Chciałabym mieć dobre wieści... Wrzucić fotki i w ogóle... Ale niestety
Wczoraj u Alucarda wystąpił niedowład, a właściwie zesztywnienie tylnych łapek. Nie jestem w stanie niestety stwierdzić kiedy to się stało - w ciągu dnia siedział w pudełku na parterze, uznałam, że jak zwykle w dzień - śpi. Wieczorem nie wyszedł na wybieg. Wyciągnęłam go na smakołyk i okazało się dlaczego... Biedaczek nie mógł chodzić, tylko człapał, usiłując stawiać kolejne kroki...
Pierwsza myśl - przysadka? Ale szczur kombinuje, je, myje się, oczka równe, błyszczące. Przednie łapki sprawne, chwytają, utrzymują ciało przy robieniu "taczki". Ogon bezwładny, zimny, tak jak i nóżki. Za poleceniem dziewczyn wylądował w transporterze, gdzie go dogrzewałam.
Dzisiaj od samego rana zauważyłam poprawę - prawa nóżka zdecydowanie sprawniejsza, szczur idąc buja się na boki, opierając ciężar ciała na prawej łapie. Lewa nóżka prawie bezwładna, próbuje ją stawiać, ale musi ją ciągnąć. W nocy wypił 100ml rumianku z poidła. Brat do transportera i wio do weterynarza.
Po pierwsze - schudł. 500g, a ważył 550g w lipcu. Czucie w łapkach jest, łepek ładny, nie kołysze się, nie przekrzywia, oczka równe. Siusiamy i kupkamy, co zresztą zademonstrowaliśmy na stole weterynaryjnym. Wstępnie pani doktor wyklucza zmiany neurologiczne. Podejrzenie ucisku na rdzeń kręgowy, dostaliśmy Dexasone na ewentualny obrzęk i Catosal, wit. B12. Możliwe jest też niedokrwienie. Na razie czekamy do jutra, czy po zastrzyku będzie poprawa... Od rano kontrola i konsultacja z innym lekarzem. Na pewno zrobimy prześwietlenie.
Podczas drogi szczur wypił kolejne 50ml wody.
Teraz leży w transporterku, i grzeje dupcie na termoforku. Tylko boczki zmienia jak się nagrzeje. Bardzo dużo pije, apetyt ma. Oczka bystre, otworzenie transportera kończy się nieudolną próbą ucieczki. Co jakiś czas liże się po stópkach, może mu drętwieją?
http://www.youtube.com/watch?v=gkW9_zli ... e=youtu.be - wczoraj wieczorem
http://www.youtube.com/watch?v=OWmXe-el ... e=youtu.be - dzisiaj po południu

Zaraza, Szuriken, Kaszmir
[klik!]
Za tęczowym mostem...
Alucard, Belzebub, Zenek, Bazyl, Edgar, Arrow, Krecik, Afera, Wichura. Tęsknię za Wami...