Witam , już korzystałem z waszej pomocy więc wykorzystam to raz jeszcze : )
Otóż miałem 2 szczurki , Saurona i Merlina , niestety ostatnio pożegnałem Saurona gdyż miał jakąś chorobę genetyczną, walczyliśmy przez miesiąc ale w ostateczności nie daliśmy rady i musiałem go uśpić .
Teraz następuje problem gdyż Merlin wydaje się jakiś dziwny , boi się wszystkiego , przestał reagować na imię , ma dopiero około 3 miesięcy szybko się uczył a teraz nagle przestał i boi się jak nigdy wcześniej , spędzam z nim czasami całe dnie ale to nic nie daje
Teraz stwierdzam że jednak nie zastąpie mu drugiego szczurka i chciałbym mieć kolejnego , sęk w tym że brat już nie chce kolejnego , ja nie chce być odpowiedzialny za oba gdyż opiekowanie się dwoma nie jest na moją ilość czasu gdyż od wczoraj zacząłem prace , sjednak siostra powiedziała że może się opiekować jednym ale chce samice , Merlin nie jest wykastrowany i pytanie czy może być z samicą zapewne młodszą , jeśli razem będą w klatce powinienem go wykastrować czy ogólnie nie powinno się tak trzymać szczurków ?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Szczur potrzebuje partnera (?)
Moderator: Junior Moderator
Re: Szczur potrzebuje partnera (?)
Jeśli przynajmniej jeden ze szczurków będzie pozbawiony możliwości płodzenia, to mogą być razem. Są stadka mieszane, gdzie albo chłopaki wykastrowane, albo dziewczyny po sterylkach. Ważne, żeby nie był samotny
Tylko pamiętaj, że chłopak przestaje być płodny dopiero po jakimś czasie po kastracji (nie pamiętam dokładnie ile, miesiąc?), a dziewczynkę i tak warto za młodu ciachnąć profilaktycznie, żeby wyeliminować późniejsze problemy "kobiece".

saszenka
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Stado: Turkuć, Podjadek, Pafnucy, Milord, Gimel
Na tymczasie: cała wataha
Re: Szczur potrzebuje partnera (?)
tylko jezeli wykastrujesz samca lub samice
do zapłodnienia dochodzi w minutę
do zapłodnienia dochodzi w minutę

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...