młoda Vita zrobiła niespodziankę....
Moderator: Junior Moderator
młoda Vita zrobiła niespodziankę....
Hej, jestem na forum od niedawna, tak samo jak od niedawna (od połowy czerwca ) jest ze mną Vita (została przezemnie przygarnięta od koleżanki, która kupiła 2 samiczki w zoologu, z czego jedna była ciężarna). Od początku lipca namawiam mojego partnera by miała towarzyszkę, jednak na początku lipca musieliśmy wyjechać więc Vita poszła do znajomej która miała się odpowiednio nią zająć. Od naszego powrotu, w niedzielę (04.08) minęło 24 dni i z samego rana obudził mnie kwik dochodzący z klatki...i nie był to kwik Vity, lecz małej kluski, która przy niej leżała. Nie będę pisać jak wielkie było to dla mnie zdziwienie, bo to nie do opisania. Tak czy inaczej mamy teraz maluszka i to tylko jednego, domyślam się, że były też inne bo to chyba stanowczo za mało, nawet jak na tak młodą mamę - jak zaszła miała jakieś 8 tygodni:(. Jeśli to dziewczynka i jeśli przeżyje oczywiście z nami zostanie, obawiam się, że jest to jednak samczyk- w takiej sytuacji będę mu szukać domu zastępczego, może na forum ktoś się znajdzie- czy gdybym wstawiła tu zdjęcia, dało by radę określić jego płeć w wieku 4 dni?
Re: młoda Vita zrobiła niespodziankę....
Koleżanka zapłodniła celowo? Pytałaś się jak to sie stało? Dziwne, że tylko jeden maluch...
Ze mną; szczurki Tajga i Tatjana, pies Moli---> nasz wątek http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40655
Za tęczowym mostem; chomiki Jumi i Hubert [*]
Twierdzi, że niema pojęcia jak to się stało- trzymała w tym samym pomieszczeniu dwa samce i twierdzi, że zawsze wypuszczała w innym czasie zwierzaki. Tyle, że ona nie mieszka sama, mógł ktoś zrobić to z jej domowników na zasadzie "ale będą miały frajdę jak pobiegają sobie we trójkę"- niestety ludzie miewają takie pomysły...tak czy inaczej myślę, że nie zrobiła tego celowo, jednak mając takich domowników nie powinna się zobowiązywać ale stało się. No właśnie wiem, że dziwne, że jeden maluch, ale jak zeszłam rano w niedziele by zobaczyć co się dzieje, że taki kwik słyszę był tylko jeden...
duzo za młody szczur na rodzenie, dlatego jeden mały się urodził

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

Zdarza się, że rodzi się jeden czy tam dwa malce. Samiczkę teraz porządnie karm, poczytaj o diecie młodej mamy. Wrzuć zdjęcie malucha, pomożemy w rozpoznaniu płci. Jeśli panna zostaw z mamą, jeśli chłopiec oddaj go tu na forum, a mamie zaadoptuj towarzyszkę.
Bezszczurowo - Werter w nowym domku
W sercu: 17 szczurzych duszyczek [*][/b][/size]
Hej ta kluska jest strasznie chudziutka! Moje kluchy (było ich 11) miały pełniejsze brzuszki i ogólnie miałam wrażenie większych. Temu się żeberka odznaczają. Chyba, że to takie wrażenie... może się myle..
Ze mną; szczurki Tajga i Tatjana, pies Moli---> nasz wątek http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=40655
Płci raczej tu jeszcze nie widać. Po jakimś czasie zaczną się uwydatniać jąderka jeśli to chłopiec, kobietce zostanie płaska pupcia
Ja zauważyłam po jakiś 3-4 tygodniach 

Płeć można ustalić już w pierwszym dniu.
Tylko tu zdjęcie jest słabe, ja się nie dopatrzę, może ktoś bardziej doświadczony.
Ale fakt, albo to zdjęcie oddaje taki efekt albo ten malec jest strasznie chudy. Karmisz odpowiednio mamusię?

Ale fakt, albo to zdjęcie oddaje taki efekt albo ten malec jest strasznie chudy. Karmisz odpowiednio mamusię?
Maluchowi powinno być widać przez skórę białe mleko w brzuszku, w kształcie półksiężyca. U Twojego nie widać i rzeczywiście jest strasznie chudy. Może jeden maluch nie pobudza odpowiednio laktacji u samicy i nie ma czym go karmić. Musisz liczyć się z tym, że może nie przeżyć.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Można spróbować go dokarmiać. Tu na forum było gdzieś napisane jak przygotować odpowiednią mieszankę dla maleństwa.
To powinno pomóc.Rajuna pisze: Maluszka trzeba karmić co 2h, najlepiej mlekiem dla kociąt typu Beaphar Kitty Milk (w zoologach puszka takiego ok 25zł), można też dawać pełnotłuste mleko w proszku pomieszane z żółtkiem i wodą (konsystencja mleka skondensowanego). Karmisz strzykawką lub kroplomierzem, dając kropelkę na pyszczek (na usta, uwaga na nosek, bo łatwo malucha przytopić), maluch powinien ciamkać i ją wciągnąć. Staraj się nie karmić malucha na plecach, tylko albo trzymając go pionowo, albo w poziomie, ale brzuchem do góry. Jak już nakarmisz, odwracasz go na plecy i masujesz wacikiem zanurzonym w ciepłej wodzie, aż się wypróżni (przy zmianie mleka dostanie rozwolnienia, trzeba to robić stopniowo - mieszasz mleko dla kociąt wg instrukcji i pierwszy posiłek podajesz rozwodniony w proporcjach 1:5, kolejny 1:4, kolejny 1:3 i tak dalej - nie podajesz od razu normalnego stężenia).
Na co trzeba zwrócić uwagę:
- ile zjada (tu przydaje się strzykawka z podziałką)
- czy wypróżnia się przy każdym posiłku (i czy kupa jest taka sama czy np. pojawiły się bąbelki, zmieniła się konsystencja albo kolor)
- czy nie jest mu za zimno/za ciepło (szklana lub plastikowa butelka trzyma ciepło ok 1.5h, termofor oczywiście dłużej) - sprawdzaj temperaturę co jakiś czas
- przed wzięciem malucha do rąk trzeba je oczywiście umyć, najlepiej w ciepłej wodzie, żeby nie dotykać go zimnymi dłońmi
- jedzenie musi mieć taką temperaturę, żeby kropla wylana na nadgarstek nie wydawała się ani ciepła (delikatne szczypanie), ani zimna
Też się martwię, że maluch odpowiednio nie je, a mamsia karmiona jest Versele laga rat nature, dodatkowo surowe warzywa i owoce teraz jeszcze jejka i gerberek...nie mam porównania z innymi kluskami:( postaram się zrobić lepsze zdjęcia, choć nie jest maluch tak chudy jak na zdjęciu to jednak uważam, że mama go może nie wykarmiać z powodu tego, że jest tylko jeden i laktacja nie zachodzi jak powinna:(
http://www.ratz.co.uk/sexingrats.html - tu masz zdjęcia pomagające w rozpoznaniu płci.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Temat zamknięty, Vita zabiła swojego maluszka w nocy z soboty na niedzielę