Szczury w Rattie's Love

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Re: Szczury w Rattie's Love

Post autor: Justka1 »

Niestety u Duke'a następuje przebudowa szczęki.Podejrzenia Pani Dr. chyba sprawdziły się.To nowotwór(bardzo prawdopdoobne).
Ja nie wiem czy to nie przerzut po tym guzie ,który miał na boczku :(
Dzięki użytkowniczce unipaks,będziemy mieć jad z tarantuli za co jej ogromnie dziękuję :* Unipaks wyśle mi leki aż z Wrocławia.Jeździła dziś cały dzień aby to załatwić.Mam nadzieję,że zastrzyki wstrzymają choć trochę wzrost guza i zmniejszą obrzęk.
Dukuś nie chce jeść twardego więc kilka razy dziennie jest karmiony miękkim pokarmem.Ząbki mu przycinam i piłuję.Rankę na policzku wciąż otwieram,w obawie szybkiego utworzenia się na nowo ropnia.
Ma dostawać antybiotyk ,leki p.zapalne/p.bólowe jeśli będzie widać,że zmiana sprawia mu ból.
Jego fizyczna kondycja poprawiła się.Jeszcze takiej ilości jedzenia nie pochłaniał :) Tyle zjada,że brzuszek na boczku mu odstaje(jest taki pełny).Duke przytył również.Od jakiegoś tygodnia zaczęłam podawać mu również Opokan Artro na zwyrodnienia kręgosłupa.Jest lekka poprawa w poruszaniu się,szczególnie z tylnymi nóżkami.Zapewne to będzie jeszcze wymagało czasu aby była większa poprawa.
W grudniu Duke i Arwin,jego brat będą kończyli 3 lata.
Arwinowi zrobiła się jakaś zmiana na ogonie.Boję się tego ruszać po doświadczeniu u Duke'a :( Arwin miał już 3 operacje usuwania ropni z jamy brzusznej.Od kilku miesięcy jest spokój.Obecnie jest mocno pokichany.Będziemy chyba musieli podać antybiotyk,bo witaminki nie pomagają.
Prosimy o kciuki dla Duke'a,aby otrzymał jeszcze szansę na życie.
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Justka1 pisze: Unipaks wyśle mi leki aż z Wrocławia.Jeździła dziś cały dzień aby to załatwić.
Sugerujesz, że nie byłam w pracy? Ależ byłam, byłam :P

Oby ten lek cokolwiek pomógł! Obaj panowie mają moje kciuki :-*
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Justka powiedz mi jak wygląda sprawa łapek u prawie 3-latków? Ja mam samiczkę w podobnym wieku (2 lata 7 miesięcy) i tylne łapki odmawiają posłuszeństwa...
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Afera tzn łapki/stopki są pozaginane do wewnątrz,jakby w zaciśniętą pięść? Czy bardziej zauważasz problem z krzyżem(kręgosłup,część krzyżowo-lędźwiowa) ? Ona szura nóżkami pod siebie czy nimi powłóczy?

Szczurkom starszym powinno podawać się,już w momencie zauważenia zmian zwyrodnieniowych leki na stawy (glukozaminę z chondroityną,możliwe,że kolagen też pomógłby) wit C (zapobiega stanom zapalnym stawów) .Ja Diukowi i Aarwinowi masowałam stopki i trochę pomogło.Stopki wyprostowały się(u Diuka bardziej były zaciśnięte,zwyrodnienia paliczków stopy) i tak sobie tupta choć dopiero od tygodnia podaję leki na stawy(Opokan Artro).
U starszych zwierząt nie wydziela się samoistnie glukozamina(lub wydziela się w bardzo małym stopniu) dlatego jak i u ludzi(i psów),powinno wspomagać się preparatami na stawy.
Możesz też spróbować ale to za porozumieniem veta zastosować jednocześnie przez jakiś tydzień podawanie encortonu lub może innego leku p.zapalnego.
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Nie dodałam najważniejszego,dziękuję serdecznie unipaks za wysłanie mi leków dla Diuczka.Jesteś kochana :*
Po podaniu Diuczkowi pierwszej dawki jadu nie zauważyłam złej reakcji organizmu na niego.Dawkę podajemy prawidłową(dziś dzwoniłam i pytałam). ;)
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Duke odszedł... <*>
Nowotwór złośliwy w szczęce prawdopodobnie dał przerzut na mózg."Dziadunio" został poddany eutanazji dziś około godziny 07:00 rano.Walczyliśmy miesiąc czasu z tym świństwem...nie udało się ;(
Duke stan pogorszył się wczoraj.Nie chciał jeść,otwieranie pyszczka sprawiało mi duży ból.Był na leku p.bólowym ale ból był dużo silniejszy.Malutki zaczął skręcać główkę w tył z bólu,był połprzytomny.Tracił kontakt ze światem i odzyskiwał.Był w agonii.
Ciężko mi strasznie pogodzić się z jego odejściem ale odszedł spokojnie.Miał bardzo silne serduszko.Podano mu 3 dawki narkozy po czym ostateczny zastrzyk w serduszko(klatkę piersiową).
Już nie cierpi.Leć malutki <*>... ;(
12 grudnia skończyłby 3 lata.Był dzielnym szczurkiem z Texasu.

Wczoraj został pochowany również Dulce,mój wnusio z miotu D.Przyczyna śmierci jest niewiadoma pomimo,że została zrobiona sekcja zwłok.
Leć do mamy i siostry <*>... ;(
Awatar użytkownika
unipaks

Justko, bardzo mi przykro, taką miałam nadzieję, że się Wam uda jeszcze długo być razem... :(
[*][*] lećcie, ogonki...
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

unipaks,też tak myślałam...ale vetka przedwczoraj uprzedziła mnie o tym,że on ma już niewiele czasu... ;(
Nie sądziłam,że tak bardzo mało czasu mu zostało,że tak szybko będzie musiał odejść.Dziękuję Ci serdecznie za pomoc,jakiej mi udzieliłaś.

Gdyby ktoś w tej chwili potrzebował antybiotyk do leczenia swojego szczurka to posiadam w strzykawce Synergal oraz Tolfine,lek p. bólowy/p.zapalny.Oddam dla potrzebującego szczurka :(
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Życzę wszystkim wesołych świąt :)

Aarwinek 16 grudnia skończył 3 lata.On też życzy wesołych świąt ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
wuwuna

Post autor: wuwuna »

Buziaki urodzinowe dla Aarwina. :-*
Awatar użytkownika
unipaks

Wszystkiego najszczurszego, Aarwinku! :-* Zdrówka dobrego przede wszystkim, żeby mógł panią i nas jeszcze długo cieszyć widokiem swojego kochanego, uroczego pyszczka, no i codziennie jak najwięcej szczurzych radości i przyjemności :)
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Chciałabym napisać,że Arwinek jeszcze żyje. Niedługo skończy 3 lata i 2 miesiące ale niestety od około 2 tygodni cierpi na nowotwór kości szczęki.Wczoraj byliśmy w lecznicy Zwierzętarnia u Pani Dr. ,która potwierdziła moje podejrzenia,a byliśmy z obrzękiem policzka(buzia mu napuchła aż pod oczko).Po podaniu dexafortu,opuchlizna ładnie zeszła w ciągu kilku godzin.
Nowotwór miał również brat Arwinka,Duke.
Arwinek schudł,cierpi na zwyrodnienia kręgosłupa i nie tupta już normalnie.Nóżki plączą mu się choć bardzo stara się.
Nie je już twardego pokarmu więc karmiony jest kilka razy dziennie przeróżnym,mokrym i miękkim pokarmem.
W obrębie guza miał już jednego,małego ropnia,z którym wciąż walczymy,bo przy guzie,on odnawia się ale jest płytki.
Oczyszczamy zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz buźki,bo zrobiła się już przetoka również do wnętrza pysia na brzegu policzka.
Dostaje również terranecron oraz antybiotyk i leki p.zapalne oraz p.bólowe obecnie na 3 dni.Bardzo mi przykro,że wystąpił i u niego guz w szczęce.
Postaramy się przedłużyć misiowi życie na tyle na ile da się.Ogółem to wielki szczurzy optymista ;) .Niebawem wstawię jego zdjęcia zrobione dzisiaj :)
Reszta łobuzów czuje się dobrze.
Awatar użytkownika
Justka1
Kontakt:

Arwinek odszedł dziś za Tęczowy Most...Możliwe,że z winy weterynarza ale nie chcę już tego rozdrapywać... ;(
Żył 3 lata ,2 miesiące, 1 tydzień i 2 dni... Mój wielki optymista,największy przyjaciel...
Został poddany eutanazji.Walczyliśmy o polepszenie stanu zdrowia ponad 2 tygodnie.
Leć mój maluszku kochany <*> Będę bardzo tęskniła...dawałeś mi tyle optymizmu... ;(
Hanka&Medyk

Post autor: Hanka&Medyk »

Współczuję :(
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
Awatar użytkownika
unipaks

:( Ogromnie mi przykro, Justko...
dla Aarwina [*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”