Hejka!
Jestem tu nowa, postanowiłam dołączyć do waszego grona bo rozważam już od dłuższego czasu przygarnąć małęgo szczurka i akurat mam taką okazje, ALE nie chciałabym np. kupić szczurka i zaraz go oddawać czy coś innego. Nie jest to dobre i dla mnie jak i dla szczurka.
Tak więc pisze do was z prośbą (nawet nie wiem czy w dobrym temacie) czy jest to ktoś z Lublina kto ma szczurki?
Chciałabym odwiedzić taką osobę i zobaczyć takiego udomowionego szczurka na żywo pogłaskać i co najważniejsze zobaczyć czy to zwierzątko dla mnie. Widziałam te ładniusie zwierzątka tylko w sklepach zoologicznych za szybką, a to nie to samo, więc prooosze pomożcie!!!!
[Lublin] Szczurek, Czy to zwierzątko dla mnie?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

-
Re: [Lublin] Szczurek, Czy to zwierzątko dla mnie?
Przede wszystkim poczytaj o szczurach.
Musisz wiedzieć że:
- koniecznie muszą być minimum 2 szczury ( silnie stadne )
- są chorowite, leczenie czasem kosztuje bardzo dużo
- szybko odchodzą, przez co potrafią zostawić po sobie wielką wyrwę w sercu
- mają różne charaktery - szczur nie jest miły i przyjacielski - to jaki jest to kwestia osobowa i sporo zależy od danego osobnika
- czasem śmierdzą - większość szczurów sika pod siebie i na siebie, klatkę trzeba sprzątać często
- niszczą - nie powinny siedzieć w klatce, powinny mieć wybiegi po zabezpieczonym pokoju .. niektóre nie broją w ogóle, a zdarzają się takie co namiętnie wygryzają sobie wejście do szafy, albo usilnie wykopują wszystkie kwiatki
Jeśli mimo ich wad, dalej będziesz zdecydowana na szczura, powinnaś przeczytać najważniejsze tematy o opiece:
Jaka karma i dlaczego wiele karm ze sklepu nie jest odpowiednia.
Jaka klatka, jakie wymiary i co w klatce by było dobrze dla szczurów i właściciela.
Polecani weterynarze, żeby wiedzieć gdzie się udać w nagłym wypadku kiedy nie ma czasu szukać.
Oswajanie
Oraz jedno z ważniejszych:
Dlaczego nie polecamy zakupu szczura w sklepie ( tj. pseudohodowle, wady genetyczne, płacenie za krzywdę zwierząt )
Jak już przebrniesz przez to wszystko, zachęcam do adopcji. Na forum do adopcji zawsze jest masa szczurów a transport można znaleźć praktycznie z każdego miejsca w Polsce.
Musisz wiedzieć że:
- koniecznie muszą być minimum 2 szczury ( silnie stadne )
- są chorowite, leczenie czasem kosztuje bardzo dużo
- szybko odchodzą, przez co potrafią zostawić po sobie wielką wyrwę w sercu
- mają różne charaktery - szczur nie jest miły i przyjacielski - to jaki jest to kwestia osobowa i sporo zależy od danego osobnika
- czasem śmierdzą - większość szczurów sika pod siebie i na siebie, klatkę trzeba sprzątać często
- niszczą - nie powinny siedzieć w klatce, powinny mieć wybiegi po zabezpieczonym pokoju .. niektóre nie broją w ogóle, a zdarzają się takie co namiętnie wygryzają sobie wejście do szafy, albo usilnie wykopują wszystkie kwiatki
Jeśli mimo ich wad, dalej będziesz zdecydowana na szczura, powinnaś przeczytać najważniejsze tematy o opiece:
Jaka karma i dlaczego wiele karm ze sklepu nie jest odpowiednia.
Jaka klatka, jakie wymiary i co w klatce by było dobrze dla szczurów i właściciela.
Polecani weterynarze, żeby wiedzieć gdzie się udać w nagłym wypadku kiedy nie ma czasu szukać.
Oswajanie
Oraz jedno z ważniejszych:
Dlaczego nie polecamy zakupu szczura w sklepie ( tj. pseudohodowle, wady genetyczne, płacenie za krzywdę zwierząt )
Jak już przebrniesz przez to wszystko, zachęcam do adopcji. Na forum do adopcji zawsze jest masa szczurów a transport można znaleźć praktycznie z każdego miejsca w Polsce.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
-
Re: [Lublin] Szczurek, Czy to zwierzątko dla mnie?
ja wiem wiem. duzo juz czytalam na tej stronie i innych. ale jeszcze w dokladne szczegoly sie nie zaglebialam jak np. rozmiar klatki bo tak jak mowie najpierw chcialabym zobaczyc czy mi takie zwierzatka bedzie odpowiadac. czytanie czytaniem ale ja chce zobaczyc u kogos “doswidczonego” jak taka klatka wyglada, jak te szczuwki tak w realu wygladaja i jak sie wlasnie zachowuja i wiem ze kazdy inny ale tak ogolem i jak “smierdza”
wlasnie o to mi chodzi zeby zobaczyc tak na zywo czy ja sie nadaje a nie tylko w teori czytac bo w teori to ja takiego moge miec