Szczurki a choinka
Moderator: Junior Moderator
-
Szczurki a choinka
witam, chciałam was zapytać czy posiadanie żywej choinki może być szkodliwe dla szczurasków? u mnie w domu zawsze była żywa choinka na święta (świerk pospolity albo jodła kaukazka) i z niechęcią myślę o sztucznej, ale od kilku miesięcy mieszkają ze mną trzy ogonki i nie chciałabym im zaszkodzić, a słyszałam, że iglaki są dla szczurów trujące ... dodam, że mieszkam w kawalerce i nie mam możliwości ulokowania choinki i szczurków w osobnych pomieszczeniach, jedyne co mogę zrobić to postawić choinkę na komodzie poza bezpośrednim zasięgiem moich łobuzów. Bardzo proszę o radę
PS. Jeśli taki wątek już był to przepraszam i proszę o linka, bo przekopałam pół internetu ale nie udało mi się nic na ten temat znaleźć.
PS. Jeśli taki wątek już był to przepraszam i proszę o linka, bo przekopałam pół internetu ale nie udało mi się nic na ten temat znaleźć.
Re: Szczurki a choinka
wydaje mi się, że tylko bezpośredni kontakt mógłby im zaszkodzić (o ile w ogóle - nie czytałam o czymś takim nigdy), więc jeśli po prostu nie będą miały do niej dostępu, to będzie ok. ale lepiej poczekaj na wypowiedzi innych, może ktoś będzie miał pewność
-
Olejki eteryczne roślin iglastych mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie szczurów; nie wspominając już o ew. konsumpcji pędów/igieł, których soki są szkodliwe.
Ale jeśli faktycznie choinka będzie w odległym pokoju w stosunku do szczurów, to nie powinno być problemu.
Ale jeśli faktycznie choinka będzie w odległym pokoju w stosunku do szczurów, to nie powinno być problemu.
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
u mnie choina będzie na balkonie 

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

-
No właśnie jak już pisałam, nie mam możliwości umieszczenia szczurków i choinki w osobnych pokojach, bo mam tylko jednopokojowe mieszkanie
Rozumiem, że skoro to olejki eteryczne są szkodliwe to muszę odpuścić sobie w takim razie żywe drzewko i rozejrzeć się za sztucznym... Trudno, ale czego się nie robi dla tych słodkich urwisów 

No bez przesady, olejki eteryczne wydzielające się z drewna drzew iglastych może i szkodzą, kiedy drewno to jest w formie trocin i zwierzak przebywa stale w bezpośredniej ich bliskości, tj. śpi na nich, je, załatwia się itp. Nie sądzę, żeby żywa choinka stojąca w tym samym pokoju mogła w jakikolwiek sposób zaszkodzić szczurom, jeśli tylko będziesz pilnować, żeby nie jadły np. igieł. Ludziom wręcz poleca się przebywanie w otoczeniu drzew iglastych, bo działają pozytywnie na układ oddechowy. Aromat igieł i drzewka pokrytego korą to co innego, niż bezpośrednie wdychanie duszących olejków z ciętego nieprzetworzonego drewna sosnowego. Zauważcie, że większość drewnianych żwirków jest polecana, a również wykonana z drewna drzew iglastych - które jednak po przetworzeniu wcale szkodliwe nie jest. Nie popadajmy w paranoję.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
-
Teraz to już mi całkiem ćwieka zabiliście
A może ktoś z was miał już żywą choinkę i mógłby się podzielić doświadczeniami? Do świąt jeszcze trochę czasu więc temat wciąż aktualny 

Ja miałam w tamtym roku żywą choinkę, szczury się po niej wspinały, wykopywały ziemie z doniczki w której była, wieszały się na światełkach i miały z tym mnóstwo zabawy- żadnych chorób ani zgonów nie stwierdzono;)
Dziewczyny:
Chłopaki:
Za TM: Fred Bimber Konan Zgredek Biała Ruda Haśka Czarna Didi Hak Smok Blanka Fufa Grzmot Lukrecja Wróżka Wilk Duch Delicja
"Beyond the door there's peace I'm sure,
And I know there'll be no more tears in Heaven”
Chłopaki:
Za TM: Fred Bimber Konan Zgredek Biała Ruda Haśka Czarna Didi Hak Smok Blanka Fufa Grzmot Lukrecja Wróżka Wilk Duch Delicja
U nas dokładnie to samo. Chłopaki co prawda trochę się jej bali i nie ganiali w jej okolicach, więc bezpośredniego kontaktu dużo nie było, ale jednak ogromna choinka w pokoju stała i nic złego się nie działo 

U mnie też stała choinka i dziewczyny oszalały z zachwytu. Właziły na gałęzie, kopały w doniczce (taaak...byłam wprost zachwycona...), próbowały kraść słomiane ozdoby. Musiałam jednak uważać na igły, bo Majka, która pożerała wszystko, co znalazła na swej drodze, czaiła się i na nie. W tym roku chyba dam sobie spokój, bo niszczycielskie zapędy szczurów nie pozwalały mi się cieszyć tym drzewkiem - bez przerwy musiałam kontrolować ogoniaste, które koczowały w pobliżu i czekały na chwilę nieuwagi :>.
Ze mną: Gryzia, Krecia, Toffi
Za TM: Niuniek, Gall, Dżina, Pipi, Lotti, Miu, Puszkin, Maja, Jackie, Hasz, Funia, Milky, Muffinka, Bromba, Blackie
Za TM: Niuniek, Gall, Dżina, Pipi, Lotti, Miu, Puszkin, Maja, Jackie, Hasz, Funia, Milky, Muffinka, Bromba, Blackie
Ale tak czy inaczej, to że niektórzy takową mieli i nie odnotowali zgonów, to nie dowód na to że wszystko jest "ok". Żywica z drzew iglastych jest trująca, nie wiem tylko w jakiej ilości
. Ja żywej nie miałam i mieć nie będę.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
noovaa, nikt nie pisał że choinka nie jest trująca, ja napisałam tak jak u mnie było- choinka była, szczury miały do niej dostęp a mimo to nic im się nie stało--> czyli nie brały się za jedzenie bo by się potruły.
Skoro u kilu osób wszystko było ok i szczury się nie otruły to myślę że nie trzeba aż tak panikować i rezygnować z choinki jeśli komuś bardzo na żywej zależy.
Trzeba tylko być ostrożnym i pilnować czy faktycznie nie próbują zrobić sobie z niej przekąski. Albo umieścić ją poza zasięgiem ogonów, tak jak tu była mowa o jakiejś komodzie.
Z drugiej strony ja kupując choinkę w ogóle nie pomyślałam o tym że może być niebezpieczna- widzę teraz że to był duży błąd, całe szczęście że nic się nie stało ale, teraz na pewno będę ostrożniejsza.
Skoro u kilu osób wszystko było ok i szczury się nie otruły to myślę że nie trzeba aż tak panikować i rezygnować z choinki jeśli komuś bardzo na żywej zależy.
Trzeba tylko być ostrożnym i pilnować czy faktycznie nie próbują zrobić sobie z niej przekąski. Albo umieścić ją poza zasięgiem ogonów, tak jak tu była mowa o jakiejś komodzie.
Z drugiej strony ja kupując choinkę w ogóle nie pomyślałam o tym że może być niebezpieczna- widzę teraz że to był duży błąd, całe szczęście że nic się nie stało ale, teraz na pewno będę ostrożniejsza.
Dziewczyny:
Chłopaki:
Chłopaki: