Leniwy szczurek?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Esta

Leniwy szczurek?

Post autor: Esta »

Witam ;)
Mój kuzyn hoduje, a właściwie już przestał hodować swoje terrarystyczne zwierzątka. Potrzebował pieniędzy na szybko + zamierza studiować, nie chciał ryzykować to je sprzedał, ale do rzeczy. Z karmówki, jaką miał zostały mu 2 szczurki, nie miał już właściwie nic to zadzwonił do mnie, czy bym ich nie wziął, bo nie wie co z nimi zrobić. Postanowiłem się zgodzić (był wtedy poniedziałek), przywiózł mi je, więc przyszykowałem starą klatkę po chomiku :P i poszedłem we wtorek do zoologicznego po większą klatkę, żarcie itp. Co do ogonków, to są to 2 samce, więc niespodzianki nie będzie :). Niepokoi mnie zachowanie jednego szczurka, dokładnie biało-beżowego z czerwonymi oczami. Jest bardzo ostrożny, aż nawet za bardzo w porównaniu z tym drugim np. gdy włożę rękę do klatki, najpierw przyleci 2-gi ogonek,a dopiero Beżek po 2-3 minutach trzymania ręki w klatce. Często nawet nie chce ruszyć się po jedzenie, czasami czeka, aż 2-gi weźmie jakieś nasionka i ucieknie do niego, po czym podbiera mu jego zdobycz, zamiast samemu iść do miski. W nocy natomiast oba szaleją, wspinają się po prętach na pięterka itp. Jest to jego taki dziwny charakter, spowodowany czerwony oczami (o ile się nie mylę, red eyes=ślepota) czy coś innego?
Awatar użytkownika
Megi_82

Re: Leniwy szczurek?

Post autor: Megi_82 »

Esta pisze:Jest to jego taki dziwny charakter, spowodowany czerwony oczami (o ile się nie mylę, red eyes=ślepota) czy coś innego?
Kolor oczu nie ma nic wspólnego z charakterem szczurka, tak samo jak kolor futerka i rozmieszczenie czy brak łat ani kształt uszek :) Są szczurki odważne i nieśmiałe, takie z "ADHD", a są też małe nyguski ;)
Faktycznie szczurki z czerwonymi i różowymi oczkami widzą słabiej niż te z czarnymi, ale u szczurów chyba w ogóle wzrok nie jest najważniejszym zmysłem, bez niego też sobie radzą - także jakby się leniuszkowi chciało ruszyć tyłek po żarcie, to by je znalazł nawet, gdyby wcale nie widział ;) A jak ma pomagiera, co mu przynosi i daje sobie zabrać, to mu w to graj :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Re: Leniwy szczurek?

Post autor: noovaa »

Jeśli to lenistwo graniczy z osłabieniem, albo jeśli bywa że wygląda na zmęczonego ... po zabawie siedzi w miejscu i ciężko oddycha, warto iść do weterynarza sprawdzić serduszko.

Jeśli to tylko czekanie aż mu jedzenie pod nos podadzą, a z zabawą z kolegą nie ma problemów, prawdopodobnie to zwykłe lenistwo.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”