Kolby: ulubione, nielubiane, różnice między firmami...

Wszystko o jedzonku. Czym się obżerają? A może dieta? :)

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
LaCoka

Re: Kolby: ulubione, nielubiane, różnice między firmami...

Post autor: LaCoka »

tosiakks pisze:tak z ciekawosci LaCoka jak sama? moze ja tez bym sprobowala ale nie wiem jak ;)
Dawałam kiedyś na nie przepis w śmietniku, a brzmiał on następująco:

"1.Wzięłam patyki od kolb, które moje paskudy już pożarły (ha! czasem przydaje się moje gromadzenie wszystkiego "bo się przyda").
2.Powykręcałam z nich haczyki ;)
3. W garnku podgrzałam mieszając wodę z mąką (oczywiście nie podam wam ilości bo jak zwykle robiłam to "na oko", mieszałam trzepaczką ;P) i dodałam do tego: mix różnych ziaren i innych fantów, miód i trochę kaszki mleczno-ryżowej bananowej bo mi akurat wpadła w ręce :)
4. Ciepłą, kleistą masą zaczęłam obklejać patyki brudząc przy tym całą okolicę łącznie z kotem i laptopem :P
5. Jak już obkleiłam patyk to turlałam to to w wcześniej przygotowanych ziarenkach (itp) wysypanych na talerzu
6. Jak już stwierdziłam, że szlag mnie trafi z tymi patykami to zaczęłam toczyć kulki niczym żuczek g., po utoczeniu turlałam ów wytwór w ziarenkach ;P
7. Wszystko położyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temp 180stopni przez 2h (żeby wszystko dobrze stwardniało)"

Dodam, iż szczurom bardziej smakują moje kolby niż te kupne 8)
A tak wyglądały:
Obrazek
Powodzenia ;)
<:3)~ Feta, Koka+Hera, Szu, Banshee, Neytiri, Nanami+Calypso, Balder+Hoder, Zgredki x2, Rosalie AR, Nisha+Amishi, Tamika+Yuki
TM: Kira, Amisia, Lelia, Elvis, Buzia, Sachma, Zgredka, Tadzio, Fuzja, Enkeli, Pasio, Psiuta, Rubi, Keiko, Chiyo, Agutka,Osama
Awatar użytkownika
Jessica
Kontakt:

Post autor: Jessica »

musze kiedys sprobowac:) wygladaja naprawde smakowicie :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 44#p793844 -Wąsate Mordki moje
."Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - /Louis Sabin/
Awatar użytkownika
Hugcia

Post autor: Hugcia »

a co sadzicie o Vitapol smakers pop corn?? dzisiaj kupilam i sie zastanawiam czy dać czy nie bo to takie kolorowe xd
Obrazek
Awatar użytkownika
LaCoka

Hugcia pisze:a co sadzicie o Vitapol smakers pop corn?? dzisiaj kupilam i sie zastanawiam czy dać czy nie bo to takie kolorowe xd
W życiu bym tej kolby ogonowi nie dała ;/ cała tablica mendelejewa na niej jest. Vitapolowe kolby mimo, że smakują ogonom to nie zbyły mojego zaufania, są zbyt sztuczne
<:3)~ Feta, Koka+Hera, Szu, Banshee, Neytiri, Nanami+Calypso, Balder+Hoder, Zgredki x2, Rosalie AR, Nisha+Amishi, Tamika+Yuki
TM: Kira, Amisia, Lelia, Elvis, Buzia, Sachma, Zgredka, Tadzio, Fuzja, Enkeli, Pasio, Psiuta, Rubi, Keiko, Chiyo, Agutka,Osama
Awatar użytkownika
Hugcia

no w grecji to tylo takie znajduje ale dzisiaj w klepie widziałam takie inne moze jutro kupie
Obrazek
Awatar użytkownika
LaCoka

Hugcia pisze:no w grecji to tylo takie znajduje ale dzisiaj w klepie widziałam takie inne moze jutro kupie
Albo zrób sama ;) przepis podałam wyżej ;)
Awatar użytkownika
denewa

Post autor: denewa »

LaCoka pisze:Dodam, iż szczurom bardziej smakują moje kolby niż te kupne 8)
Dokładnie to samo u mnie :D Ja robiłam podobnie - wsypałam trochę Versele Laga, słonecznika, dyni, itd. w gęstą mieszankę mąki z wodą, ugniotłam i do piekarnika. Podobnie robiłam jeszcze inne smakołyki dla nich. Takie rzeczy są dobre, proste do zrobienia, bez cukru, wiadomo co jest w środku no i smakują 8)
Nasza brygada-pamiętamy tęsknimy
Diesel[*][/b] na zawsze w naszych sercach[/color], Febra[*][/b] nasza mała kochana pchełka[/color], Deli[*][/b] nasz spokojny skromny duszek[/color], Katar[*][/b] wulkan energii[/color], Puma[*][/b] kluska[/color], Polar[*][/b] dreptak[/color], Kysiel[*][/b] kluska[/color], Inka[*][/b] byczek[/color]
matrix360

Post autor: matrix360 »

Hmmm.. chyba się skuszę i zrobię taką kolbę moim paskudom ^^
Awatar użytkownika
Hugcia

no ja waśnie chyba tez smacznie wygląda xD
Obrazek
Awatar użytkownika
Nika Snape

Post autor: Nika Snape »

Świetny pomysł na te domowe kolby! Domowej roboty różne rzeczy szczurki już dostawały, ale kolb jeszcze robić nigdy nie próbowaliśmy. Widać zdecydowanie czas zacząć, że też sama na to nie wpadłam... XD Coś czuje, że niedługo maluchy będą miały niezłą wyżerkę. Jak ja zrobię będę przynajmniej wiedziała co w nich jest:D (Taaaa.... tylko czy uda mi się ich nie zjeść wszystkich zanim one dostaną, oto jest pytanie...xD)
Obrazek
Awatar użytkownika
denewa

Post autor: denewa »

Nika Snape pisze:Taaaa.... tylko czy uda mi się ich nie zjeść wszystkich zanim one dostaną, oto jest pytanie...xD)
Jeśli zrobisz je tak jak zostało opisane to nie dasz rady ich ugryźć :P ;)
Nasza brygada-pamiętamy tęsknimy
Diesel[*][/b] na zawsze w naszych sercach[/color], Febra[*][/b] nasza mała kochana pchełka[/color], Deli[*][/b] nasz spokojny skromny duszek[/color], Katar[*][/b] wulkan energii[/color], Puma[*][/b] kluska[/color], Polar[*][/b] dreptak[/color], Kysiel[*][/b] kluska[/color], Inka[*][/b] byczek[/color]
matrix360

Post autor: matrix360 »

denewa ale spróbować można 8)
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

Ja już jakiś czas praktykuję domowe kolby i to jest naprawdę wspaniały pomysł. I różne można mieszanki fajne zrobić :)
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
lanexia

Post autor: lanexia »

właśnie podałam moim dziewczynkom kolby zrobione z przepisu LaCoki. całkiem przyjemny aromat unosił się w kuchni gdy były w piekarniku :D ale panienki nie koniecznie się ucieszyły bo zostały wyrwane ze snu, więc je tylko lekko podgryzły i uciekły dalej spać :)
z Nami: Śnieżka, Missy, Ellie
za TM: Tusia, Czacza, Vanilka, Szara, Babu
ObrazekObrazek
Michalina

Post autor: Michalina »

właśnie robię te kolby tylko ta masa z mąki i wody to tak nie do końca klejąca no i to ma być tortowa mąka bo takiej dodałam
zobacz jak wyjdą bo się pieką xd
Ze mną łobuzuje Julian ;*
Za TM: Ziemniak, Groszek, Śnieżynka, Tatsumi [*][/color]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karmienie”