Szczurek trzymany w słoiku, znudził się dziecku (wawa/polska
Moderator: Junior Moderator
Re: Szczurek trzymany w słoiku, znudził się dziecku (wawa/po
Wydaje mi się że to niepotrzebne komlikowanie sprawy. Przecież wystarczy, że osoby gotowe pomagać i chcące mieć możliwość dysponowania określonymi środkami w określonym czasie, będą same odkładały do domowej skarbonki (na początku wypłaty
). Nie ma wtedy niepotrzebnego podróżowania pieniędzy pomiędzy ofiarodawcami a skarbnikiem – pojawia się osoba w potrzebie – każdy przelewa tyle ile chce, komu chce tytułem darowizny – i nikt nie ma prawa do niczego się przyczepić, i na pewno stworzy to mniej sytuacji konfliktowych.

- sebasebaseba
A kto będzie miał prawo głosować , wszyscy zarejestrowani ?
Ze Mną :
chwilowo brak
Odeszły :
Maciuś , Maluszek bez imienia , Oskarek , Maciuś Drugi , 8-letnia suczka KORA (18.10.2012) , Oskarek Drugi ze śmietnika , Hubert Węglarz "garażowiec" , Pan Ferdynand (żył 3 lata i 1 miesiąc)
chwilowo brak
Odeszły :
Maciuś , Maluszek bez imienia , Oskarek , Maciuś Drugi , 8-letnia suczka KORA (18.10.2012) , Oskarek Drugi ze śmietnika , Hubert Węglarz "garażowiec" , Pan Ferdynand (żył 3 lata i 1 miesiąc)
- sebasebaseba
tylko że czasami pieniądze są potrzebne "od zaraz" a zbiórki trochę trwają
Ze Mną :
chwilowo brak
Odeszły :
chwilowo brak
Odeszły :
- Paul_Julian
- Kontakt:
Ja szczerze mówiąc popieram Ol. Wiecie jak to jest... tam, gdzie wchodzą w grę pieniądze, pojawiają się problemy. " A dlaczego ta osoba ma zbierać/ a mnie nie bylo jak było glosowanie/ a czemu ta osoba ma dostać, a druga nie ?"
Przy mniejszych sytuacjach są kłopoty, uważam, ze to będzie za trudne do ogarnięcia.
Jeśli ktoś chce pomóc- pomaga. Fundacje Viva i Gryzonie na FB wpisują , ze ten i ten szczur jest w potrzebie.
I tak jak tutaj http://szczury.org/viewtopic.php?f=161&t=37890 po prostu wpisuje się w tytule przelewu na które szczurki chcemy przeznaczyć pieniądze.
Takie glosowanie, przerzucanie kasy to będzie obłed i bezsens, naprawdę.
Przy mniejszych sytuacjach są kłopoty, uważam, ze to będzie za trudne do ogarnięcia.
Jeśli ktoś chce pomóc- pomaga. Fundacje Viva i Gryzonie na FB wpisują , ze ten i ten szczur jest w potrzebie.
I tak jak tutaj http://szczury.org/viewtopic.php?f=161&t=37890 po prostu wpisuje się w tytule przelewu na które szczurki chcemy przeznaczyć pieniądze.
Takie glosowanie, przerzucanie kasy to będzie obłed i bezsens, naprawdę.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Myślę jak Paul_Julian.
W przypadku tego szczurka, w którego temacie sobie dyskutujemy, zbiórka przebiegła błyskawicznie, kto wie czy nie szybciej niż jakieś głosowania czy i ile na niego przekazać 'ze wspólnej kasy'
W przypadku tego szczurka, w którego temacie sobie dyskutujemy, zbiórka przebiegła błyskawicznie, kto wie czy nie szybciej niż jakieś głosowania czy i ile na niego przekazać 'ze wspólnej kasy'
Dla mnie nie będzie problemem systematyczne odkładanie pieniążków, nie mam natomiast pewności, czy na czas dowiem się o szczurku w potrzebie; info na FB mogę ominąć. Poza tym niejednokrotnie tu na naszym forum trafia się temat, z którego wynika konieczność pomocy finansowej; jak tego nie przeoczyć? 

[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
sebasebaseba - nie zarejestrowani, tylko ci, którzy danej osobie przelali kasę 
Kluska - głosowanie opóźniłoby sprawę, a jeśli pomoc finansowa jest potrzebna na już, to trzeba ograniczyć formalności do minimum i udzielić pomocy jak najszybciej. Pamiętaj, że przelew czasem idzie nawet 24h :/

Kluska - głosowanie opóźniłoby sprawę, a jeśli pomoc finansowa jest potrzebna na już, to trzeba ograniczyć formalności do minimum i udzielić pomocy jak najszybciej. Pamiętaj, że przelew czasem idzie nawet 24h :/
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
W takim razie sprawa nieaktualna, to był tylko pomysł zaczerpnięty z innego forum, gdzie się jak widać bardzo dobrze dogadują
Kilka osób było za, ale nieważne, może kiedyś za parę lat...

Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
Do zobaczenia Skarby moje...
-
I więcej, ponieważ w soboty i niedziele przelewy międzybankowe zwykle nie są realizowane.Rajuna pisze:Pamiętaj, że przelew czasem idzie nawet 24h :/
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
- StasiMalgosia
Dodam może nowy off top cieszę się że moja sugestia żeby zrobić coś a nie tylko narzekać zaowocowała czymś tak pozytywnym.
Nie tylko zebraliśmy kase na operację (i to pod wziewką w najlepszej klinice a nie najtańszej), ale jeszcze zaczeliśmy dyskutować jak pomagać realnie dalej.
Co do problemu zaproponowłbym inne rozwiązanie które wg mnie i US powinno zadowalić, a może pogadać z Viva gryzonie albo Ogonami żeby u nich można było zbierać taki fundusz. Wysyłali byśmy składki z tytułem fundusz szczury org, każdy po 6 zł miesięcznie. Oczywiście w podzięce za ich przychylność na nasz "fundusz" trafiało by 5zł a pozostała zł szła by na działalność fundacji.
I wilk syty i US szczęśliwy, a Fundacja ma coś z tego.
Problemem z finansmi jest to że często powodują kłutnie, więc wpłacanie osobie fizycznej sum może zrodzić ferment. Ale fundcje zrówno Viva jak i Ogony są chyba ponad takimi podejżeniami.
Nie tylko zebraliśmy kase na operację (i to pod wziewką w najlepszej klinice a nie najtańszej), ale jeszcze zaczeliśmy dyskutować jak pomagać realnie dalej.
Co do problemu zaproponowłbym inne rozwiązanie które wg mnie i US powinno zadowalić, a może pogadać z Viva gryzonie albo Ogonami żeby u nich można było zbierać taki fundusz. Wysyłali byśmy składki z tytułem fundusz szczury org, każdy po 6 zł miesięcznie. Oczywiście w podzięce za ich przychylność na nasz "fundusz" trafiało by 5zł a pozostała zł szła by na działalność fundacji.
Problemem z finansmi jest to że często powodują kłutnie, więc wpłacanie osobie fizycznej sum może zrodzić ferment. Ale fundcje zrówno Viva jak i Ogony są chyba ponad takimi podejżeniami.
myślę, że to bardzo fajne obejście problemu z US, jestem jak najbardziej za (wiele fundacji tak robi, że jest podczepionych pod Vivę).StasiMalgosia pisze:Dodam może nowy off top cieszę się że moja sugestia żeby zrobić coś a nie tylko narzekać zaowocowała czymś tak pozytywnym.
Wcześniej pojawiły się wątpliwości, jak przydzielać te fundusze i tutaj ten problem nadal jest do obgadania. Może ustalić po prostu jakiś "zarząd" czyli kilka osób, które są godne zaufania wspólnym głosowaniem (głosowanie można by powtarzać co jakiś czas np co kilka mc, trzeba by regulamin ustalić), do których osoba potrzebująca pomocy zwracałaby się i one decydowałayby o przydzieleniu środków. Kwota byłaby oczywiście zależna od wydatku - zakładam, że zwykle to byłoby leczenie i zabiegi, bo samo utrzymanie szczura nie kosztuje tyle, co psa jak na dogo, więc zwykle od razu wiadomo, ile co będzie kosztować, a różnice w oszacowaniu nie są bardzo duże (poza tym czasem można z lecznicami się dogadać, że zapłaci się za kilka dni).
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
a może oddzielić temat szczura w słoiku od spraw administracyjnych , zeby mogła się wypowiedzieć większa ilość osób , bo nazwa tematu jest sprzeczna z tym o czym teraz rozmawiacie, a fajnie by było zaangazowac w to więcej osób, może jakies nowe pomysły by ktos podrzucił ?

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

- sebasebaseba
A ja mam jeszcze takie pomysły ( jeżeli już takie były to przepraszam ale nie czytam wszystkiego ) . Ażeby zebrać więcej kasy można np wyrobić oczywiście płatne "legitymacje członkowskie" czyli każdy mógłby wyrobić swojemu szczurkowi dowód osobisty z jego zdjęciem , imieniem ,datą urodzenia , znakami szczególnymi . Albo jakieś inne , podobne gadżety , szklanki , piórniki , portfele itd. a wszystko to w celu zasileniu Naszego konta . Pomyślcie jaka fajna pamiątka była by po latach
A myślę że jest na forum sporo takich twórczych osób z fajnymi pomysłami , które by to mogły poprowadzić
A myślę że jest na forum sporo takich twórczych osób z fajnymi pomysłami , które by to mogły poprowadzić

Ze Mną :
chwilowo brak
Odeszły :
chwilowo brak
Odeszły :
- StasiMalgosia
Seba problemem jest US który do takiej akcji może się doczepić, masz super pomysły tylko niestety to forum (jak i każde prawie inne) nie może być sposobem ich realizacji. Może zgłoś się do fundacji Viva Gryzonie albo Ogony (SPS niestety ma podobne ograniczenia co to forum) i zaproponuj zrobienie tej akcji pod ich szyldem. Myślę że możesz też pogadać z Jordanem bo kiedyś gadałem z nim żeby koszulki forumowe "opodatkować" na rzecz ogonów np po 5zł od sztuki i dać jakiejś fundacji te środki.
Założe się też że taki gadżet z logo np Viva Gryzonie i (za zgodą Adminów) szczury.org spotka się z wielkim zainteresowaniem.
Przy takich projektach, i Jordan ci to najlepiej wyjaśni, najgorszą pracą jest organizacja wysyłka i co tu będę ukrywał użeranie się z daroczyńcami
Weź to na siebie a wiele osób cię wesprze.
Pogadaj z xxx albo z metis, bo niestety z Ogonów nikogo chyba nie znam (jeszcze mam nadzieję), jak weźmiesz na siebie organizację napewno się zgodzą a nawet, jeśli nie będą wydzierać szczurów z paszczy gada, pomogą.
Założe się też że taki gadżet z logo np Viva Gryzonie i (za zgodą Adminów) szczury.org spotka się z wielkim zainteresowaniem.
Przy takich projektach, i Jordan ci to najlepiej wyjaśni, najgorszą pracą jest organizacja wysyłka i co tu będę ukrywał użeranie się z daroczyńcami

Pogadaj z xxx albo z metis, bo niestety z Ogonów nikogo chyba nie znam (jeszcze mam nadzieję), jak weźmiesz na siebie organizację napewno się zgodzą a nawet, jeśli nie będą wydzierać szczurów z paszczy gada, pomogą.
Rasputin vel Dżemon (bo takie dostał drugie imię, jakoś mi pasowało po tych różnych dziabach) już jest po operacji. Nie było żadnych problemów, wybudził się ładnie i za godzinę może już jechać do domu, ale odbiorę go trochę później.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha