mijają 2 tyg jak ją mam. Brzuch ewidentnie zaokrąglony ( podbrzusze ) sutki czuć przy omacywaniu ale niestety nie zwracałam na nie uwagi te dwa tyg temu więc nie wiem czy są powiększone. Skacze lata , ucieka etc. ogólnie sprawna fizycznie nie ociąga się. Dałam jej na sprawdzenie sianko do klatki czy uwije gniazdko ale tylko ulepiła pod siebie legowisko , nic nie wiła. Przy dotykaniu brzucha nie wykazuje oznak bólu. Ale mimo to ten brzuch jest taki ... okrągły. Nie wiem czy to z powodu przytycia - zmiany żywienia czy facet skłamał i nie oddzielił.
-10.10 do tego czasu powinna urodzić jeżeli jest w ciąży.
Obecnie ma około 3 miesięcy
Historia według daty (aby nie pomylić się )
-19.09. odebrana z hodowli karmowej , facet zapewniał że oddziela samce od samic . W ofercie miał napisane 4 samice i ileś tam samców a w pudle w którym były samice raptem znalazło się ponad 6 szczurów tego samego wieku .... Dziwne.
-03.10 (jutro) mijają 2 tyg jak ją mam. Brzuch ewidentnie zaokrąglony ( podbrzusze ) sutki czuć przy omacywaniu ale niestety nie zwracałam na nie uwagi te dwa tyg temu więc nie wiem czy są powiększone. Skacze lata , ucieka etc. ogólnie sprawna fizycznie nie ociąga się. Dałam jej na sprawdzenie sianko do klatki czy uwije gniazdko ale tylko ulepiła pod siebie legowisko , nic nie wiła. Przy dotykaniu brzucha nie wykazuje oznak bólu. Ale mimo to ten brzuch jest taki ... okrągły. Nie wiem czy to z powodu przytycia - zmiany żywienia czy facet skłamał i nie oddzielił.
-10.10 do tego czasu powinna urodzić jeżeli jest w ciąży.
Obecnie ma około 3 miesięcy
3 miesiące to mało na sterylkę. Ale również mało jak na odchowanie młodych, może to ją bardzo wyniszczyć fizycznie. Inny problem to domy dla wszystkich, a z hodowli karmowych największe genetyczne katastrofy mogą wyjść :/ ( tam pewnie matka z synem, córka z ojcem itp )
Myślałaś o uśpieniu całego miotu ? Ja bym tak zrobiła w tej sytuacji.
Myślałaś o uśpieniu całego miotu ? Ja bym tak zrobiła w tej sytuacji.

- handzia600
Facet pisał niby że zastrzega sobie że oddziela młode , a pare tygodni wcześniej widziałam jego posty na forum terrarystycznym o porady kiedy oddzielić etc. Nie wiem czy dobrze to zrobił ale była tam u niego spory chaos...Jak z nim pisałam mówił że zna się trochę na genetyce że wie iż nie można łączyć ze sobą rodzeństwa - ogólnie szczurów spokrewnionych liniowo , i że stosuje się do tego. Ale jakoś wierzyć mi się nie chce bo jemu w sumie jest to obojętne kto z kim i tak je mrozi a potem skarmia :/
Na razie mam nadzieję że mała nie jest w ciąży , co prawda brzuch ma w połowie taki co ta ze zdjęć tyle że idzie bardziej ku przodowi niż na boki novaa ale to chyba jeszcze nie symptom
Na razie mam nadzieję że mała nie jest w ciąży , co prawda brzuch ma w połowie taki co ta ze zdjęć tyle że idzie bardziej ku przodowi niż na boki novaa ale to chyba jeszcze nie symptom
Szczurki z takich miejsc czasem mają tendencje udawania ciąży ... szczególnie jeśli wcześniej bywały głodne i próbują nadrobić zapychając się po uszy
.
Ale jeśli jednak by była, to przemyśl co napisałam

Ale jeśli jednak by była, to przemyśl co napisałam

Ja sterylizowałam swoją 3,5 miesięczną samiczkę po tym, jak przelazła mi przez dziurę do klatki samców. Bardzo szybko wróciła do formy, właściwie była osowiała tylko w dniu zabiegu. Robiłam to pod narkozą iniekcyjną i nie było problemu, ale oczywiście bezpieczniej jest pod wziewną. Więc wydaje mi się, że jeśli nie jest osłabiona i wychudzona oraz mamy dostęp do bardzo dobrego weta, to 3 miesiące to nie jest za mało na sterylkę. Dr Piasecki z Wrocławia podobno przeprowadzał kiedyś darmowe sterylki u szczurzyc (albo po kosztach materiałów, nie pamiętam) w ramach badań nad skutecznością tej metody w zapobieganiu guzom hormonozależnym - warunkiem było nieukończenie przez samiczkę 4 miesiąca życia.
Z drugiej strony samiczka z hodowli karmowej może rzeczywiście być za słaba na operację, moja była z dobrze odżywionego miotu adopcyjnego. Najlepiej zasięgnąć opinii dobrego szczurzego weterynarza 

- handzia600
dlatego napisałam bo nie wiem czy to objaw zajadania się tym co nowego dostaje a nie tylko sucha karma plus karma dla psów mokra.... Może to taka reakcja ... Przemyśleć będę musiała. Na razie ma tylko dwa objawy ciążowe i to jeszcze nie w pełni ujawnione brzuch i sutki.
Nie zdecyduję się na sterylizację , nie jest to na razie potrzebne tak małej szczurzycy. Ale jeżeli urodzą się młode to będę musiała rozważyć uśpienie miotu.
Nie zdecyduję się na sterylizację , nie jest to na razie potrzebne tak małej szczurzycy. Ale jeżeli urodzą się młode to będę musiała rozważyć uśpienie miotu.
Co do sterylizacji - we wczesnym wieku (ok. 4 miesięcy) jest największa szansa, że sterylka uratuje w przyszłości szczurkę przed gruczolakami i guzami przysadki. Im dłużej hormony oddziałują na organizm, tym większe prawdopodobieństwo zachorowania w przyszłości. http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=169&t=37441 - tutaj możesz poczytać o zaletach sterylki. Ale jeśli mała nie jest w ciąży, to rzeczywiście nie ma co się zbytnio śpieszyć.
- StasiMalgosia
Żeby była możliwość sterylki musi być też w odpowiedniej wadze, jesli to jest ciąża to trzeba też założyc odpowiedni margines na wagę wkładki. Wiem że maluchy ważą tyle co nic ale nic razy 10 to już coś plus wody płodowe to już troszkę jest. Jeśli więc łapie się na sterylkę wagowo ledwo co ja bym jej nie robił.
Co do rozpoznania ciąży może też się zdarzyć że szczurka z różnych powodów (głównie stresu) może "wchłonąć" płody i mimo ciąży nic nie urodzić. Kiedy trafiły do nas Merchowe Panienki z podejżeniem ciąży to Pani dr Soszyńska stwierdziłą ciąże u wszystkich ale urodziły tylko dwie (z czterech).
Pamiętaj też że szczurki młode wyciągnięte z pseudohodowli dostając jedzenie w wersji lux mają tendencje do zaokrąglania się.
Podsumowując pewność będziesz miała za 2 tygodnie, albo po USG.
Co do rozpoznania ciąży może też się zdarzyć że szczurka z różnych powodów (głównie stresu) może "wchłonąć" płody i mimo ciąży nic nie urodzić. Kiedy trafiły do nas Merchowe Panienki z podejżeniem ciąży to Pani dr Soszyńska stwierdziłą ciąże u wszystkich ale urodziły tylko dwie (z czterech).
Pamiętaj też że szczurki młode wyciągnięte z pseudohodowli dostając jedzenie w wersji lux mają tendencje do zaokrąglania się.
Podsumowując pewność będziesz miała za 2 tygodnie, albo po USG.
- handzia600
Czekam , ale jednak mam nadzieję że tak jak piszesz to efekt zmiany diety na lepszą