Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych
No .. z tym że do zoologa to po gimnazjum / średnim przyjmują
...ale wierze że jak już się na weterynarię dostaniesz, to ambitniejsze plany będziesz miała 

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- greenfreak
Albo popracujesz popołudniami na studiach, żeby dorobić, jeśli będzie czas 
- kayah&ozzie
- Kontakt:
Też zawsze marzyłam żeby zostać weterynarzem albo pracować w sklepie zoologicznym... Naoglądałam się cierpiących zwierząt w pobliskich sklepach zoologicznych ... Szczególnie drażniło mnie to, że myszki, czy chomiki nie dość, że cisnęły się w malutkich klatkach po 10 - 20 sztuk to były jeszcze "hodowane" na karmę dla legwanów czy węży... Aż włosy dęba stają kiedy się patrzy na to co ludzie potrafią robić ze zwierzątkami .. Zwłaszcza z gryzoniami .. Nie rozumiem tego ... Przecież to są tak miłe zwierzęta... Trzeba tylko umieć się nimi zaopiekować i okazać odrobinę miłości a one odpłacą się tym samym ...

Oj, to będę nieźle zakuwać ; )
Nw jeszcze czy może by tak nie pójść na technika weterynarii
Ale mam jeszcze czas na zastanowienia ^^
Nw jeszcze czy może by tak nie pójść na technika weterynarii
, Cyna, Soda Nafta [*]
Z tego, co się zorientowałam 'w praktyce', to np. w Ogonku w Warszawie lekarzami są tylko weterynarze po weterynarii, a technicy weterynarii są jakby pielęgniarkami.
Takimi pomocnikami, którzy robią pomniejsze rzeczy.
Np. wyciągają leki z szafek i odmierzają dawki, etc.
Ale nie wiem jak to wygląda w innych gabinetach czy w ogóle miastach, bo nigdy nie zwracałam na to uwagi, a tu po prostu przypadkiem się dowiedziałam.
Ale nie wiem jak to wygląda w innych gabinetach czy w ogóle miastach, bo nigdy nie zwracałam na to uwagi, a tu po prostu przypadkiem się dowiedziałam.
No ja z Mictlanem jakieś próby są, ale póki co, to tylko odebraliśmy szczurka, źle żywionego i wychudzonego, a konkretniej szczurzycę, która była trzymana z chłopakami. Aktualnie jest dokarmiona i czeka na adopcje 
Z tego co ja wiem, technik weterynarii nie może zrobić nawet zastrzyku bez nadzoru lekarza 

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Właśnie wiem..
Jak narazie nie mam zdania co do kierunku w weterynarii. 
, Cyna, Soda Nafta [*]
Rób weterynarię ze specjalizacją gryzonie.
Przyda się kolejny wet na forach. 
to nie takie proste, gryzonie objęte są chyba specjalizacją zw. egzotyczne, a tejże w Polsce nie otwierają - póki co. Teoretycznie jest, w praktyce - nigdy nie mają dość kandydatów, by otworzyć ;].
Cynamon Imbir Karmel Wanilia
Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Hm, mi się wydaje, że jest specjalizacja gryzonie.. No, ale mogę się mylić. Nie mniej wiem, że są weci, którzy tylko gryzoniami się zajmują, a to znaczy, że na nich znają się najlepiej. No i piszą prace magisterskie z fretek, szczurów czy królików. 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna_w ... erynaryjne 
Prac magisterskich nie piszemy, jeno dochtorskie
. Po studiach jest tytuł lekarz medycyny weterynaryjnej (chociaż teraz będzie tytuł "weterynarz" sam, kwestia nazewnictwa), a potem można zrobić doktorat - nauk weterynaryjnych i... nie wiem, jak się nazywa to drugie
.
I fakt - są lekarze, co się gryzoniami zajmują, ale to nie po "oficjalnej" specjalizacji
. Sama mam taki zamiar cichy
.
Prac magisterskich nie piszemy, jeno dochtorskie
I fakt - są lekarze, co się gryzoniami zajmują, ale to nie po "oficjalnej" specjalizacji
Acha, dziękuję za wyjaśnienie. 
Czyli, żeby mieć pojęcie o gryzoniach, trzeba robić specjalizacje egzotycznych? (Wiadomo, że szczury i myszy to egzotyczne zwierzęta.
) Czyli uczyć się o wężach, słoniach, fokach i papugach? Bo niby węże są ezgotyczne, ale mogą być jako gady.. A papugi jako ptactwo. Czyli jak to jest? (Przepraszam za offtop..)
Czyli, żeby mieć pojęcie o gryzoniach, trzeba robić specjalizacje egzotycznych? (Wiadomo, że szczury i myszy to egzotyczne zwierzęta.
Tak i nie - jako że w Polsce i tak nie ma tejże specjalizacji, można dokształcić się samemu ("nieoficjalnie"), ja już gromadzę materiały o gryzoniach, ale specjalizację pewno zrobię z psów i kotów (najchętniej to bym się po trochu z wszystkiego zajmowała, ale jakbym miała wybierać, to jednak zwierzęta małe...
)
Ale jeśli robi się egzotyczne, to tak, z wszystkimi tymi stworami. Chociaż raczej gady niż słonie
.
Ale jeśli robi się egzotyczne, to tak, z wszystkimi tymi stworami. Chociaż raczej gady niż słonie