Mały problem :) (agresywna zabawa szczurków)

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

misiek999
Numer GG: 34027836

Mały problem :) (agresywna zabawa szczurków)

Post autor: misiek999 »

Witam, jestem nowy, mam problem ze szczurkami.

Są to 2 miesięczne samiczki.Są z jednego miotu.Problem jest taki że czasami lubią ganiać się po klatce . Wygląda jakby walczyły ale żadne z nich nie piszczy. Jak jedna dopadnie drugą to zaczyna jej czyścić futerko, zaniepokoiło mnie to że jedna pociągła drugą z ucho tak mocno że pociągła jej ciało.Czasem słychać takie cichutkie popiskiwania.

Bardzo proszę o pomoc. To forma zabawy czy może coś niebezpiecznego ?
Svefn

Re: Mały problem :)

Post autor: Svefn »

To tylko zabawy - małe mają dopiero 2 miesiące, muszą się kiedyś wyszaleć :)
Pociąganie za futerko to prowokowanie, zachęcanie do zabawy - z czasem może przejdzie (a może nie - ale nie ma się co przejmować).
Zabawa najczęściej kończy się przewróceniem na plecy i iskaniem przegranej.
Piski podczas czyszczenia futerka lub zabawy są normą - taka forma komunikacji między szczurkami.
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

To zabawa i ustalanie hierarchi w grupie, dopóki żadna ze szczurzyc nie odniesie poważnej rany to nie ma co się martwić ;) Zwłaszcza młode szczury lubią się bić i tarmosić, a czyszczenie futerka to wyraz sympatii
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
misiek999
Numer GG: 34027836

Post autor: misiek999 »

Dziękuję wam. ;)

Jeszcze jedno . a to normalne że szczurki są czasem tak zmęczną po zabawie że kładą się np. na dachu domku i nawet nie reagują na otwieranie klatki ?

_______________________________________________________________________________________________________________

PS: Podeśle wam fotki tych ślicznotek :)
Awatar użytkownika
Megi_82

Re: Mały problem :) (agresywna zabawa szczurków)

Post autor: Megi_82 »

Raczej tak :) Szczególnie maluchy potrafią się tak zganiać, moje dwie starsze jak były maluchami potrafiły tak paść na twarze, że nie miały siły ani ręką, ani nogą ;)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243

[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”