[SIERSC I SKORA] lysienie i plamy

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Post autor: Ania »

Polecam Clotrimazolum - grzbica to częsta przypadłość szczurów i może przebiegać bezobjawowo albo z rżnym natężeniem. Początkowo charakteryzuje się łysieniem w pewnych partiach ciała - łyse plamki, potem zalbo szczur się drapie albo łysa plamka (jeśi nie leczona i organizm słaby) zaczyna się przebarwiać, mogą w tym miejscu nastąpić łuszczenia skóry.

Na początek polecam witaminki - vibovit, codziennie 1/8 torebki do wody lub jedzenia. Jeśli nie minie po tygodniu - zaopatrz się w aptece w Clotrimazolym - maść (bodajże 1%-owa) i smaruj 2-3 razy dziennie przez conajmniej 2-3 tygodnie. Ta maść pomoże na wszelkie choroby skórne związane z bakteriami i alergią..

Szczura na razie nie kąp ale... zacznijmy inaczej - na dzień dobry możesz zakupić w aptece manusan (różowy żel do chirurgicznego mycia rąk) wnika w głębsze warstwy skóry i wybiija bakterie. Jeśli problem leży w skórze - to lek jest idealny - uważaj tylko by płyn nie dostał się do oczu i najlepiej też uszu. Ja stosuję, mam 2 alergiczne szczury - w tej cwili sierść mają śliczną, już nie łysieją i przestały się drapać. Zamocz szczura, weź manusanu jak szampony i wetrzyj w skórę, jeśli się da - wcieraj około minuty i dokładnie spłucz. Powtórz po kilku dniach - być może nie trzeba będzie niczego innego stosować. A wodę polecam każdorazowo zmiękczać (1 łyżka octu na miskę wody, w takim rostworze nie będzie czuć zapachu octu nic a nic a zdecydowanie polepszy się kondycja skóry). Zima to nienajlepszy okres na kąpiele - wystarczy otwarte okno, by szczur się zaziębił będąc nawet kilka godzin po kąpieli - polecam nie kąpać szczura tak często - sam doskonale o siebie zadba.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
leyzer87

Post autor: leyzer87 »

Tak, tylko jest problem... muszę go kompać w wannie, bo z miski zawsze ucieka...:-(
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

E no co Ty gadasz? Wodę do miski z miski do wanny i jeśli za mało będzie to lej kilka razy i na tej podstawie obliczysz ilość łyżek octu ;)

Pozdr.
JaFuzz

Post autor: JaFuzz »

Hmmm... wlasnie dzisiaj rano podobne niepokojace objawy zobaczyłem u Korbki :( skubana... ta to ma pecha.... najpierw pokrecona... poxniej do klatki wiekszego szczura.... a teraz nad ogonkiem zaczyna łysiec :( nic to jutro kupie vibovit i zobaczymy czy pomoże... jednak małe szczurki to maja przechlapane :? ciekawe czy te łyse plamki nie wynikają z tego ze Pestka ją za usilnie czyści...
Pozdrawiamy:
Justyna i Jarek
Pestka (ur. około 03.12.2003)
KorbA (ur. około 22.01.2004)
Judash (ur. 01.06.04)
JaFuzz

oj, zapomniałem sie jeszcze najważniejszego zapytać.... czy Pestka może się od małej tym zarazić??? czy Korbę profilaktycznie przełożyć do drugiej klatki ?? jak myślicie?
Pozdrawiamy:
Justyna i Jarek
Judash (ur. 01.06.04)
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Grzybicą zarazić się może od szczura nawet człowiek. Proponowałabym nie izolować - jeśli są łysienia, piją z jednego poidła, siusiają w jednym miejscu - jest duże prawdopodobieństwo, że już się zaraziła a jeśli jeszcze nie - to się nie zarazi. Trzymaj je razem i obserwuj. Oddzielać bym proponowała dopiero wtedy, gdy będziesz szczura czymś smarował, wtedy druga musi iść "w odstawkę" żeby nie zlizywała z chorej preparatu.
JaFuzz

ok dzieki..... mam nadzieje ze nie bedziemy musieli ich rozłaczac.... dopiero co udalo sie je polączyć ... Pestce vibowit też nie za szkodzi... w końcu też jest młodym szczurkiem :wink:
Pozdrawiamy:
Justyna i Jarek
Judash (ur. 01.06.04)
Masterton
Kontakt:

skóra/sier??

Post autor: Masterton »

Mam problem z maluszkiem, zauważyłam, że jest sierść na grzebiecie jest jakby wiecznie była morka, taka posklejana. Często myje to miejsca, wklejam zdjęcie może pomoże w ewentualnej ocenie.

Obrazek

Nie widać tam żadnych zmian, skóra nie jest zaczeriweniona, nie ma strupków.
i odszedl syjamski kawalek mnie...
przydeszł balijski...
Diablo

Post autor: Diablo »

Moim zdaniem mały łysieje. I poszła bym do weta.
Awatar użytkownika
sauatka
Kontakt:

Post autor: sauatka »

to twoj szczur? tzn. ta fotka... on jest chyba farbowany i moja zdanie (podkreslam MOJE zdanie) ze tpo moze byc od wlasnie ytego, ale wybralabym sie do weta...
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

ja bym stawiala, ze maly byl tleniony... niestety to moglo powaznie podraznic skore... poszlabym do weta... i to szybko...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
pomarańczowy jelcz
Kontakt:

Post autor: pomarańczowy jelcz »

Zwlaszcza jesli woda utleniona, ona wysusza skore i niszczy wlosy...
Nie powiem nic nowego...wet i to jak najszybciej...
['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
Beeata

Post autor: Beeata »

czarny kapturek przerobiony na 3 kolorowca.jesoooo....ludzie to maja zajobca jednak... Idz do weta,prawdopodobnie srodek rozjasniajacy podraznil skore szczurkowa ,bez powodu to on tam nie leci z jezorkiem .
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Masterton
Kontakt:

Post autor: Masterton »

jutro się wybierzemy, a tymczasem jest coś co mogłabym zastosować?
i odszedl syjamski kawalek mnie...
przydeszł balijski...
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

popros jeszcze weta, zeby obejrzal pyszczek malucha... a nuz beda na nim jakies nieprzyjemne zminay po problie zlizania tego srodka od utleniania...

dobrze by bylo, gdyby weterynarz obejrzal zwierzaka dokladnie i sam powiedzial, czy nie jest farbowany... niech napisze ci to na kartce... to bedzie silny argument w towarzystwie opieki nad zwierzetami - do ktorego w tej sytacji powinas sie udac... sklep zrobil bardzo zle, ze wzial takiego szczurka i jeszcze wiecej kazal sobie za niego placic, a osoba, od ktorej mieli takie zwierzaki po prostu zneca sie nad nimi i powinna byc ukarana...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”