nie jest specjalnie drogi a godny polecenia.klimejszyn pisze:jakiej ściółki używasz ? jeśli trocin to zmień, np na Pinio
ale teraz przede wszystkim pomyśl nad towarzystwem dla ogonka.
Moderator: Junior Moderator
nie jest specjalnie drogi a godny polecenia.klimejszyn pisze:jakiej ściółki używasz ? jeśli trocin to zmień, np na Pinio
Oddaj go komuś na forum. Z takim podejściem nie powinieneś mieć zwierząt.... ... ... pisze:Nie wiem już co robić, czy z tym dać sobie spokój, wydać go i kupić drugiego, może mniej zakutego łba, doradźcie mi
To nie jest dobry pomysł, szczur traktuje wtedy człowieka tylko jak dostawcę żarcia, poza tym powinien jeść suchą karmę w takiej ilości, w jakiej mu się podoba. Na ręce można podawać coś mokrego, np. jogurt naturalny albo gerbera dla niemowląt, bo suche kawałki zabierze i ucieknie żeby sobie zjeść, a mokre będzie musiał zlizać i być przy ręce. Artykuł o treningu zaufania: http://www.ogoniasta.republika.pl/artykul02.htmMam pomysł, aby wyjąć mu miskę z jedzeniem z klatki, i karmić tylko ręką, żeby się przyzwyczaił.
Z takim podejsciem to radze go oddac w dobre rece i zapomniec o posiadaniu ogonkow. Szczur to nie zabawka, ktora mozna oddac kiedy "nie dziala tak jakbysmy chcieli". Czasami oswajanie trwa kilka dni, czasami szczur wogole sie nie oswoi tak jakby sie chcialo.... ... ... pisze:Nie wiem już co robić, czy z tym dać sobie spokój, wydać go i kupić drugiego, może mniej zakutego łba, doradźcie mi
... ... ... pisze:No, dałem mu podkoszulkę, wszystko ładnie pięknie, spał na niej, przykrywał się nią, radosny wkładam rękę do klatki a ten rzucił się na rękę i zaczął gryźć. Nie gryzie do krwi bo jest chyba jeszcze za mały i nie ma siły, ale trochę mnie to wnerwia. Czy założyć rękawiczki i na siłę go "uporządkować", czy co. doradźcie mi coś bo już nerwa złapałem.
Mam pomysł, aby wyjąć mu miskę z jedzeniem z klatki, i karmić tylko ręką, żeby się przyzwyczaił. Nie wiem już co robić, czy z tym dać sobie spokój, wydać go i kupić drugiego, może mniej zakutego łba, doradźcie mi