[SIERSC I SKORA] lysienie i plamy
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

sprobuj to troche moze zmyc ,bo prawdopodobnie nie zmyto srodka rosjasniajacego futro i szczuras teraz to lize. Tylko nie uzywaj zadnej chemii ,najwyzej sama letnia woda ,zeby dodatkowo nie wysuszyc mu skory . Do weta jednak sie przejdz ,niech stworka obejrzy .
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Możesz spróbowac smarowac Propolisem w płynie przeznaczonym do smarowania zmian skórnych (palecany jest nawet przy martwicy polekowej). Sa jednak 2 problemy, po pierwsze nie jest on tani (z tego co pamietam mała buteleczka kosztuje ponad 30 zł), po drugie mały moze okazać się na niego uczulony. Uczulenie nie powoduje od razu żadnych ran czy wysypki, poznasz je po tym, że po wysmarowaniu bedzie gwałtownie ocierał sie o wszystko i stanie się nerwowy. Wtedy trzeba zmyc Propolis letnia wodą.
Poza tym na juz mozesz malucha przecierać szmatka umoczona w przegotowanej letniej wodzie. To powinno troche złagodzic podraznienie. Używanie roztworów typu riwanol, płukanie szałwia raczej nie jest wskazane bo srodki te działaja wysuszająco a jeśli mały miał rzeczywiście tlenioną sierśc (na co wyglada) to skóra i tak jest przesuszona.
Poza tym na juz mozesz malucha przecierać szmatka umoczona w przegotowanej letniej wodzie. To powinno troche złagodzic podraznienie. Używanie roztworów typu riwanol, płukanie szałwia raczej nie jest wskazane bo srodki te działaja wysuszająco a jeśli mały miał rzeczywiście tlenioną sierśc (na co wyglada) to skóra i tak jest przesuszona.
Już wcześniej próbowałam zmyć to coś letnią wodą, nic nie pomogło, włoski stały się sterczące i twarde.
i odszedl syjamski kawalek mnie...
przydeszł balijski...
przydeszł balijski...
Nie chodzi mi o zmycie, gdyz utlenienia nie da się zmyć, tylko o namaczanie co jakiś czas żeby przynieśc ulge maluchowi. Skóra moze byc mocno podrażniona, swedzieć a nawet boleć. Takie okłady z przegotowanej (zaznaczam z przegotowanej) wody przynosza chwilową ulge. Jesli wet nic nie wymyśli, to niestety trzeba bedzie robic wszystko aby ograniczyc skutki i przynieść ogonkowi ulge do czasu ustąpienia podrażnienia.
Myśle, że możesz też spróbować maści ALANTAN PLUS, jest to maśc stosowana na podraznienia skórne u niemowląt. Ja smaruje ta maścią moje szczurki gdy maja jakieś trudniej gojace sie rany, nigdy nie dawała skutków ubocznych, wiec moze i Twojemy pomoże. Koszt maści to 1615117 zł.
Myśle, że możesz też spróbować maści ALANTAN PLUS, jest to maśc stosowana na podraznienia skórne u niemowląt. Ja smaruje ta maścią moje szczurki gdy maja jakieś trudniej gojace sie rany, nigdy nie dawała skutków ubocznych, wiec moze i Twojemy pomoże. Koszt maści to 1615117 zł.
Napisz jak Ci idzie...cała sprawa jest okropna z tym farbowaniem (utlenianiem)...wrrr
Naprawde współczuje maluchowi...
Naprawde współczuje maluchowi...

Szczuruś był u lekarza, nie potrafił stwierdzić czy jest farbowany, ale raczej stawiałby na nie. Wszystko okaże się jednak za 3 miesiące kiedy urwis zacznie zmieniać foterko. Kichanie, o którym wcześniej pisałam jest prawdopodobnie reakcją na nowe otoczenie (jak pisaliście) lub na ściółkę. Dostał zyrtec w kroplach i vit. C.
Wyobraźcie sobie, że lekarz nie wziął ani grosza za wizytę, bo jeśli stwierdza, że leczenie będzie droższe od samego zwierzaka to płacisz TYLKO za lekarstwa. Martwi mnie, że nie dostał nic na skórkę, ale mogę stosować alantan plus.
Mam nadzieję, że wszystko będzie OK.
Wyobraźcie sobie, że lekarz nie wziął ani grosza za wizytę, bo jeśli stwierdza, że leczenie będzie droższe od samego zwierzaka to płacisz TYLKO za lekarstwa. Martwi mnie, że nie dostał nic na skórkę, ale mogę stosować alantan plus.
Mam nadzieję, że wszystko będzie OK.
przydeszł balijski...
przydeszł balijski...
kurcze....ale chyba nie ma szczurow o takim ubarwieniu? Ja chyba wzielabym plynu do higieny intymnej i sprobowalabym jednak porzadnie umyc to miejsce a pozniej je splukac. Pozniej posmarowalabym alantoina,ktora lagodzi podraznienia skory i nawilza ja. Wlos tleniony jest martwy ,moze w jakis sposob to swedzi szczura i probuje sie pozbyc tej siersci ,tak jak przy linieniu.Wyczesywac go gesta ,wlosiana szczotka...? Tak sobie tylko kombinuje ...
"Dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i głupota ludzka. Co do tej pierwszej istnieją jeszcze wątpliwości." A .Einstein
Ja bym Ci polecila preparat 'Cerkosol 10'. Macie w Polsce, sama kupowalam dla chlopaka. Jest to plyn oleisty, do stosowania na owlosiona skore glowy. Mojemu chlopakowi szybko i skutecznie pomogl. Spisze Ci zastosowanie, sama zadecyduj czy zastosujesz u szczura, czy nie:
'Plyn przeznaczony jest przede wyszystkim do stosowania na owlosiona skore glowy. Preparat doskonale nawilza i wygladza naskorek oraz skutecznie usuwa objawy nadmiernego zluszczania i rogowacenia skory' ...Jest jednak dopisek: Uwaga! Chronic oczy. :?
Dodam, ze moja ciotka stosowala ten preparat WLASNIE po utlenieniu wlosow dlatego ze odbarwianie bardzo wysusza i irytuje skore.
Moze do odbarwienia szczura jakis debil zastosowal Perhydrol - silnie utleniający 30% roztwor wodnego nadtlenku wodoru...
P.S Cerkosol 10 kosztuje jedynie kilka zloty, o ile sie nie myle.
'Plyn przeznaczony jest przede wyszystkim do stosowania na owlosiona skore glowy. Preparat doskonale nawilza i wygladza naskorek oraz skutecznie usuwa objawy nadmiernego zluszczania i rogowacenia skory' ...Jest jednak dopisek: Uwaga! Chronic oczy. :?
Dodam, ze moja ciotka stosowala ten preparat WLASNIE po utlenieniu wlosow dlatego ze odbarwianie bardzo wysusza i irytuje skore.
Moze do odbarwienia szczura jakis debil zastosowal Perhydrol - silnie utleniający 30% roztwor wodnego nadtlenku wodoru...
P.S Cerkosol 10 kosztuje jedynie kilka zloty, o ile sie nie myle.
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
OK, postaram się o jakiś łagodny środek. A jak maluch zacznie wylizywać to miejsce z lekarstwem, to co? Nie zaszkodzi mu? Chociaż ostatnio w ogóle tego miejsca nie liże. Próbowałam czesać go mięciutką szczoteczką, jest dobrze do czasu gdy nie spadnie a niego kropla wody z poidełka, wtedy znowu włoski się sklejają.
przydeszł balijski...
przydeszł balijski...
Jesli chodzi Ci o Cerkosol 10 to raczej nie powinno zaszkodzic, jesli szczur zlize. Pozatym srodek bardzo szybko zostaje wchloniety przez skore.
W sklad plynu wchodzi: Urea 10% (- to zwiazki organiczne), Sodium Chloride, Propylene Glycol, Glycerol, Methylparaben, Propylparaben, Purified water, Citric Acid do pH 5 (i chyba ten kwas cytrynowy nie ma sie dostac do oczu... )
W sklad plynu wchodzi: Urea 10% (- to zwiazki organiczne), Sodium Chloride, Propylene Glycol, Glycerol, Methylparaben, Propylparaben, Purified water, Citric Acid do pH 5 (i chyba ten kwas cytrynowy nie ma sie dostac do oczu... )
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
Zaraz biegnę do apteki. O rezultatach napiszę wkrótce. Dzięki.
przydeszł balijski...
przydeszł balijski...
?ysieje i drapianie za uchem
mam dwa szczury u jednego zauważylam brak sierści na nogach, a u drughiego lekkie wyłysienie w okolicach uszu.
ccccccccccccccooooooo robić? :?: :!:
ccccccccccccccooooooo robić? :?: :!:
kulka
hmm, a ile szczurki mają?? może to ze 'starości'
Moj zaczął łysieć na tyłeczku w wieku niecałych 2 lat...
Moj zaczął łysieć na tyłeczku w wieku niecałych 2 lat...
Ze mną byli:
Panowie: Blade, Szczurkoś, Snoopy, Bezik
Panie: Pussy, Smark
Aktualnie klatka pusta...
Panowie: Blade, Szczurkoś, Snoopy, Bezik
Panie: Pussy, Smark
Aktualnie klatka pusta...
prędko do weta!!!! sierść szczurowi raczej nie wypada "tak sobie" to musi być coś coś z paskudnych chorób skóry :?
Brak witamin/choroba skóry/zła ściółka/mokre podłoże(śpią na siuśkach)/zła karma/uczulenie
Napisz jak je karmisz (dokładnie), jaką mają ściółkę, etc. A poza tym faktycznie pierwsze co powinnaś zrobić to udać się do weterynarza.
Buziaki dla łysolków...
Napisz jak je karmisz (dokładnie), jaką mają ściółkę, etc. A poza tym faktycznie pierwsze co powinnaś zrobić to udać się do weterynarza.
Buziaki dla łysolków...