Trudna szczurzyczka

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

zwiezda

Trudna szczurzyczka

Post autor: zwiezda »

Witam :)
Od niedawna goszczę w domu 5 tygodniową szczurzyczkę. Jednak gdy chcę ją pogłaskać w klatce to ucieka do rogu i kuli się ( przed otworzeniem klatki mówię do niej i na początku daję jej obwąchać moją rękę) , gdy biorę ją na ręce jest bardziej spokojna jednak w ciągu dosłownie paru minut może narobić mnóstwo kup.
Dlaczego załatwia się gdy biorę ją , jak temu zapobiec ? Jak oswoić szczurka ?
Mimo , że mam doświadczenie ze szczurami to nie wiem co na to poradzić . Proszę o mądre odpowiedzi .
Z góry dziękuję ! :)
Awatar użytkownika
Sky

Re: Trudna szczurzyczka

Post autor: Sky »

Prawdopodobnie dlatego tak się zachowuję, ponieważ masz ją od niedawna, jest jeszcze nieoswojona, nie ufa Ci i się stresuje.
Co do oswajania , mamy cały dział, a w nim wiele tematów, w tym także tych uniwersalnych, chociażby ten:
http://szczury.org/viewtopic.php?f=8&t=31475

Oswojenie młodego szczurka to rzecz dość prosta, wystarczy stosować się do wskazówek i być cierpliwym.
Tak na szybko - jak najwięcej czasu spędzać ze zwierzakiem, brać go do bluzy, pod rękaw czy do kieszeni i siedzieć tyle czasu, az maluch nam nie zaufa. Kupkanie na początku to rzecz całkowicie naturalna.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.

http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
Awatar użytkownika
Bratka.a10
Kontakt:

Post autor: Bratka.a10 »

A ja jeszcze dodam, że powinnaś koniecznie do adoptować szczurci koleżankę (musza być dwa osobniki tej samej płci)... Szczury to zwierzęta silnie stadne, Ty nie zastąpisz jej drugiego szczura - nie wyiskasz, nie będziesz z nią spać itd. A samotne szczury są skazane na choroby chociażby psychiczne...
Obrazek
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Dlaczego załatwia się gdy biorę ją , jak temu zapobiec ? Jak oswoić szczurka ?

Samiczka pewnie z zoologa, albo innego pseudo ?

Postaw się na jej miejscu.
Prawdopodobnie miała całkowicie zerowy kontakt z człowiekiem, albo nawet gorzej, bo mogli robić jej krzywdę ( podnosić za ogon, przerzucać w drugi kąt akwarium etc ). Człowieka nie zna i nie dziwne że mu nie ufa.

Jeśli jest sama, jest druga sprawa: silnie stadne zwierze zostało wyrwane ze swojej rodziny i zabrane same w obce miejsce. To tylko pogarsza jej stres.

Jeśli ma koleżankę:
Przeleć tematy o oswajaniu i uzbrój się w cierpliwość, każdego, nawet najbardziej skrzywionego psychicznie szczurka da się naprostować dając mu czas i masę miłości.

Jeśli nie ma koleżanki:
Adoptuj, nie kupuj. Mamy na forum kupę szczurów szukających domów. Z wpadek, z interwencji, znalezionych, oddawanych z przyczyn losowych. One są za darmo, nie zarabiamy na krzywdzie zwierząt jak sklepy. Są takie, które od urodzenia, codziennie brane na ręce znają człowieka i nie trzeba ich nawet oswajać, są takie które Dom Tymczasowy oswajał dłużej zanim postanowił je wydać, by szczurek do nowego domku trafił już zdrowy psychicznie, są też szczurki po przejściach które potrzebują człowieka który ma dla nich miejsce w sercu .. czasem bojące, czasem agresywne ;)

Poszukaj szczurka oswojonego, zadbanego, który zna miłość człowieka na forum. Taka koleżanka w mig po połączeniu pokaże Twojej samiczce że jesteś fajna a w trudniejszych chwilach będzie ją wspierać.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
zwiezda

Post autor: zwiezda »

Postanowiłam z rodzicami , że załatwimy jej koleżankę. Szukałam jednak w Opolu nikt nie ma do adopcji samicy :( Będę musiała kupić. Chcę kupić szczurka z tego samego stada z którego jest Zwiezda ( moj szczurek ) .
Jak na początku się z nimi obchodzić po zakupie ? Jak je połączyć ?
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Możesz adoptować dowolnego szczurka, nie tylko z opola. istnieje u nas również dział w którym można załatwić transport. Nie jest to wielki problem, przejrzyj temat adopcji wraz z rodzicami a z transportem pomożemy :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”