Witam ponownie
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się TAKIEGO odezwu - ale bardzo mnie to cieszy, im więcej informacji, tym lepiej. Odpowiadam po kolei:
Megi_82 pisze:Witaj

Co za historia... biedna mała. Dobrze, że już znalazła normalny dom... głaski i całuski dla Juli, czy cóż ona tam lubi
- na razie to lubi się zdrowo wybiegać! wciąż czekamy na dostarczenie dużej klatki, więc ta, w której przebywa mała, jest jedynie jej sypialnią i toaletą.
Megi_82 pisze: Dobrze Ci z posta patrzy

Nie martw się, ja też byłam nowa, a do tego zielona jak trawka na wiosnę w temacie szczurów, kiedy dałam ogłoszenie - ktoś jednak zaufał

- dziękuję serdecznie

Jestem raczej z tych, co to obok kotka, pieska, jeżyka, szczurka, kurczaczka czy krówki obojętnie nie przejdą, więc i o szczurzynkę staram się zadbać
- dziękuję

Po dodanie ogłoszenia zgłoszę się bezpośrednio na facebooku kiedy już wszystkie 'formalności' typu wizyta u weta czy też wymiana klatki na większą będą dopełnione.
Hanka&Medyk pisze:Asiu, przed adopcją przejdź się jeszcze ze stworem do weta i sprawdźcie, czy nie ma jakichś pasożytów zewnętrznych, żebyś mogła łączyć towarzystwo, gdy tylko zaadoptujesz drugiego stwora.
- tak też zrobię, jednak za jakiś tydzień, kiedy już na stałe będę w Lublinie. Z wetami w moim mieście (Chełm) mam nieprzyjemne doświadczenia, a widziałam kilku polecanych z Lublina. Po wizycie skoncentruję się stricte na szukaniu panience towarzyszki, póki co chciałam się zorientować jakie są możliwości, bo wiem też, że nie zawsze da się zorganizować transport "na już".
Co do mojej Perełeczki, jak przyzwyczaiłam się ją nazywać, więc jej imię będzie brzmiało
Perła:
W klatce głównie śpi, załatwia się w jednym kątku, wszystko jest porządne i czyste, prawdziwa z niej Perfekcyjna Pani Domu. Ze starego polaru skleciłam jej hamaczek, w którym zażywa regenerujących drzemek upiększających. Chyba stwierdziła, że nie przystoi damie spać na podłodze... O dziwo nie przepada za ziarkami słonecznika, uwielbia za to kukurydzę. Papryka, orzeszki ziemne, sucha podstawa znikają stopniowo, ale regularnie. Reszta dodatków podawana w mniejszych ilościach w zależności od preferencji Damy znika, lub pozostaje ledwo powąchana. Poza klatką natomiast wstępuje w nią demon. Nie sprawdza terenu, nie wykazuje ani odrobiny nieśmiałości - po co?! Po prostu skacze bez opamiętania gdzie jej się podoba, wszystko to jednak czyni z wyjątkową gracją. Do mnie podbiega (a może lepiej byłoby powiedzieć "podskakuje"?) chyba tylko po to, żeby dać mi do zrozumienia, że mam cały czas wodzić za nią wzrokiem i ratować z opresji. Przytulać się póki co za bardzo nie chce. Nie zmuszam, to jej trzeci dzień u mnie i ma prawo najpierw się ze wszystkim zapoznać. Myślę, że to szaleństwo wstępuje w nią przez to, że do tej pory była trzymana w niewielkiej klatce bez dłuższych wybiegów- więc teraz, kiedy ma odrobinę luzu poczuła, że może rozprostować ogonek i łapki. Pies jak się szczurów bał, tak boi się dalej. Nie zbliża się do klatek, na widok szczura wycofuje się z pokoju. Żadnej agresji, czyste wycofanie. Sunia jednak nie będzie już długo tak terroryzowana. Ona zostaje w domu z moją Jednostką Rodzicielską- ja z Perełką emigrujemy w wielki świat. Co do Jednostki Rodzicielskiej: ZAKOCHANA. I w Perełce, i w tymczasowym Ciapku. Mama bywa częstym gościem tutaj na forum i doczytuje, co z kuchni może trafić do brzuszków tych potworków. Perła nie gryzie, nie podkąsuje w żadnej sytuacji, czy to przy wkładaniu palców przez szczebelki, czy to przy wkładaniu ręki do klatki, podawaniu jedzenia. Złoty szczur! A w zasadzie srebrny- Husky. Uszy chyba bardziej w kierunku dumbo niż klasycznych. Duży, soczysty okaz poprawnego ogona.
Co do planów- w pierwszej kolejności klatka, na którą czekamy. Dla niej będzie w sam raz. Na razie mała siedzi w niewielkiej "pochomikowej", niestety innej nie dało się wykombinować "na już", jednak jest ona i tak większa niż ta, z której ją zabrałam. Później będzie to prawdopodobnie spora szynszylówka, świeżutka, dla dwóch już panienek, więc będą mogły się tam od podstaw urządzić, kiedy już tą towarzyszkę znajdziemy i z sukcesem mam nadzieję, zaadaptujemy do naszej rodzinki- ja, TŻ i dwie laseczki. Wizyta u weta przed pojawieniem się koleżanki- rzecz druga. Sprawdzimy się na pasożyty i ewentualne inne choróbska, żeby nie roznosić nic dalej. Kichać nie kichamy, guzków nie mamy, ale sprawdzić trzeba. Kolejna rzecz to będzie już znalezienie "tej jedynej", postaranie się o odrobinę miłości, oddania i uczucia z obu stron i urządzenie mieszkanka według preferencji jednej i drugiej. Uff.. chyba tyle mojego gadania
No i na koniec:

Wybaczcie słabą jakość, nie dysponuję aparatem lepszym niż ten w telefonie oraz to, że zdjęcie jest "więzienne" - na wybiegu nie ma opcji, żeby dorwać ten ryjek.
Gratuluję i pozdrawiam wszystkich, którzy wytrwali do końca!
Ze mną: Perełka, buby (ur. 06.10.2013): Maria, Józefina; ukochana szczekająca Nika.
Odchowałam: 14 szalonych myszoskoczków
Za TM: Trusia, Trusia II, szczekający Skub, 7 myszoskoczych maleństw...
GO VEGAN!