Nie wiedziałam, jak dokładnie zatytułować ten wątek, żeby było wiadomo, o co chodzi ani czy umieściłam go we właściwym dziale. W każdym razie zgodnie z sugestią kilku osób chciałam wrzucić tu pewien filmik z jedną z moich dziewczyn. Na filmiku uwiecznione jest dziwne dla mnie wtedy zachowanie Liwii, bo u żadnej innej z moim szczurzyc nie zaobserwowałam czegoś takiego, a zdążyłam się już dowiedzieć, że to takie bardziej "zaawansowane" znaczenie terenu, nic złego. Następowało tylko w czasie, kiedy ktoś nas odwiedzał i krótko po tym. Wcześniej jednak biegałam z nią do lekarza, dostała leki... bo myślałam, że to coś neurologicznego, jakieś drgawki, niedowład, nadmierne podekscytowanie czy ciort wie, co innego. A wyglądało to mniej więcej tak (czasem gorzej, potrafi ją przewracać):
http://olifant14.wrzuta.pl/film/1BiBo0c ... 846_liwcia
A szczur najwyraźniej zdrowy jak koń...
Jeśli da się nadać bardziej czytelny tytuł, to można zmienić.
"Nietypowe" znaczenie terenu - zanim spanikujesz obejrzyj
Moderator: Junior Moderator
"Nietypowe" znaczenie terenu - zanim spanikujesz obejrzyj
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
[*] Kluseńka, Czarnuszka, Pączek, Tulia, Liwia, Alutka, Tina, Czikita, Bajeczka, Filipek, Szarutka, Gadżet, Thau, Afri, Bąbelek, Dzidzia Rambo, Bulinka, Placuszek, Rudzinka, Bianuszka, Violetka, Wanilka, Lolcia, Tika, Lusia, Elżunia, Anuszka, Klekotek
- Paul_Julian
- Kontakt:
Re: "Nietypowe" znaczenie terenu - zanim spanikujesz obejrzy
Może to podobnie jak psy, że "rozrzuca" tylnymi łapkami po sikaniu zapach ?
I jeszcze sie chyba wyciera. A z futerkiem wszystko ok ? Bardzo nerwowo się drapie.

Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Re: "Nietypowe" znaczenie terenu - zanim spanikujesz obejrzy
Tak, z futrem OK - takie "drapanie" towarzyszy tylko tym... "atakom"
Chyba właśnie rozrzucanie - ilekroć ktoś przyjdzie (kto ma zwierzęta, tak myślę, bo przy teściach tak nie miała, a oni mają tylko dochodzącego łakomego kota sąsiadów
), tak się rzuca po sprzętach z tapicerką (po podłodze i stołach nie, tylko tam, gdzie najwyraźniej przykleja się łatwo obcy zapach).
Wrzuciłam, bo co ja przeżyłam przez miesiąc, to mówię Wam... załamałam się, szczur 4 miesiące i takie jajca... więc chcę innym oszczędzić strachu

Chyba właśnie rozrzucanie - ilekroć ktoś przyjdzie (kto ma zwierzęta, tak myślę, bo przy teściach tak nie miała, a oni mają tylko dochodzącego łakomego kota sąsiadów

Wrzuciłam, bo co ja przeżyłam przez miesiąc, to mówię Wam... załamałam się, szczur 4 miesiące i takie jajca... więc chcę innym oszczędzić strachu

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=38243