[PASOZYTY] pchły

Drapanie? Ranki? Martwica tkanki? Pasożyty? ... i inne dolegliwości związane ze skórą i pokrywającym je futerkiem.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Nisia

[PASOZYTY] pchły

Post autor: Nisia »

LuLu, a ja w to wierzę. Radom to wetowa, zoologiczna i turystyczna dziura.

Malgi, ale pójśc i kupić możesz. A sama podać. Jak podać - masz na forum. Ivomec na pewno szczurkowi nie zaszkodzi.
Sandrex

[PASOZYTY] pchły

Post autor: Sandrex »

Kochani, u mnie także pojawiły się pchły.
Teraz jestem na etapie odpchalania wszystkich ogonów - dziewczyny są już po aplikowaniu Frontline.
Tylko no właśnie - jak trzem szczurom, jedna po drugiej zostały wysmarowane strzykawką karki (0,3 ml na każdego szczura) - i teraz wszystkich trzech pilnuję, by nie myły się za uszami lub siebie nawzajem nie iskały - to można oczopląsu dostać, bo wszystkie rozpierzchają mi się w różne strony pokoju.
Gdyby tak można zmodyfikować i Frontline aplikować w miejsce za ogonem... :|
A jak wy sobie radzicie z upilnowaniem stada przed wyczesaniem środka p/pchelnego.
Wet. powiedział, że po około godzinie środek powinien się wchłonąć i wtedy nie muszę już kontrolować szczurów.
Mam jednak pytanie: czy to bardzo szkodliwe, jeśli szczura mimo wszystko zliże trochę tego panaceum o obrzydliwym zapachu (w samu pewnie także nieszczególny)???
Wake Up Little Sparrow
ESTI

[PASOZYTY] pchły

Post autor: ESTI »

[quote="Sandrex"]dziewczyny są już po aplikowaniu Frontline. [/quote]
Odradzam to swinstwo, bardzo latwo przedawkowac i zatruc szczura.
Nie uzywaj tego wiecej.

Polecam ivomec - dawkowanie 0,02 ml co 10 dni (zazwyczaj daje sie 2 lub 3 razy).
Podaje sie do pyszczka lub w zatrzyku, ewentualnie za lopatki na skore.
Obrazek
Awatar użytkownika
Azi

[PASOZYTY] pchły

Post autor: Azi »

a ja mam z Frontline jak najlepsze doświadczenia (dodam, że tym w spreju, na temat czystego płynu się nie wypowiadam). Cztery moje szczury miały kontakt z Frontline w takiej postaci i za każdym razem pomagał, a szczurciom się nic nie działo. Był ponadto bardzo skuteczny w przypadku Asfy - mała wcześniej dosłownie ruszała się od pchełek, a na dzień po spryskaniu już nic na niej nie widziałam.

Frontline używałam następująco : jeden psik za uszami i po sprawie, potem pół godziny na rekach i pilnowanie, żeby nie zlizały. Po dwoch tygodniach powtórka. No i teraz zostałam z prawie całym opakowaniem, no ale trudno...
AnToNio

[PASOZYTY] pchły

Post autor: AnToNio »

Gdzie można kupić ten "FRONTLINE" w sklepie zoologicznym ???
STAFFIK u mnie od 19.04.06
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

[PASOZYTY] pchły

Post autor: Lulu »

AnToNio, przeczytaj jeszcze raz co zostalo o tym napisane... ulatwie Ci:
[quote="ESTI"]Odradzam to swinstwo, bardzo latwo przedawkowac i zatruc szczura.
Nie uzywaj tego wiecej. [/quote]

to raz...

dwa: leki kupujemy u weterynarza... a jezeli podejrzewasz u swojego szczura pasozyty i tak do weta koniecznie musisz isc.
AnToNio

[PASOZYTY] pchły

Widziałem. Jednak duzo osób pisze ze uzywało frontline w sprayu i poskutkowało. Pasożyty u mojego szczurka to na bank pchły :| Więc po co płacić za wizyte u weta skoro wiadomo. Wyczytałem tu na forum że pchły to czeste zjawisko u nowych szczurów. Już sam nie wiem co zrobić :drap: . A wydaje mi się że chociażby w sklepi zoologicznym niedaleko mnie są preparaty na pasożyty nie tylko na pchły.

Jeżeli bezie to naprawdę konieczne to pójdę tylko nie jestem do tego przekonany .

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

[PASOZYTY] pchły

AnToNio, dla dobra wlasnego szczura, nie lecz go sam...
a tym bardziej nie sposuj na wlasna reke preparatow, ktorymi latwo szczura zabic.

co Ci szkodzi skonsultowac to z jakim dobrym weterynarzem i z nim ustalic leczenie. skad jestes? moze bedzie Ci mozna jakiego weta polecic...

to Twoj zwierzak, wiec dla jego zdrowia i bezpieczenstwa nie kupuj zadnych preparatow na pchly w zoologicznym. na prawde dla niego powinienes nie bawic sie sam w weterynarza i zachowac sie jak odpowiedzialny wlasciciel i isc z nim do lekarza.
Awatar użytkownika
sauatka
Kontakt:

[PASOZYTY] pchły

Post autor: sauatka »

nieiwmczy cos tu pomoże, ale moj pierwszy szczurek miał pasozyty... wtedy jeszcze nie siedziałam na forum i poprostu niewiedzialam co robic w takiej sutuacji. Moja mama kupiła w zoologicznym taki puder dla zwierzat na pasozyty, ;pudrowałam' tak szczura przez okolo tydzien, i pasozyty znikły. Niestety nie wiem jak to cos sie nazywało, kosztowało ok 6zl.

Jednak lepiej bedzie jak wybierzesz sie do weta. Nie zapłacisz pewnie duzo, a pomozesz szczurowi ;)
AnToNio

[PASOZYTY] pchły

Lublin - moje miasto 8) Znacie jakiegos dobregoo ?

A i ile taka wizyta może kosztować ?
Awatar użytkownika
Lulu
Kontakt:

[PASOZYTY] pchły

AnToNio, w dziale 'weterynarze' tez jest spis tresci ;)
weterynarz polecany w lublinie >>klik>klik<<.
generalnie wszystko zalezy od samego weterynarza... samo leczneie pasozytow drogie nie jest (leki), ale cene wizyty to on ustala.
AnToNio

[PASOZYTY] pchły

Dzieki bardzo . Chyba znalazłem dobre miejsce : http://www.centrum-zwierzat.lublin.pl/index.php

Jeszcze raz wielki dzieki ;)

Pozdrawiam.
ESTI

[PASOZYTY] pchły

Post autor: ESTI »

Ja polecam ivomectrim - jest w miare bezpieczny i 2-3 dawki co 10 dni pomagaja w wyleczeniu. Podajesz 0,025 ml w strzykawce 2 ml dopyszcznie lub w iniekcji.
Obrazek
AnToNio

[PASOZYTY] pchły

Hmm. Ten lek zamiast wizyty u wet'a ?
pomarańczowy jelcz
Kontakt:

[PASOZYTY] pchły

Post autor: pomarańczowy jelcz »

Może lepiej wizyta u weta i przy okazji zaproponuj mu użycie tego właśnie leku...?

Zresztą takie leki są zazwyczaj dostępne tylko u weta ;)
['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skóra i sierść”