Rozpoznanie ciąży

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
handzia600
Numer GG: 12805114

Re: Rozpoznanie ciąży

Post autor: handzia600 »

a i jeszcze jedno , orientuje się ktoś może czy można podać w tym wypadku Nadii ivermectynę?
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Post autor: Nakasha »

Jeśli ona jest w widocznej ciąży, to z tych 150 gramów 50 to mogą być płody i wody płodowe. Przy takiej wadze szansa na to, że ma 3 miesiące, jest znikoma. Zaciążyć mogą 5 czy 6-tygodniowe samiczki.

Na pewno nie można zostawić jej więcej niż 2 maluchów i to tylko pod warunkiem, że zostałyby z Tobą już na zawsze... przecież płeć widać od razu po urodzeniu, więc to żaden problem. Polecałabym jednak uśpienie całego miotu, laktacja pojawia się pod wpływem ssania, więc dla samicy to nie będzie większej różnicy. Tylko trzeba by zabrać miot jak najszybciej, najlepiej tuż po porodzie.
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
Nakasha
Kontakt:

Nie, ciężarnej ani karmiącej samicy nie można podawać ivermektyny. Dlatego najlepiej uśpić miot po narodzeniu i podać jej wtedy normalnie leki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Ja popieram Nakashę. 3 miesiące to jest jeszcze dzieciak... max zostawić 1-2 kajtki.
Wtedy te maluchy będa miały siłę. Ta mama też jest w wieku, ze sama potrzebuje witamin :(
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
handzia600

Dobrze zastanowię się nad zostawieniem ewentualnie córki. Ale to muszę przemyśleć dobrze.
Z resztą nie ma pewności że jest w ciąży , okaże się za kilka dni.
W związku z tym nie połączyłam jeszcze jej z resztą stadka w klatce.

Aha skoro nie można podawać ivermectyny to muszę poczekać aż minie termin porodu podać jej lek i dopiero wtedy łączyć szczury bo teraz nawet wypuścić ich razem na wybieg nie mogę bo będą ciągle szerzyć się wszoły. Z tego co mi mówiła noovaa poród może opóźnić się o 2 dnia maksymalnie tak? Ale skoro mam ją pd 2 tyg i 3 dni to jest małe prawdopodobieństwo że zaszła tego dnia co ją brałam albo dzień wcześniej... Więć maksymalnie do środy i mogę podać iver?

Paul - nie dośc że nie znam dokładnego wieku to dostałam ją zachudzoną z pchłami i innymi obrażeniami fizycznymi. Czyli jeżeli jest w ciąży mogę jej podać beta glukan i vibovit? Chyba nie wpłynie to na płody jeżeli takowe są a wzmocni
anka28

Post autor: anka28 »

z podaniem leku musisz poczekać aż przestanie karmić czyli 5 tygodni od porodu czyli wszoły będą u was długo, no i z tego co wiem musza być 2 maluszki żeby laktacja nie zanikła,jesteś gotowa mieć nie 3 a 5 szczurów?
Misia [*] Whisky [*] Mamba [*] Imbir [*] Paszczusia [*]
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=34050
Awatar użytkownika
handzia600

mam warunki na trzymanie piątki ;) Ale macie wszyscy rację że lepsze dla niej będzie uśpienie miotu chociaż czuję się z tą myślą jak morderca
anka28

ale te wszoły się rozpanoszą na wszystkie szczury, leczyć zaczęłaś teraz a potem powtarzać truć niepotrzebnie :(
Awatar użytkownika
handzia600

Coraz bardziej przekonuje mnie uśpienie miotu , to niestety te mniejsze 'zło'
anka28

trzeba było poczekać z powiększaniem stadka póki się nie wyjaśni ,teraz zostaje wybrać najlepiej dla wszystkich szczurasków;)
Awatar użytkownika
handzia600

Teraz za późno. Ale nie żałuję że tak się stało. Poradzimy sobie w tej sytuacji. Ciężko ale damy radę. Najgorzej z wszołami.
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Handzia, tak samo będziesz się czuła jak uśpisz 5 a tak samo jak uśpisz 8. Ona jest malutka. To ona potrzebuje dokarmienia, a nie jeszcze wykarmiania innych szczurków. To jest przykre, ale czasem najlepsze wyjście.

Dla niej nie zrobisz przysługi jak jej zostawisz malce. Dla niej lepiej będzie bez nich. Zostawiając, zaspokajasz tylko swoje sumienie. Ale wg mnie sumienia nie da się zaspokoić "trochę", albo się usypia, albo nie. Przy czym jeśli miot będzie spory to zarówno maluchy jak i mama mogą nie przeżyć.

Wszystkie wyjścia są złe. Ale ze złych opcji trzeba wybrać tą najlepszą. W takich wypadkach decyzje są najtrudniejsze. Ale jakąś trzeba podjąć. Teraz tylko zależy od Ciebie co będzie priorytetem i jaką decyzję podejmiesz.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Nakasha
Kontakt:

Zazwyczaj samica sama rodzi, ale jeśli nie urodzi w ciągu 24 dni, to trzeba będzie zastosować kastrację aborcyjną. Czasami samica jest za mała i młode klinują się w drogach rodnych lub poród się nie odbywa naturalnie z innych przyczyn.

Samiczka jest strasznie malutka i drobniutka, poród i wychowanie nawet kilku klusek będzie dla niej dużym obciążeniem.

Może wrzuć jutro zdjęcie małej i jej brzuszka :)?

Obrazek
Awatar użytkownika
handzia600

Eh. Czekam teraz na ewentualny poród. Mam nadzieję jednak że nie jest w ciąży - to byłoby najlepsze rozwiązanie sytuacji.
Awatar użytkownika
StasiMalgosia

Post autor: StasiMalgosia »

Jakieś zmiany na froncie?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”