Staruszek i dwa maluchy z piernikowa ;)

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
agencja

Staruszek i dwa maluchy z piernikowa ;)

Post autor: agencja »

Serdecznie witam wszystkich zaglądających do tematu moich podopiecznych. :) Zakładam go, ponieważ trzy dni temu zagościły u mnie dwa maluszki od mania85

Zanim przyjechały do mnie maluszki, moje mini stadko liczyło 2 dziewczynki. Niestety w październiku jedna ze szczurzynek zaczęła chorować (nie wiemy z weterynarzem czy była to jakaś infekcja centralnego układu nerwowego, czy może guz przysadki). Leczenie było pasmem sukcesów i porażek ale kiedy samiczka zaczęła wychodzić już na prostą, jednej nocy nastąpiło bardzo gwałtowne pogorszenie a ja nic już nie mogłam zrobić i niestety tej samej nocy mała odeszła. Druga samiczka została sama,a ja widziałam że nie jest jej z tym dobrze. Postanowiłam przygarnąć jej 2 młode koleżanki i w ten sposób stadko liczy obecnie 3 dziewczyny.

Na początek przestawię krótko seniorkę rodu, 2,5 letnią samiczkę imieniem Patryk ;) Patryk zawdzięcza swoje imię mojej małej siostrzenicy, która nie mogła pojąć, że jest to imię dla chłopaka a nie dla dziewczyny i tak już zostało :D
Obrazek
Patryk prawdopodobnie jest rexem i z tego względu miejscami futerko już powypadało i widać gołą skórkę. Ze względu na wiek Patrycjusz powoli zaczyna mieć problemy z poruszaniem, szczególnie wychodzi to podczas skoków i wspinania się. Ponadto uwielbia ucinać sobie drzemki w ciepłych i zacisznych miejscach :D

Teraz przyszedł czas na maluchy od mani ;)

W piątek mania85 przywiozła mi maluszki z Zielonej Góry do Poznania (za co jej bardzo mocno dziękuję), stamtąd zabrałam je do domu do Torunia. Smrodki zupełnie nie przejęły się tak długą podróżą, dając w pociągu pokaz wszystkich możliwych pozycji spania.

Milka:
Obrazek

Milka jest najbardziej ciekawska i ruchliwa. Wszędzie jej pełno, jest bardzo energiczna i bardzo lubi bawić się w przepychanki zarówno z siostrą jak i ze mną.

Zuzia/ Koleżanka
Obrazek

Zuzia nadal nie ma stałego imienia, bo moja siostrzenica ciągle nazywa ją Koleżanka, bo jest podobna do poprzedniej szczurki, która umarła. Mi jakoś nie pasuje nazywać ją Koleżanka i chyba będzie Zuzią. Ona z kolei jest spokojniejsza i bardziej zachowawcza jednak gdy zobaczy, że siostra się nie boi to i ona nabiera odwagi.

Oba maluchy są strasznie ruchliwe i baaaardzo ciekawskie. Ciągle mało im zabaw. Obawiałam się, że Patrykowi nie będzie się to podobać i początkowo tak było. Pierwszego dnia Patryk starał się unikać maluchów, bo były za bardzo upierdliwe. Co jakiś czas dochodziło też do małych sprzeczek Patryka z Milką. Oba lumpki próbowały który ulegnie pierwszy, ale nie dochodziło do żadnych większych rękoczynów. Następnego dnia, kiedy zobaczyłam że cała trójka śpi razem w hamaczku wiedziałam, że jest wszystko ok. Zauważyłam, że maluchy zrozumiały iż Patryka raczej się nie zaczepia do zabawy a to spowodowało, że Patryk polubił je bo mu wreszcie odpuściły. Na chwilę obecną wszystkie szczurki żyją ze sobą w pełnej zgodzie, a maluchy okazują starszemu należyty szacunek z racji wieku ;P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Cóż za spojrzenie:
Obrazek

Podsumowując, maleństwa są mega słodkie i po prostu cudowne, a Patryk świetnie spisał się w roli babci.

Ta nawiasem mówiąc, maluchy czasem kładą się na pleckach pod Patrykiem i wylizują jej brzuszek szukając mleczka :D
Awatar użytkownika
Eve

Re: Staruszek i dwa maluchy z piernikowa ;)

Post autor: Eve »

Lubię dużo czytania więc będę tu czasem zaglądać. Maluchy znam z tematu u Maniusi, fajnie ze mają kogoś bardziej statecznego i tak szybciutko poszło łączenie - super :)
Łapki malutkie ale wyobraźnia ogromna..
Moje miziaki: Futra z Charakterem
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=33133

Hamaczki dla każdej paczki :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=149&t=38219
Awatar użytkownika
Megi_82

Post autor: Megi_82 »

Prześliczne panny, i babcia też piękna :) Fajnie, że się dogadały :) Pozdrawiamy i miziamy :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
Awatar użytkownika
harleyquinn
Numer GG: 1877527

Post autor: harleyquinn »

Super, że się zgadały. Przesłodkie są wszystkie :)
Leoś, Czarek, Enzo oraz Oskar

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=45350
Awatar użytkownika
havoria
Kontakt:

Post autor: havoria »

Szczurzynki przepiękne, a maluchy wyglądają jakby miały jakiś brokat na futerku na niektórych zdjęciach. :)
Havoriowe kluchy ♥
Ze mną: Calico, Francis, Liliana, warciakowy Alex
Za TM: Psota, Pippi, Felicja, Helena, Bonny, Kidd, Mary (*)

Żaden szczur nie przychodzi na świat samotnie, niech więc żaden sam nie umiera.
odmienna

Post autor: odmienna »

http://img846.imageshack.us/img846/5995/pb171197.jpg ; nie mogę się napatrzyć na to zdjęcie.... Patryk, Patryk, Patiiiii!... :P
Jak ci do pycholka z tymi smarkatymi! ;D
Na pewno bywają dożarte – „gówmiażeria” tak ma ::) ; ale przyznaj szczurzynko: są słodkie, prawda?
Kto, jak kto, ale ty- prześliczna aguti, nie mogłabyś przegapić wdzięku haskulinki, czy klasycznej urody kaptureczności.... a we Trzy.... jesteście.... nawet nie chce mi się pisać, jakie jesteście we trzy.... (bo i co i po co tu pisać?) Obrazek
Awatar użytkownika
mania85
Numer GG: 1473173

Post autor: mania85 »

Normalnie powinnam się obrazić... żebym, ja ten wątek znalazła przypadkiem ::) ::) Super że dziewczyny tak ładnie się dogadamy ;D A tak nawiasem mówiąc ojciec mojego TŻ mówi na mnie Zuzia :D Czekam na więcej zdjęć bo uwielbiam się ślinić do monitora ;)
Ze mną: Stefan, Filip, Kajtek, Edek i ManiekObrazek
agencja

Dziękuję wszystkim, którzy tu zajrzeli. Cała szczurzasta trójka i oczywiście ja pozdrawiamy wszystkich.

odmienna - własnie jeszcze pierwszego dnia Patryk jeszcze stawiał się maluchom i kilka razy lekko je uszczypnęła, ale potem zupełne się im podporządkowała.

Mania bardzo Cię przepraszam ale byłam święcie przekonana, że w poniedziałek wysłałam Ci wiadomość z linkiem do tego tematu. Jak zajrzałam do skrzynki nadawczej to faktycznie nie mam tam tej wiadomości, więc widocznie coś poszło nie tak i nic się nie wysłało. :-\ A ja już się zastanawiałam, czy może nie masz czasu żeby zajrzeć albo odpisać :D

W każdym razie maluchy rosną jak na drożdżach. Zuzia jest nieco większa od Milki i ma trochę większy brzuszek, bo wiecznie coś wcina. Żarłok jeden :D Jak cała trójka dostanie jakiś smakołyk, to Zuzia zawsze pierwsza wszystko zjada i potem reszcie zabiera. Muszę pilnować sprawiedliwości, bo najczęściej staremu Patrykowi kradnie. Maluchom teraz pojawiło się na łebkach takie szare futerko (zupełnie nie wiem dlaczego) i przez to wyglądają jak w czapeczkach.

Między małymi a Patrykiem jest zupełny pokój, bo małe już raczej nie zaczepiają starego, a ten się im poddał. Teraz ciągle jest zasikiwany, zwłaszcza przez Milkę, bo to ona przejęła dowództwo w stadzie i muszę staruszka co jakiś czas przecierać wilgotnym wacikiem żeby tak nie śmierdział siuśkami :P

Zdjęcia dopiero muszę porobić, bo małe są tak szybkie, że ciężko im zrobić jakieś ostre foto ;)

To jeszcze ze starej sesji - Milka przyłapana na gorącym uczynku grzebania w śmietniku z papierami :D
Obrazek
Obrazek

W poniedziałek idę z Patrykiem do weterynarza, może da coś wspomagającego albo przeciwbólowego, bo w ciągu ostatniego miesiąca mocno mi się zestarzał i coraz ciężej mu się skrabać. Małe pewnie też pojadą do towarzystwa i jako ogrzewanie ;)
Awatar użytkownika
mania85

Zaglądam i czytam ;) Chłopcy te z mają takie ciut jaśniejsze futerko, u haszczaka się spodziewałam ale kaptur też ma więc widocznie obaj jaśnieją ;D Panna Zuzanna u mnie też była pierwsza do jedzenia przy drzwiczkach i pierwsza żeby kraść i uciekać ;)
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

Fajne te foty - od razu widać, że wszędzie pełno urwisów : A co tu ? a to ? a tam pobiegnę !
Niektóre ogony z tego nie wyrastają ;D
Łapki malutkie ale wyobraźnia ogromna..
Moje miziaki: Futra z Charakterem
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=33133

Hamaczki dla każdej paczki :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=149&t=38219
Awatar użytkownika
mania85

A co tu tak cicho? Może jakieś foty? ::) ::) Tak nawiasem mówiąc jesteśmy rodziną bo chłopcy zostali u mnie ;)
agencja

Mania a jednak nie oddałaś maluchów (jak to dobrze że załapałam się na dziewczyny :D) ;P W takim razie pozdrawiamy rodzinne stadko :) Ja mam Twój temat w obserwowanych i co jakiś czas sobie zaglądam co tam u Was słychać.
U mnie cicho, bo jakoś nie miałam weny twórczej. Zdjęcia może dziś jakieś uda mi się pstryknąć.

Tak więc co u maluchów? Otóż u maluchów wszystko w jak najlepszym porządku. Bardzo szybko rosną, z tym że Zuzia jest większa od Milki a obżarstwo jej nie przeszło jeszcze ;) Jak tak porównuję Zuzię do Patryka, to zdaje mi się że pewnie go przerośnie, bo już teraz dużo jej nie brakuje (to że Patryk nie należy do dużych to już inna sprawa). Poza tym maluchy jak były dzikusami, tak są nadal - i nie chodzi mi tu o usposobienie względem ludzi tylko o to, że nie potrafią usiedzieć w miejscu choć przez chwilę. Wszędzie muszą włazić, wszystko zobaczyć, wszędzie się wdrapać. Czasem mam wrażenie że mają zdolność bycia w 2 miejscach na raz, bo przemieszczają się z taką prędkością, że czasem mam problemy żeby za nimi nadążyć. Milka uwielbia się ze mną bawić w przepychanki, nawet chyba bardziej niż z Zuzią, bo ja nie jestem tak brutalna :D Ale za to z Zuzią może się bawić prawie cały czas ( i w sumie co chwile się tłuką dla zabawy). Zuzia z tą swoją białą mordką wygląda jak takie niewiniątko i muszę przyznać że jest zdecydowanie grzeczniejsza od Milki. Milka- ten czarny łepek mówi sam za siebie - to diabeł wcielony. Ciągle wciska się we wszystkie dziury z których ja jej nie mogę potem wyciągnąć, zaczęła co chwilę oznaczać zwłaszcza moje dłonie swoimi siuśkami i ciągle się zaczepia. Mimo całej swojej niesforności jest przecudowna i przesłodka, tak samo jak Zuzia. Zuzia z kolei ciągle włazi Patrykowi na głowę i naskakuje mu na plecy, a jemu biednemu już nawet nie chce się jej przepędzać i się temu pokornie poddaje. Jak patrzę z kim Patryk śpi, to zazwyczaj jest to właśnie Zuzia. Milka raczej nie zaczepia Patryka.

Było o małych to teraz o Patryku. Dopiero wczoraj byłam z nim u weterynarza, bo wcześniej zdawało mi się że już wszystko jest ok. Od 2 dni był bardziej zaspany i niezdarny niż zwykle więc się z całą zgrają wybrałam do lekarza. Maluchy pojechały jako grzejniczki i żeby się przyzwyczajały do jeżdżenia. Całe towarzystwo było bardzo zaciekawione i tylko Patryk na miejscu zorientował się gdzie jest i koniecznie musiał schować mi się pod kurtką. Jak zwykle, kiedy wet wziął Patryka do rąk, ten tradycyjnie ze strachu musiał się zesikać (kiedyś bardzo lubił jeździć do weterynarza ale zmieniło się to po pierwszym otrzymanym zastrzyku). Chcieliśmy żeby jeszcze trochę popuścił (do badania na ewentualną cukrzycę) a ten jak na złość strzelił focha i wyprodukował już tylko kupę. Biedny Patrycjusz dostał podskórnie lek przeciwzapalny i mamy się za tydzień stawić na kolejną dawkę. Albo sobie wkręcam albo nieco żywszy i sprawniejszy się dziś zrobił ;) Weterynarz oczywiście nie mógł przepuścić okazji wymiętolenia maluchów i przy okazji im zrobił mały przegląd :D

To by było na tyle. Rozpisałam się straszliwie ;) Pod koniec tygodnia pewnie pojawią się jakieś foty, tylko nie umiem jeszcze obczaić jak się wstawia miniaturki :D

Zuzia - bo tak się przecież fajnie śpi ;)
Obrazek

Milka
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
mania85

Moje piękne mordki :-* U mnie zupełnie to samo, nie nadążam za tymi paskudami, są po prostu wszędzie :D Moje chłopaki to mogliby w ogóle nie spać tylko brykać. U mnie też haskulec jest pierwszy do wszystkiego (przede wszystkim do jedzenia ;D )
Dziewczyny śliczne, małe diabełki w ciałkach szczurzątek ale z wiekiem im troszkę przejdzie ;)
agencja

Wrzucam obiecane miniaturki :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wspólne jedzonko. Widać że maluchy gonią swoimi rozmiarami Patrycjusza. A u Patryka widać
jego łysinę ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Wow, jak zobaczyłam zdjęcie Patryka ;D to myślałam, że to jakiś młodziak, a tu się okazało, ze wiek sędziwy, a na dodatek to dziewczyna, co już w ogóle doprowadziło mój umysł do skołowacenia ;) Przepiękna babuleńka :)
Młodziaki też niczego sobie. Uwielbiam kapturki :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”