Uciekający szczur...Co robić?
Moderator: Junior Moderator
Uciekający szczur...Co robić?
Mam problem ze szczurkiem. Od pewnego czasu mój szczurek stale ucieka. Szczurki są regularnie puszczane po kilka godzin dziennie. Niestety jeden z nich stale ucieka, wchodzi za szafy. Boję się, żeby nie pogryzł kabli, bo to że sobie chodzi mi nie przeszkadza tak. Jak sobie radzicie z takimi "włóczykijami"? Z klatki też ucieka, bo dzwiczki są wyrobione i sobie sam otwiera. Nawet jak zakupię nową klatkę to i tak nie załatwi problemu, bo przecież nie będę jej trzymać w klatce całe dnie. śnieżynka jest kochana, nie gryzie, ale właśnie jedyną jej wadą jest to, że się wypuszcza po całym domu i ma dni, że nie da się złapać. Nie ma też sensu zastawiać newralgicznych miejsc w domu, bo dla szczura nie ma rzeczy niemożliwych, bo albo wygryzie sobie dziurę, albo zacznie się wspinać. Ona świetnie skacze a jak zastawię szafę do sufitu? Macie jakieś sprawdzone metody na takie przypadki niepokorne?
Luluś i Emil
Re: Uciekający szczur...Co robić?
powiem ci ze u mnie Glut tez ma takie dni że zaszyje sie gdzies i trzeba łóżko rozbierac żeby się do niego dostać.
ja wczoraj zabiłam szafe dyktą tak by nie dało się wskoczyć i tak by nie dało się złapać zębami i od wczoraj mam spokój bo Kleo jedynym zajęciem było to zeby dostac się do srodka i zjeść moje ubrania
nic nie poradzisz musisz sama zabezpieczyć na tyle na ile zdołasz.
ja wczoraj zabiłam szafe dyktą tak by nie dało się wskoczyć i tak by nie dało się złapać zębami i od wczoraj mam spokój bo Kleo jedynym zajęciem było to zeby dostac się do srodka i zjeść moje ubrania

nic nie poradzisz musisz sama zabezpieczyć na tyle na ile zdołasz.

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

Na klatkę karabińczyk na drzwiczki ( taki jak w smyczkach są ).
Na szczura .. nauczyć przychodzić na wołanie. U mnie wszystkie przychodzą po wybiegu. Jeść im daję zawsze wieczorem... nigdy wcześniej, wychodzą na wybieg i zanim wrócą zdążą zgłodnieć. Wieczorkiem napełniam miskę karmą, w drugiej daje jakieś warzywka, owoce i wołam. Przybiega całe głodne stado przyzwyczajone do kolacji.
Czasem się zdarzy że któreś się obrazi i nie chce wrócić .... wtedy szukam i łapie.
Z całą pewnością nie zadziała za pierwszym razem, ale przyzwyczajenie szczurów do pewnych stałych czynności o stałych porach nie jest trudne. Jak dobrze pamiętam pierwsze po miesiącu już w porę karmienia wracały do klatki i czekały na obiad jak sama im nie dałam wcześniej.. Później uczyły tego samego każdego nowego członka stada.
Pokój ze szczurami trzeba zamykać, żeby nie panoszyły się po całym mieszkaniu, jeśli nie jest odpowiednio zabezpieczone.
Na szczura .. nauczyć przychodzić na wołanie. U mnie wszystkie przychodzą po wybiegu. Jeść im daję zawsze wieczorem... nigdy wcześniej, wychodzą na wybieg i zanim wrócą zdążą zgłodnieć. Wieczorkiem napełniam miskę karmą, w drugiej daje jakieś warzywka, owoce i wołam. Przybiega całe głodne stado przyzwyczajone do kolacji.
Czasem się zdarzy że któreś się obrazi i nie chce wrócić .... wtedy szukam i łapie.
Z całą pewnością nie zadziała za pierwszym razem, ale przyzwyczajenie szczurów do pewnych stałych czynności o stałych porach nie jest trudne. Jak dobrze pamiętam pierwsze po miesiącu już w porę karmienia wracały do klatki i czekały na obiad jak sama im nie dałam wcześniej.. Później uczyły tego samego każdego nowego członka stada.
Pokój ze szczurami trzeba zamykać, żeby nie panoszyły się po całym mieszkaniu, jeśli nie jest odpowiednio zabezpieczone.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Ech. Ja tu sobie śpię i słyszę za szafą dźwięk, lecę do klatki a tu nie ma małpy:D. A nie wypuszczanie z klatki nie ma sensu, bo zdziczeje. Staram się, że miały codziennie długi wybieg. Reszta stosuje się do zasad: gdzie nie wolno włazić a ta małpa mała nie:D
Ostatnio ją dorwałam buszującą po kuchni a teraz postanowiła eksplorować pokój:D Próbuję ją zwabić szynką, ale nie wyłazi spryciula...
Ostatnio ją dorwałam buszującą po kuchni a teraz postanowiła eksplorować pokój:D Próbuję ją zwabić szynką, ale nie wyłazi spryciula...
Luluś i Emil
tak jak nova mówi, nie puszczaj jej po całym domu ja bym za chiny ludowe nie wywabiła Kleo z kuchni bądź łazienki nie ma obcji ona wpada w szał węszenia i łazenia jak uda jej się wyjść.

Mała Mi uciekła ...

O nie wpadłam na pomysł takiego zamykanie klatki. Dzisiaj to zrobię. Wszystkie przychodzą na wołanie, ale ona nie chce na razie. Co prawda jest u nas od tygodnia, więc być może jeszcze musi mieć czas na nauczenie się:) Dzięki za pomoc. Spróbuję wprowadzić takie nawyki o stałych porach. Może to dobre rozwiązanie:) Choć ja w domu mam 2 dzieci i jedzenie wala się wszędzie, bo dzieciaki wiadomo: tu coś wsadzą, tu zjadają sobie paluszki, tam bułkę i czasem znajduję resztki jedzenie gdzieś po domu i pewnie śnieżynka gdzieś tam coś znajdzie po drodze do schrupania.
Luluś i Emil
Nie wyobrażam sobie mieć na podłodze tyle jedzenia żeby wykarmić głodnego szczura
Zamykaj je w jednym pokoju - przynajmniej do czasu aż ona się nauczy wracać. Jest u Ciebie od niedawna, stanowczo za wcześnie na wychodzenie samopas.

Zamykaj je w jednym pokoju - przynajmniej do czasu aż ona się nauczy wracać. Jest u Ciebie od niedawna, stanowczo za wcześnie na wychodzenie samopas.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
ja codziennie odkurzam tylko dlatego zeby własnie nie mieć takiego bałaganu jak ty 

Mała Mi uciekła ...

Bałaganu nie ma, ale po prostu resztki jakiś ciasteczek się dostają pod łóżko np. No już nie róbmy tutaj ze mnie burdelary. Nie zawsze przy pracy i dzieciach da się codziennie odsuwać łóżka. No nic. Jak ją złapię to założę tą kłódeczkę na klatkę i odkurzę pod łóżkami, żeby nie posilała się podczas swoich wędrówek, jeśli by się jej zdarzyło znowu uciekać. Mam nadzieję, że się uda ją okiełznać w najbliższym czasie. Dziękuję za dobre rady.
Luluś i Emil
eh moze źle to ujęłam 
chyba bardziej miałam namysli
"takiego problemu jak ty"
niż takiego bałaganu sorka

chyba bardziej miałam namysli
"takiego problemu jak ty"
niż takiego bałaganu sorka

Mała Mi uciekła ...

Spoko. Nie gniewam się:) Na razie mała małpeczka się wymyka i nie daje się złapać. Wchodzi mi na łóżko a jak się próbuję do niej zbliżyć to myk i już jej nie ma:)
Luluś i Emil
spróbuj ja zachęcac smakołykami do siebie 
coś co pachnie intensywnie, wtedy gdy podejdzie daj jej troszkę żeby podeszła drugi raz, i wtedy ją chyc złap i daj jej na rekachta resztkę żeby nie myślała ze jak ją łapiesz to już nic nie dostanie

coś co pachnie intensywnie, wtedy gdy podejdzie daj jej troszkę żeby podeszła drugi raz, i wtedy ją chyc złap i daj jej na rekachta resztkę żeby nie myślała ze jak ją łapiesz to już nic nie dostanie

Mała Mi uciekła ...

Moja Fela z klatki uciekała przez dziurę w drzwiczkach, bo nie ma jednego pręcika. Drzwiczki są wyrobione więc zamykam je kłódką, a dziurę załatałam... spinaczami.
Teraz w nowej klatce nawet moja nieśmiała Hela próbowała wyleźć "sufitem" więc i sufit odrutowałam na wszelki wypadek, bo odkąd przeżyły u mnie tylko 2 noce to za każdym razem rano znajdowałam tylko jedną w klatce, więc wolę nawet małe dziury łatać... na wszelki wypadek. 
PS Jeśli jakąś dziurę drutujesz spinaczami pamiętaj, żeby ich końce wygiąć na zewnątrz lub ciasno owinąć wokół pręta, żeby w razie próby ucieczki szczur się nie pokaleczył.

PS Jeśli jakąś dziurę drutujesz spinaczami pamiętaj, żeby ich końce wygiąć na zewnątrz lub ciasno owinąć wokół pręta, żeby w razie próby ucieczki szczur się nie pokaleczył.
Havoriowe kluchy ♥
Ze mną: Calico, Francis, Liliana, warciakowy Alex
Za TM: Psota, Pippi, Felicja, Helena, Bonny, Kidd, Mary (*)
Żaden szczur nie przychodzi na świat samotnie, niech więc żaden sam nie umiera.
Ze mną: Calico, Francis, Liliana, warciakowy Alex
Za TM: Psota, Pippi, Felicja, Helena, Bonny, Kidd, Mary (*)
Żaden szczur nie przychodzi na świat samotnie, niech więc żaden sam nie umiera.