Temat archiwalny Karm polecanych - nieaktualny!

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Szeliza

Re: Karmy POLECANE

Post autor: Szeliza »

Co sądzicie o karmie Tropifit Rat ? Już kiedyś pisano o tej karmie na forum, ale karma ma teraz nową formułę, więc zapytam jeszcze raz, czy si nadaje? Ja karmię ją swoje szczury, bo u mnie w zoologach nie ma lepszej karmy a dotąd myślałam, że nie jest zła...
tu zdjęcia (przepraszam za słabą jakość ) :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Sky

Post autor: Sky »

z tego co ja zauważyłam, to tropift co chwilę zmienia formułę, kiedyś pełno ziarna, potem ziarno i granulat, potem granulat i chrupki, teraz granulat, chrupki i owoce/warzywa... Ja czasami kupuję, jak mam mniej funduszy, ale zawsze z czymś mieszam. Jedzą nie najgorzej, ale te małe granulki, których najwięcej, zostają niewyjedzone.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.

http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Wygląda nieźle :) A mogłabyś wypisać skład i analizę chemiczną z opakowania? Bo w internecie można znaleźć tylko "starą formułę".
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

O, nie widziałam jeszcze tego nowego Tropifitu. Na razie mam Timę i Ucztę w zapasie, jak mi się skończą to wezmę może na próbę... ale na zdjęciu dla mnie wygląda tak sobie.
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

smeg pisze:Wygląda nieźle :) A mogłabyś wypisać skład i analizę chemiczną z opakowania? Bo w internecie można znaleźć tylko "starą formułę".
Ja poproszę jeszcze o takie same dane żeby wpisać tu http://szczury.org/viewtopic.php?f=32&t=19042& do tematu tropifitowego :)
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

ja raz miałam ale śmierdział rybą a szczury nie szalały specjalnie ;)
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
Szeliza

skład :
produkty pochodzenia roślinnego, nasiona, warzywa, owoce, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego.

zawartość składników pokarmowych :
białko surowe 20,0%, tłuszcz surowy 5,0%, włókno surowe 5,5%, wilgotność 12,0%,

Energia metaboliczna EM:
3 050 kcal/kg

i opis :;)
Pełnowartościowy pokarm dla szczurków z dodatkiem słodkich bananów, rodzynków, i marchewki. Jego głównym składnikiem jest granulat zbożowy uzyskany metodą ekstruzji. Dzięki temu procesowi RAT jest pokarmem lekkostrawnym, a zawarte w zbożach składniki odżywcze są lepiej przyswajalne. Ponadto specjalny granulat z kurczakiem stanowi źródło niezbędnego w diecie szczurów białka zwierzęcego oraz cennych kwasów omega-3 i omega-6 z siemienia lnianego. Suszone owoce i warzywa oraz ekstrudowane granulaty, w tym również granulat z lucerny, regulują trawienie i umożliwiają ścieranie zębów. Bogactwo zawartych w mieszance RAT składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów zapewnia doskonałą kondycję, zdrowe futerko oraz energię do codziennych zabaw z opiekunem.
Sky pisze:z tego co ja zauważyłam, to tropift co chwilę zmienia formułę, kiedyś pełno ziarna, potem ziarno i granulat, potem granulat i chrupki, teraz granulat, chrupki i owoce/warzywa...
wiem, że zmienili formułę bo jest taki znaczek na opakowaniu:) czerwone kółeczko z napisem: nowa formuła
i kiedyś było więcej ziarna niż granulatu, teraz jest na odwrót ::)
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Dawał ktoś może ogonom VL snack nature PROTEINS? ja zarzekałam się jakiś czas temu, że nie kupię nigdy więcej produktów VL, ale teraz postanowiłam kupić im jakąś karmę uzupełniającą i nie wiem ;)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Awatar użytkownika
Ewenek

Post autor: Ewenek »

gosja1 pisze:Ewenek, jak już napisałam, jeśli masz zaufanie, to ok. Jednak tutaj na forum wynurzeniami typu: "karma w paczkach jest zła, tragiczna, niezadowalająca" i zapewnieniami, że lepsza jest na wagę, należy szastać ostrożnie.. Wszyscy tutaj walczymy z pewnymi przekonaniami (np., że szczur zje wszystko, albo że tania karma jest ok).
Wchodzi wiele osób, które o szczurach nic nie wiedzą i po takich postach polecą zaraz kupować Megan na wagę, albo inny badziew, święcie przekonani, że robią najlepszą rzecz pod słońcem. Ja mam niedaleko siebie taki zoologiczny na bazarku, gdzie karma leży w worku na środku i każdy może tam, choćby, napluć (kichając choćby), każdy może w niej grzebać itd. Boję się, że właśnie takie sklepy zyskają odbiorców przez Twoje posty.
Gosja1 ale ja nie neguje karm w paczkach, źle mnie zrozumiałaś. Ja tylko miałam już wiele karm w paczkach, w których były robaki, a od kiedy kupuję tą karmę na wagę w moim zoologicznym, jestem bardzo zadowolona. Wiem, że w wielu zoologicznych te karmy są stare itp. ale ta co ja kupuję jest naprawde fajna, tak jak pisałam wcześniej mam zaufanie do tego sklepu.
To nie znaczy że paczkowane są złe. Napewno jest wiele dobrych, tak jak piszecie, tylko jeszcze na nie nie trafiłam ;)
Jedynie to ta o której wcześniej pisałam, jest bardzo fajna :) ale już więcej może nie będe pisała, bo więcej złego niż dobrego z tego będzie, poprostu źle mnie zrozumieliście, a takie "kłótnie" do niczego nie prowadzą. Pozdrawiam i zdrowia życzę Waszym szczurkom ;)
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

Ewenek, ja tam już Cię rozumiem od dłuższego czasu ;) Po prostu chciałam zwrócić Twoją uwagę na to, że wiele osób, które w ogóle nie mają pojęcia o szczurach będą Cię rozumiały bardzo źle.
Ja mam z karmami taki problem, że choć wyglądają przepięknie i dla mnie pachną cudownie, to mam dwa wybredne, humorzaste ogony, które raz coś jadają, a zaraz już tym plują.... :D próbowałam większość polecanych karm i 100% zadowolenia nigdy nie było, zawsze coś zostawiają.
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
jw73

Post autor: jw73 »

Tak to już jest. W pierwszej kolejności najsmaczniejsze kąski zjadają, a to co gorsze też by zjadły, ale jak już nie będzie nic lepszego.
Awatar użytkownika
rattulia

Post autor: rattulia »

A ja ostatnio kupiłam (7 zł/kg) karmę dla gryzoni zoo plus (czy coś takiego). Pani z zoologa dodała trochę ziaren i zboża i jestem zachwycona! Suszone jabłka, banany (chyba ananas też był), orzeszki, fistaszki chrupki i inne takie.
Widok mojej dziewczyny uciekającej z fistaszkiem przed drugim szczurem - bezcenne ;)

Karma jest na wagę więc z góry mogę sbie przypatrzeć co tam jest. To też ułatwia.
kitka010

Post autor: kitka010 »

Ja mam mieszankę firmy Tukan.
Może miał ktoś styczność z tą firmą :)
Ma ona takie kolorowe kuleczki które moje dziewczynki jako pierwsze wygrzebują z miski i niosą do swoich spiżarni ;)
Do tej karmy dodaje płatki kukurydziane, suszone owoce i pestki słonecznika.
Chyba im smakuje :D
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Nie kojarzę tej karmy... mogłabyś wrzucić foto opakowania i zawartości?
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
Szeliza

[IMG=http://img560.imageshack.us/img560/7739/kkaaarmaa.jpg][/IMG]

to miej więcej coś takiego, wygląda podobnie do Megana.
kitka010 Kolorowe chrupki dobrze o karmie nie świadczą, to sama chemia. Myślę, że powinnaś raczej zmienić karmę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”