Witam,
długo już noszę się z nabyciem szczurka, a dzięki lekturze forum zmieniał ilość na 2 szczurki. Miałam zamiar kupić takiego w pierwszym lepszym zoologicznym, ale od tego również skutecznie mnie odwiedliście.
Mieszkam w Krakowie i jestem obecnie na etapie szukania odpowiedniej klatki, bo etap przekonywania chłopaka przeszłam szybko i bezproblemowo. Od lutego przeprowadzamy się do nowego mieszkania, gdzie mieszkać będziemy już tylko we dwoje, więc kolejną przeszkodą stoi mi tylko skompletowanie odpowiedniej wyprawki oraz adopcja szczura.
W związku z powyższym bardzo bym prosiła o pomoc w zdecydowaniu, co absolutnie muszę posiadać zanim zaadoptuje zwierzaki? I tak naprawdę to w ocenie, czy w ogóle nadaję się na osobę, która posiada szczury? Strasznie przerażają mnie wymagania, które trzeba spełnić, żeby w ogóle szczura adoptować.
Pozdrawiam,
Magda
Chciałabym zaadoptować szczurki
Moderator: Junior Moderator
Re: Chciałabym zaadoptować szczurki
Przede wszystkim najpierw trzeba zaczac od klatki oczywiście
(wymiary na 2 szczury to minimum 40x60x70)
Najlepiej zamówić przez internet - wychodzi znacznie taniej. Urządzić ją można w dowolny sposób. Najlepiej nadają się hamaki, plastikowe koszyczki, tacki służące za półki (do kupienia w zwykłych marketach), zwykłe doniczki, również nadaja się rury drenażowe lub PCV do kupienia w marketach budowlanych. Lepiej też usunąć metalowe pięterka z klatki, gdyż nie służą łapkom szczurów. Możesz zerknąć na temat o klatkach http://szczury.org/viewtopic.php?f=165&t=9790 i zobaczyć, jak inni forumowicze je urządzają i możesz coś od nich podłapać.
Przed adopcją musisz się także zaopatrzyć w zapas karmy i odpowiednią ściółkę. O tym wszytskim znajdziesz również informacje na forum. Trzeba się też liczyc z tym że utrzymanie szczurów jest dosyć kosztowne (wizyty u weterynarza, odpowienie wyposażenie)
Jeśli zapewnisz te wszystkie warunki, to jesteś dobrym kandydatem na przyszłego opiekuna, więc nie ma czego się obawiać.
Życzę powodzenia w przygotowywaniu się do przybycia szczurków

Najlepiej zamówić przez internet - wychodzi znacznie taniej. Urządzić ją można w dowolny sposób. Najlepiej nadają się hamaki, plastikowe koszyczki, tacki służące za półki (do kupienia w zwykłych marketach), zwykłe doniczki, również nadaja się rury drenażowe lub PCV do kupienia w marketach budowlanych. Lepiej też usunąć metalowe pięterka z klatki, gdyż nie służą łapkom szczurów. Możesz zerknąć na temat o klatkach http://szczury.org/viewtopic.php?f=165&t=9790 i zobaczyć, jak inni forumowicze je urządzają i możesz coś od nich podłapać.
Przed adopcją musisz się także zaopatrzyć w zapas karmy i odpowiednią ściółkę. O tym wszytskim znajdziesz również informacje na forum. Trzeba się też liczyc z tym że utrzymanie szczurów jest dosyć kosztowne (wizyty u weterynarza, odpowienie wyposażenie)
Jeśli zapewnisz te wszystkie warunki, to jesteś dobrym kandydatem na przyszłego opiekuna, więc nie ma czego się obawiać.
Życzę powodzenia w przygotowywaniu się do przybycia szczurków

Ze mną: Jodie, Zoey
_________________________________________________________________________________________________________
[*] Mary Jane
[*] Effy
_________________________________________________________________________________________________________
[*] Mary Jane
[*] Effy
Zorientuj się też, gdzie najbliżej masz weta znającego się na gryzoniach, bo nie każdy się zna. Lista polecanych jest na forum. Adopcja nie jest taka straszna, a radość z przygarniętych ogonków podwójna. Powodzenia!
Jeśli chodzi o koszty związane z klatką - tonie problem. Myślałam o tym, że na poczatek może wyposażę ją w podstawowe rzeczy, albo jakieś tańsze ekwiwalenty "mebelków", a dopiero z czasem będę ją urządzać już tak porządnie. Czy ściółką mają być raczej trociny, czy siano? I pytanie jeszcze, bo straszycie mnie tymi weterynarzami, bardzo często trzeba chodzić ze szczurkiem do weta, z jakich powodów i ile mniej więcej kosztuje wizyta?
Trociny i siano niezbyt się nadają. Po pierwsze szczury mogą być na nie uczulone, do tego pylą i nie są tak wydajne jak żwirki. Są o tym tematy na forum.
A czy często trzeba do weterynarza chodzić, to wszytsko zależy od szczura. Ale z natury to raczej chorowite zwierzątka, więc trzeba się na to przygotować. Natomiast nie mam pojęcia, ile może kosztować. To pewnie też zależy od lecznicy
A czy często trzeba do weterynarza chodzić, to wszytsko zależy od szczura. Ale z natury to raczej chorowite zwierzątka, więc trzeba się na to przygotować. Natomiast nie mam pojęcia, ile może kosztować. To pewnie też zależy od lecznicy
Ze mną: Jodie, Zoey
[*] Mary Jane
[*] Effy
[*] Mary Jane
[*] Effy
Możesz kupić kuwetę narożną i sypać do niej taki najtańszy koci żwirek .Klatke którą ma dużo zaszczurzonych to ta którą sama polecam
http://www.zdrowyzwierzak.pl/product-po ... owych.html szczurki na pewno znajdziesz .U nas na forum wiele osób szyje ładne,solidne mebelki popatrz i jeśli zależy na na zaoszczędzeniu to porównaj ceny kompletów u wszystkich którzy takowe szyją
.Karmić możesz np. JR farm uczta szczura albo Versela Laga Complete lub Nature
.Do klatki możesz dać koszyczki gdzie ceny ich wachają się od 1zł do góra 10zł oraz niezastąpione tarasy ferplast .

Za Tm:
Bera(*) Siwa(*) Całusek(*) Zawsze zostaniesz w mym serduszku Nana (*) Milek (*)
Nasz wątek : http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38292
https://www.facebook.com/mini.zoo.92?ref=tn_tnmn