szczur albions

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

breyger
Kontakt:

szczur albions

Post autor: breyger »

Jestem nowy, dlatego witam Wszystkich :) mam na imie Artur, mam 21 lat i jestem z Krotoszyna
Trochę to wszystko pomieszane w tej dziedzinie, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Z racji tego że często siedzę sam w domu, i zwyczajnie czasem nie ma nic do roboty, wiadome, strasznie mi sie nudzi ;/
Kumpel ma szczurki i namówił mnie na nie :)
Spodobały mi się te Albinosy. Problem jest taki że poczytałem troche tematów ale nadal nie wiem skąd wziąć go.
Czytałem że z adopcji, ze sklepu zoologicznego nie, ale niełapie tego tak czy siak ;/
Mógł by ktoś rozjaśnić mi trochę to? Ile wogóle kosztuje taki zwierzak (cena nie gra roli, ale chce wiedzieć)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Re: szczur albions

Post autor: noovaa »

Albinos to szczur jak inne. Kosztuje tak samo.

W sklepie parę złotych ( ale nie polecamy wspierania biznesu który opiera się na krzywdzie zwierząt ), w hodowli kilkadziesiąt ( ale na hodowlane się czeka i rezerwuje maluchy jeszcze zanim się urodzą - albinosy chyba nie są zbyt częste, z adopcji nic ( na adopcję wymarzonego szczurka też czasem trzeba poczekać, aż się wymarzony trafi, jednak jest to pomoc potrzebującemu zwierzakowi i jednocześnie forma protestu przeciwko przedmiotowemu traktowaniu żywych istot w sklepach, hurtowniach i pseudohodowlach ).

Pamiętaj jednak, że niezależnie od miejsca skąd będzie szczurek, szczur to zwierze silnie stadne i MUSZĄ być co najmniej dwa.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
breyger
Kontakt:

tak będą dwa jak nie trzy :D wiem żeby nie wspierać sklepów :) masz jakieś namiary skąd konkretnie wziąć? bo niemoge odnaleźć takich hodowli ;/
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

http://shsrp.szczury.biz/ tutaj jest spis zarejestrowanych hodowli w polsce.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
breyger
Kontakt:

ok dziękuje :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

A tutaj możesz przygarnąć za darmo i od ręki :) Albo poczekać trochę, jeśli adoptujesz szczura z innego miasta - trzeba pokombinować i poczekać, aż się trafi transport (osoby z forum przewożą szczury za darmo, przy okazji własnych podróży).
- http://www.szczury.org/viewforum.php?f=163
- http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=63
- https://www.facebook.com/SzczurzeAdopcje?fref=

Poszukaj też ogłoszeń na tablica.pl albo gumtree, często ludzie oddają tam szczury. Ale nie kupuj z tzw. "domowych hodowli", to nic innego, jak pseudohodowle rozmnażające szczury bez kontroli nad linią i niosącymi się w niej chorobami genetycznymi. Szczury z adopcji nie są może cudownie bez wad, ale przynajmniej nikomu nie płacisz za bezmyślne powielanie złych genów i obciążanie samic zbyt wieloma miotami.

Poza tym adoptując szczurka - w przeciwnieństwie do kupna w sklepie - możesz już wcześniej dowiedzieć się czegoś o jego charakterze, stosunku do człowieka i innych szczurów, stopniu oswojenia oraz mieć pewność (w przypadku adopcji od doświadczonych osób z forum), że będzie zdrowy i nie w ciąży. W przypadku sklepów zoologicznych - choroby i ciąże są niestety na porządku dziennym.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
breyger
Kontakt:

okej dzięki :) jestem w stanie podjechać też gdzieś oczywiście ;) ale na tablicy skąd pewność że też nie będą jakieś "lewe"?
Obrazek
Obrazek
Malachit
Numer GG: 2405640

Post autor: Malachit »

breyger pisze:ale na tablicy skąd pewność że też nie będą jakieś "lewe"?
To są szczury lewe i prawe? :P
Bo trochę nie rozumiem tego pytania. Na tablicy/gumtree często ogłaszają się ludzie, którzy chcą oddać swoje szczury bo a) znudziły im się b) nie mają dla nich czasu c) samica z różnych powodów urodziła młode. I z takich miejsc adopcje popieramy. Oprócz tego zdarzają się sprzedawcy - czy to karmówki, czy "domowe hodowle" czyli pseudohodowle - o tym pierwszym zazwyczaj jest napisane w ogłoszeniu, a w przypadku drugim często pojawiają się określenia typu "bardzo ładne kolory, po zdrowych, niespokrewnionych rodzicach, z domowej hodowli, mam doświadczenie" etc. - i przy okazji mają niezłe ceny...
Generalnie nie popieramy płacenia za zwierzaki - chyba, że w zarejestrowanych, kontrolowanych hodowlach ;)
Wyszukiwarka nie gryzie
breyger
Kontakt:

lewe chodziło mi że z pseudochodowli itp
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Dopóki nie wspierasz tej pseudohodowli płacąc za takiego szczura, to mogą być i lewe, wszystkie zasługują na kochanie ;) Oczywiście warto poprosić kogoś bardziej doświadczonego o pomoc w ocenie płci i stanu zdrowia takiego szczura, którego ktoś oddaje za darmo, bo jednak na portalach ogłaszają się zupełnie losowe osoby. Czasem od razu na zdjęciach widać, że ze szczurem jest coś nie tak. Ja akurat bym takiego wzięła i wyleczyła, ale jestem w stanie zrozumieć, że ktoś, kto ma mieć swoje pierwsze ogonki chciałby, żeby były wychuchane ;) "Prawe" szczury tak naprawdę kupisz tylko w hodowlach SHSRP, ale w tej chwili żadna z nich nie ma ogłoszonych planów na miot.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
breyger
Kontakt:

miałem/mam dużo zwierzaków, ale szczurki są moje pierwsze, i nie chciał bym choćby chorych nie dlatego że nie chce im pomóc. ale dlatego że się jeszcze tak na nich nie znam i nie potrafił bym rozpoznać niektórych ich chorób itp itd. dlatego nie chciał bym ich bardziej krzywdzić.
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”