Dwa szczury-dziwne zachowanie związane z domkiem

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

aśa

Dwa szczury-dziwne zachowanie związane z domkiem

Post autor: aśa »

Witam
Jestem tu nowa. Od ok. miesiąca mam dwa szczury samce, z jednego miotu, od początku były razem, ale nie bardzo mogą się dogadać. Trochę się biją, ale nie to jest największym problemem. Ostatnio zmieniłam im klatkę na większą i dałam im większy domek, bo przeczytałam, że za mały domek może być też przyczyną bójek. Domek stał przy ściance, szczury go przesunęły i zauważyłam, że jeden z nich śpi wciśnięty w szparę między domkiem a ścianką. Jak potem zaobserwowałam, drugi szczur go tam wpycha, a póżniej on już sam tam szedł. Dałam im więc drugi domek, ale jak na razie w ogóle nie zwracają na niego uwagi, tylko ściągają włożone tam szmatki, ten drugi domek jest na ostatnim piętrze, na które bardzo niechętnie wchodzą, zwłaszcza ten, który śpi w szparze. Co mam robić?
Awatar użytkownika
akzi

Re: Dwa szczury-dziwne zachowanie związane z domkiem

Post autor: akzi »

nic :) widocznie mu tam wygodnie :P
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
Awatar użytkownika
Sky

Post autor: Sky »

Ja jakiś czas temu również miałam domek - i właśnie z powodu notorycznego przesuwania go i spania 'za' zamiast 'w' usunęłam go z klatki. Nie wiem czemu, moje szczury miały manie odsuwania go od boków klatki, robienie z tego strasznego rumoru, żeby ostatecznie spać za domkiem - szczególnie jeden to sobie upodobał.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.

http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
aśa

Post autor: aśa »

No więc usunęłam domki, mają teraz takie czapeczki dziecięce (mój poprzedni szczur bardzo je lubił) no i szmatki, jeden śpi w czapeczce, a drugi uparcie znajduje sobie jak najgorsze miejsce (najlepiej na gołej podłodze albo na ściółce) - nie rozumiem tego, no ale trudno, widocznie tak mu pasuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”