Cześć, nie wiem, gdzie o tym napisać, ale może tu znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział co z tym zrobić.
W Warszawie w TESCO na Kabatach jest zoologiczny, w którym są dwa starsze szczury na sprzedaż, samce, bodajże dumbo, jeden z nich wygląda nie za zdrowo, oba są chyba za grube. Sama niestety nie mogę ich wziąć do siebie, zresztą możliwe, że jutro wyjeżdżam i nie mam jak zainterweniować w tej sprawie. Może znajdzie się ktoś z okolicy, kto mógłby sprawdzić co z maluchami?
Przepraszam jeśli nie ten dział, ale nie wiedziałam gdzie indziej mogę to umieścić.
[warszawa]sklep zoologiczny
Moderator: Junior Moderator
Re: [warszawa]sklep zoologiczny
W takim wypadku najlepsza byłaby interwencja w sanepidzie, wystarczy znaleźć nr telefonu i podać anonimowe zgłoszenie - byłaś w sklepie, zwierzęta nie są w dobrym stanie, ani w odpowiednich warunkach. Jeśli pomiędzy sklepem a instytucją nie ma żadnych machlojek, to urząd powinien to sprawdzić.
Próbowałam kiedyś tak interweniować w swojej okolicy, ale okazało się, że nie ma sensu, bo właściciel sklepu dobrze znał weterynarza(?), który oceniał stan zwierząt w jego sklepie i o każdej kontroli wiedział dużo wcześniej. Dzięki temu klatki można było wcześniej dobrze wysprzątać, chore zwierzaki ukryć itd...
Próbowałam kiedyś tak interweniować w swojej okolicy, ale okazało się, że nie ma sensu, bo właściciel sklepu dobrze znał weterynarza(?), który oceniał stan zwierząt w jego sklepie i o każdej kontroli wiedział dużo wcześniej. Dzięki temu klatki można było wcześniej dobrze wysprzątać, chore zwierzaki ukryć itd...
Można po prostu spróbować porozmawiać ze sprzedawcą - powiedzieć, że widać, że te szczury im nie schodzą i już raczej się nie sprzedadzą, bo są stare i duże. Zaproponować swoją pomoc w "uwolnieniu ich od problemu" i wzięcie ich za darmo do siebie. Często udaje się to załatwić.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
smeg pisze:Można po prostu spróbować porozmawiać ze sprzedawcą - powiedzieć, że widać, że te szczury im nie schodzą i już raczej się nie sprzedadzą, bo są stare i duże. Zaproponować swoją pomoc w "uwolnieniu ich od problemu" i wzięcie ich za darmo do siebie. Często udaje się to załatwić.
W ten sposób wyciągnęłam 7 szczurów z jednego miejsca

Dostałam zgodę na 5, zabrałam 3 ostatnie młode samce i 2 młode samiczki, po czym powiedziałam, że mamy są starsze, na bank nie zejdą, to i obie mamy oddali.
Czasem rozmowa wystarczy

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
-
Problem w tym, że naprawdę nie mam jak wziąć ich do siebie, nawet na DT
więc co mi po rozmowie o oddaniu ich za darmo, skoro nie mogę ich do siebie wziąć