POMOCY!!!Wywala ziemię z doniczki.
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: POMOCY!!!Wywala ziemię z doniczki.
kazań nie będzie, po prostu znajdź szczurowi nowy dom, w którym będzie miał stado, a kolejne szczury spraw sobie, jak już będziesz od rodziców niezależna.
Fantazyjne HAMACZKI
zapraszam!

- Paul_Julian
- Kontakt:
Poczytaj sposoby przekonania rodziców. Są rózne , od dobrych ocen w szkole, aż po " na urodziny nie chce nic oprócz pozwolenia na szczurka!" Coś musi podziałać ...
Jak już powiedzieli inni-szczurka nie oduczysz kopania-uwielbiają to ! Jesli nie masz mozliwosci schowania kwiatka - puszczaj szczurka w innym miejscu. Dodatkowo istnieje ryzyko, ze kwiatek może być trujący, a to juz niefajne.
Jak już powiedzieli inni-szczurka nie oduczysz kopania-uwielbiają to ! Jesli nie masz mozliwosci schowania kwiatka - puszczaj szczurka w innym miejscu. Dodatkowo istnieje ryzyko, ze kwiatek może być trujący, a to juz niefajne.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
-
On nie je tego kwiatka tylko wygrzebuje ziemię.więc to chyba mu nie zaszkodzi.
-
A i jeszcze zastanawiam się czy nie było by dobrym pomysłem zrobić mu jakieś prowizorycznej piaskownicy żeby się w tym wyszalał i tam go wstawiać i niech się bawi. Tylko z jakich materiałów najlepiej??
P.S Proszę jak byś mógł to podczep ten post pod poprzedni.
juz dostatecznie mu zaszkodzilas sama. albo zaadoptuj mu kolegę albo oddaj do domu, w którym będzie miał odpowiednie warunki.aneczka1-13 pisze:nie zaszkodzi.
- Paul_Julian
- Kontakt:
Poszukaj w szukajce pod "digging box" . Niektórzy robili np. w duzej kwadratowej misce. Poczytaj , bo to musi być tez odpowiednia ziemia.aneczka1-13 pisze:A i jeszcze zastanawiam się czy nie było by dobrym pomysłem zrobić mu jakieś prowizorycznej piaskownicy żeby się w tym wyszalał i tam go wstawiać i niech się bawi. Tylko z jakich materiałów najlepiej??
Lepiej jednak by bylo nie dopuszczac szczurka do tego kwiatka wogóle, moje nie miały litości i po kilku próbach wąchania i nei ruszania , dziubneły aloes , zeby sprawdzić co to .
No i poczytaj o uszczurawianiu

Szczursieny :
W szczurzym raju:
W szczurzym raju:
Nie można tej doniczki przestawić jak szczur biega?
Nie możesz dopilnować, żeby nie kopał? A jak bardzo lubi, to spraw mu doniczkę/jakiś pojemnik z ziemią, żeby miał jakąś rozrywkę. Nie rozumiem o jaką piaskownice chodzi, ale nie możesz go puszczać po swoim pokoju...?
I jesteś bardzo samolubna trzymając samotnego szczura dla swojej przyjemności.
Nie możesz dopilnować, żeby nie kopał? A jak bardzo lubi, to spraw mu doniczkę/jakiś pojemnik z ziemią, żeby miał jakąś rozrywkę. Nie rozumiem o jaką piaskownice chodzi, ale nie możesz go puszczać po swoim pokoju...?
I jesteś bardzo samolubna trzymając samotnego szczura dla swojej przyjemności.
Odgrzebuję temat - Licho i Glukoza mają straszną manię grzebania w kwiatkach (w szczególności w aloesach i biednym kaktusie). Macie może jakieś pomysły albo sprawdzone sposoby zabezpieczenia ziemi w doniczkach przed szczurami? Myślałam na razie nad wysypaniem wierzchu ziemi żwirkiem, może wtedy im się odechce, ale może ktoś ma jakiś inny sposób?
Od razu uprzedzam, że wynoszenie kwiatków na czas wybiegu nie wchodzi w grę, przestawienie ich poza zasięg szczurów też, ponieważ dla moich szczurów nie ma rzeczy poza zasięgiem, tylko takie na które nieco ciężej wejść
Od razu uprzedzam, że wynoszenie kwiatków na czas wybiegu nie wchodzi w grę, przestawienie ich poza zasięg szczurów też, ponieważ dla moich szczurów nie ma rzeczy poza zasięgiem, tylko takie na które nieco ciężej wejść

Wyszukiwarka nie gryzie
Uważam, że na czas wybiegu dla szczurów, powinnaś/powinieneś odizolować kwiatek...
Ze mną: Edwin
Za TM: Tosia i Frania [*][/color][/b]
Za TM: Tosia i Frania [*][/color][/b]
Napisałam wyżej, że nie ma takiej opcji, ponieważ nie wypuszczam szczurów na krótko a rośliny nie lubią ciągłego przestawiania (zresztą nie mam gdzie ich przestawić i mam ich dość sporo, a szczury samym kwiatkom nic nie robią).
Potrzebuje raczej rad jak zasłonić/zabezpieczyć ziemię z doniczki - być może ktoś ma jakiś pomysł lub sposób, na który ja nie wpadłam
Potrzebuje raczej rad jak zasłonić/zabezpieczyć ziemię z doniczki - być może ktoś ma jakiś pomysł lub sposób, na który ja nie wpadłam

Wyszukiwarka nie gryzie
Może siatka? Taka plastikowa z castoramy np. owinąć nią doniczkę do pewnej wysokości. Są czarne albo zielone, więc estetyki nie zaburzą;) Jeśli szczury się zawezmą to i tak się dostaną, ale może je zniechęci na jakiś czas;)
Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]
Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...
ja pozbyłam sie wszytskich kwiatków na balkon.....
gorzej jak przyjdzie zima
tutaj zasadziłam specjalnie dla nich marchewkę
tutaj jeszcze Mimka moja

gorzej jak przyjdzie zima

tutaj zasadziłam specjalnie dla nich marchewkę
tutaj jeszcze Mimka moja

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...

http://www.zdrowyzwierzak.pl/product-po ... -GmbH.html - są też takie zabezpieczenia przed dziećmi i zwierzakami - to pierwszy lepszy wynik w googlach, możesz poszperać głębiej i wyszukać być może coś fajniejszego 

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Ja u siebie przestawiam jednak kwiatki na szafę (a właściwie jedyny kwiatek w pokoju ze szczurami
), bo to dracena i jest trująca, a moje szczury oprócz wywalania ziemi mają w zwyczaju podgryzanie liści.

Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
- 5zczurzyca
Rety akzi... to zdjęcie jest takie... piękne O.o
Jeżeli chodzi o problem z wywalaniem ziemi przez szczury, to mój Morus kiedy był mały (2-3 miesiące) lubił grzebać w doniczkach, ale nie kopał na tyle intensywnie, aby przenosić ich zawartość poza nie. Ubru jest teraz w podobnym wieku i zachowuje się identycznie. Morusa oduczałam kopania karcąc go stanowczym "Nie" i szturchnięciem w tyłek. Po 2 miesiącach przestał. Zauważyłam, że bardziej interesowały go korzenie, niż sama ziemia. Gdyby nie zaprzestał to przyniosłabym z ogrodu trochę ciężkich kamieni, którymi obłożyłabym ziemię. Innym rozwiązaniem jest zakrycie jej folią ogrodniczą, którą kamienie będą trzymały w miejscu. W domu zrobiłam głosowanie i większość osób doradza gęstą siatkę do ochrony kwiatów. Ja dodam, że obłożyłabym jeszcze i siatkę kamieniami
Jeżeli chodzi o problem z wywalaniem ziemi przez szczury, to mój Morus kiedy był mały (2-3 miesiące) lubił grzebać w doniczkach, ale nie kopał na tyle intensywnie, aby przenosić ich zawartość poza nie. Ubru jest teraz w podobnym wieku i zachowuje się identycznie. Morusa oduczałam kopania karcąc go stanowczym "Nie" i szturchnięciem w tyłek. Po 2 miesiącach przestał. Zauważyłam, że bardziej interesowały go korzenie, niż sama ziemia. Gdyby nie zaprzestał to przyniosłabym z ogrodu trochę ciężkich kamieni, którymi obłożyłabym ziemię. Innym rozwiązaniem jest zakrycie jej folią ogrodniczą, którą kamienie będą trzymały w miejscu. W domu zrobiłam głosowanie i większość osób doradza gęstą siatkę do ochrony kwiatów. Ja dodam, że obłożyłabym jeszcze i siatkę kamieniami

[*]Seiya~30 dni-uMorusany~8 mies.-Ariel~21 mies.-Ubrudzony~30 mies.-Wymalowany-Farbowany
*Rexona *Perwoll - Szczęście ma szczurzy ogon<:3))~
*Rexona *Perwoll - Szczęście ma szczurzy ogon<:3))~
Eve pisze:czułe serce nie jest powodem do wstydu