Chciałabym zaadoptować szczurki

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Magdaa161

Chciałabym zaadoptować szczurki

Post autor: Magdaa161 »

Witam,

długo już noszę się z nabyciem szczurka, a dzięki lekturze forum zmieniał ilość na 2 szczurki. Miałam zamiar kupić takiego w pierwszym lepszym zoologicznym, ale od tego również skutecznie mnie odwiedliście.
Mieszkam w Krakowie i jestem obecnie na etapie szukania odpowiedniej klatki, bo etap przekonywania chłopaka przeszłam szybko i bezproblemowo. Od lutego przeprowadzamy się do nowego mieszkania, gdzie mieszkać będziemy już tylko we dwoje, więc kolejną przeszkodą stoi mi tylko skompletowanie odpowiedniej wyprawki oraz adopcja szczura.

W związku z powyższym bardzo bym prosiła o pomoc w zdecydowaniu, co absolutnie muszę posiadać zanim zaadoptuje zwierzaki? I tak naprawdę to w ocenie, czy w ogóle nadaję się na osobę, która posiada szczury? Strasznie przerażają mnie wymagania, które trzeba spełnić, żeby w ogóle szczura adoptować.

Pozdrawiam,

Magda
Awatar użytkownika
zapaasnik

Re: Chciałabym zaadoptować szczurki

Post autor: zapaasnik »

Przede wszystkim najpierw trzeba zaczac od klatki oczywiście :D (wymiary na 2 szczury to minimum 40x60x70)
Najlepiej zamówić przez internet - wychodzi znacznie taniej. Urządzić ją można w dowolny sposób. Najlepiej nadają się hamaki, plastikowe koszyczki, tacki służące za półki (do kupienia w zwykłych marketach), zwykłe doniczki, również nadaja się rury drenażowe lub PCV do kupienia w marketach budowlanych. Lepiej też usunąć metalowe pięterka z klatki, gdyż nie służą łapkom szczurów. Możesz zerknąć na temat o klatkach http://szczury.org/viewtopic.php?f=165&t=9790 i zobaczyć, jak inni forumowicze je urządzają i możesz coś od nich podłapać.
Przed adopcją musisz się także zaopatrzyć w zapas karmy i odpowiednią ściółkę. O tym wszytskim znajdziesz również informacje na forum. Trzeba się też liczyc z tym że utrzymanie szczurów jest dosyć kosztowne (wizyty u weterynarza, odpowienie wyposażenie)
Jeśli zapewnisz te wszystkie warunki, to jesteś dobrym kandydatem na przyszłego opiekuna, więc nie ma czego się obawiać.

Życzę powodzenia w przygotowywaniu się do przybycia szczurków ;)
Ze mną: Jodie, Zoey
_________________________________________________________________________________________________________
[*] Mary Jane
[*] Effy
IHime

Post autor: IHime »

Zorientuj się też, gdzie najbliżej masz weta znającego się na gryzoniach, bo nie każdy się zna. Lista polecanych jest na forum. Adopcja nie jest taka straszna, a radość z przygarniętych ogonków podwójna. Powodzenia!
Magdaa161

Post autor: Magdaa161 »

Jeśli chodzi o koszty związane z klatką - tonie problem. Myślałam o tym, że na poczatek może wyposażę ją w podstawowe rzeczy, albo jakieś tańsze ekwiwalenty "mebelków", a dopiero z czasem będę ją urządzać już tak porządnie. Czy ściółką mają być raczej trociny, czy siano? I pytanie jeszcze, bo straszycie mnie tymi weterynarzami, bardzo często trzeba chodzić ze szczurkiem do weta, z jakich powodów i ile mniej więcej kosztuje wizyta?
Awatar użytkownika
zapaasnik

Post autor: zapaasnik »

Trociny i siano niezbyt się nadają. Po pierwsze szczury mogą być na nie uczulone, do tego pylą i nie są tak wydajne jak żwirki. Są o tym tematy na forum.
A czy często trzeba do weterynarza chodzić, to wszytsko zależy od szczura. Ale z natury to raczej chorowite zwierzątka, więc trzeba się na to przygotować. Natomiast nie mam pojęcia, ile może kosztować. To pewnie też zależy od lecznicy
Ze mną: Jodie, Zoey
_________________________________________________________________________________________________________
[*] Mary Jane
[*] Effy
Awatar użytkownika
Klaudiaaa
Numer GG: 42964707

Post autor: Klaudiaaa »

Możesz kupić kuwetę narożną i sypać do niej taki najtańszy koci żwirek .Klatke którą ma dużo zaszczurzonych to ta którą sama polecam ;) http://www.zdrowyzwierzak.pl/product-po ... owych.html szczurki na pewno znajdziesz .U nas na forum wiele osób szyje ładne,solidne mebelki popatrz i jeśli zależy na na zaoszczędzeniu to porównaj ceny kompletów u wszystkich którzy takowe szyją ;) .Karmić możesz np. JR farm uczta szczura albo Versela Laga Complete lub Nature ;) .Do klatki możesz dać koszyczki gdzie ceny ich wachają się od 1zł do góra 10zł oraz niezastąpione tarasy ferplast .
Obrazek
Za Tm:
Bera(*) Siwa(*) Całusek(*) Zawsze zostaniesz w mym serduszku Nana (*) Milek (*)

Nasz wątek : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38292
https://www.facebook.com/mini.zoo.92?ref=tn_tnmn
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”