[ALERGIA I UCZULENIE] temat glowny

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Banshee

Post autor: Banshee »

No pieknie... wywalilam trociny z klatki mlodych nawrzucalam sianka i ligniny a ONA NIE CHCE Z NIMI TAM SIEDZIEC!!!!

Co robic??? Dalam jej do klatki jej ulubione smakołyki, maluchy sa w tych samych szmatkach co były, a ona chce stamtad wyjsc, mlode piszcza, z glodu chyba.... a ona tylko gryzie prety klatki... i wciaga do srodka kocyk, jest strasznie zdenerwowana... gdyby nie te oblepione noski i pyszczki... nigdy bym niczego tam nie zmieniala w pierwszym tygodniu
IVA

Post autor: IVA »

Jeśli masz gdzies choc troche starej ligniny, szmatek, czy nawet tych trocinek (byle uzywane i pachnace mamusią i maluchami) to daj je przy gniazdku, a na przyszłość jesli sprzątasz gniazdo to zostaw chociaz kawałek ligniny czy chusteczki ze starym zapachem.
Jesli nie, to co jakis czas kieruj Rubi do gniazda, zdenerwowanie powinno przejść. Mam nadzieje, że to tylko chwilowe, jak nie to szykuj sie na karmienie pipetką.
z prawie 100 kochanych ogonków pozostał tylko 1 :(
http://stylowabizuteria.com.pl/
Banshee

Ivuś ja przenioslam gniazdko w takim stanie w jakim bylo... Tzn wyjelam z ogryzkami i wlozylam spowrtoem jak juz wyrzucilam te trociny... Balam sie ze pozatykaja im sie noski od tego pylu,,,albo plucka...
IVA

sorki, źle zrozumiałam :) ,
W takim razie daj jej jeszcze troche czasu a później uparcie zawracaj do gniazda, jesli posiedzi tam troche, to znaczy że maluchy nakarmiła.
Im bedą większe tym częściej będzie od nich uciekać. Karmienie takiej zgraji jest bardzo duzym obciązeniem i mamusia tez potrzebuje wypoczynku.
U mnie z maluszkami przez cały czas siedziały tylko Persefonka I i Filipka. Ta pierwszy była zbyt dobra mamusią i niestety zapłaciła za to zyciem, jej serduszko nie wytrzymało zmeczenia. Filipka natomiast miała tylko 3 maluszki i wcale nie chciała od nich odchodzic a przy tej ilości nie była zmeczona.
Banshee

Czyli Rubi tez moge stracic????????????
IVA

Spokojnie, jeszcze nikogo nie tracisz. Chodzi mi o to, ze przy 12 maluszkach mamusia musi miec mozliwośc odpoczynku. Zdażaja sie samiczki, które o sobie zapominaja (tak było z moją Persefonką, była bardzo młoda a na dodatek miała problemy z serduszkiem). Po prostu gdy Rubi chce to niech robi sobie przerwy, wypoczywa troche ale trzeba tez uważac czy karmi maluszki. Jesli sie nie wystraszyła to powinna spokojnie do nich wrócić. Jeżeli zauwazysz że nie zostawia sobie czasu na odpoczynek to po prostu na chwile zabieraj ją z klatki.
Z moich samiczek rodziło 5 i tylko z Persefonką I miałam ten problem. Odeszła gdy maluszki miałay 10 dni. Karmiłam je pipetka i nie straciłam żadnego z 12. U mnie pozostała Gwiazdeczka, Księzniczka, Afrodytka a niedawno wrócił Stiuard.
I prosze mi tu nie panikować, tylko wyczochrac i uspokoic mamusie :D
Banshee

Myslisz ze to takie proste?? :) Mamusia jest żywsza i zwinniejsza od płynnego srebra... Przed chwilą zajrzałam do klatki, wróciła do nich, co prawda znowu piszczą, ale na pewno słyszałam przez jakiś czas odgłosy ssania... Troszke je przegłodziła... Mam nadzieje, ze juz sie wiecej niebedzie dasać wgląda rewelacyjneijak na moj gust. Jak na mame 12 szczurków. I na swoje 3 miesiące...
moni

Post autor: moni »

A jak Loki po powrocie o weta?
Coś mu dolega czy to była jednak wina trocin?
Figa i Julka u mnie

Pestuś, Ziutuś, Kofi i Lafi biegają razem za Tęczowym Mostem w Krainie Wielkich Dropsów
Banshee

najwyrazniej byla to wina trocin. Od kilku dni ma w klatce zwirek. Przestal kichac ale wciaz jest z niego wielka, ciepla klucha. Straaaaasznie delikatny z nigo szczurek. Na spacerze chodził zazwyczaj tak:

Obrazek

za nic nie chciał biegać z Yasco... wciaz tylko kichał, prychał i był ewidentnie nieszczesliwy. :)
foka_z_zakonu

chory Borys

Post autor: foka_z_zakonu »

szczurek mojego faceta od pewnego czasu sie drapie. maluch ma strupki, ktore podczas drapania odpadaja razem z sierscia.... ma lekki wyciek z nosa... szczur jest na diecie - je przede wszystkim suchą karme - srednia miseczka schodzi tak w okolo godzine, Borys ma bardzo duzy apetyt ale w ogole tego po nim nie widac, w sumie to mam wrazenie jest za chudy...
nie mam pojecia co moze mu byc: nie je białka, ma żwirek, pasozytów tez raczej nie ma, bo go dokładnie obejrzalam. w srode idziemy z nim do weterynarza i najpierw chcialabym poznac wasze zdanie ( nie chce zeby wet mi jakies kity powciskał)...
Tymuś - R.I.P
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Dona

Post autor: Dona »

Może to być przebiałczenie albo świerzb. Świerzbowce żyją pod skórą, więc możesz ich nie widzieć. Czy ma strupki na uszach albo ogonku?
foka_z_zakonu

nie, nie ma zadnych strupków ani na uszach ani na ogonie.... :?
Tymuś - R.I.P
Awatar użytkownika
jokada
Kontakt:

Post autor: jokada »

a gdzie są strupki ?
na pyszczku?

może alergia pokarmowa :roll:
foka_z_zakonu

najwiecej ma napleckach, bokach... na pyszczku nie ma...

ale z czego ta alergia moglaby byc? jego pokarm podstawowy to sucha karma :?
nie wiem... :-(
Tymuś - R.I.P
Awatar użytkownika
jokada
Kontakt:

Post autor: jokada »

może byc pokarmowa i od suchej karmy - tam różne rzeczy są
ale to najczesciej jest na pyszczku , za szami, pod brodą

moja Lorka przeszła na bardzo ścisła diete, płatki owsiane, pszenne i kukurydzine, nic innego wiecej przez pierwszy tydzien, i tylko vibowit do picia żeby dostawała jakies jeszcze witaminy/minerały
pomogło, no nie ten szczur zupełnie :) troche wyliniała, ale już nie taka 'trędowata' ;)

ew uczulenie na ściółke (z tego co wet mówił strupki raczej od spodu szczura, brzuch, przy łapkach)
możesz spróbować przez jakis minimum tydzien trzymac szczura ma papierze toaletowym/recznikach papierowych ew szmatkach (dobrze płukanych, zeby detergentów nie było) i czesto zmienianych, żeby nie leżał na mokrym jak na siusia

jeżeli miałabyc jakaś zmiana, to po około tygodniu powinno się zacząć goic

Lorka dostała tez zastrzyk, nie wiem co to było, ale najprawdopodobniej cos co zmniejsza swędzenie
bo za uszami miała ranki, które cały czas sobie rozdrapywała
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”