[klatka] wybór klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Agata

Re: [Klatka]- wybór klatki

Post autor: Agata »

http://szczury.org/viewtopic.php?f=18&t=17604
Bardzo dobra klatka na początek i na później również. ;)

Po za tym: >>KLIK<< i troche lektury forum, a wszystkiego sie dowiesz.
(...) szczurki nie znają dobrych manier. Ale chłopcy powinni.
Moje kapturowe szczęście: Dziunia[']; Koko['] i Kiki[']
Kokosanki: Nika['], Lala['] i Mila
ewka_konewka

Post autor: ewka_konewka »

Witam:)
Jestem tu nowa. Niedługo (mam nadzieję;)) do mojego domku zawitają dwa nowe ogonki. Nigdy wcześniej nie hodowałam szczurków i kompletowanie wyprawki zaczęłam oczywiście od szukania klatki:) Co powiecie o tej?

http://allegro.pl/item354504732_klatka_ ... szawa.html

Czytałam tu parę wątków nt. klatek, chociaż wszystkiego jeszcze nie przebrnęłam i ta klatka wydaje mi się całkiem niezła, bo:
-jest składana
-ma plastikowe półeczki łatwe do mycia
-jest niedroga i będziemy mogli (ja i mój narzeczony) odebrać ją osobiście, bo mieszkamy w Warszawie
-kalkulator wyliczył, że dwa gryzonie spokojnie się w niej zmieszcza:)
Wiem, że domek, kołowrotek i tunele będę musiała usunąć, bo będą za małe. No i sprzedawca nie podał wymiarów drzwiczek, a wiem, że to też jest ważne.
Na Allegro jest też sporo klatek 70x40x80, np.

http://allegro.pl/item353700086_super_k ... kolor.html
http://allegro.pl/item344610060_super_k ... 40_cm.html

i parę innych podobnych, ale dużo droższe (szczurki mają być prezentem od mojego Skarba i nie chcę naciągać go na duże wydatki) i musiałabym pomalować pięterka. Poza tym zaoszczędziłabym trochę miejsca w moim malutkim pokoiku.
Wypowiedzcie się, proszę, na temat tej pierwszej klatki, jeśli nie nadaje się ona dla szczurów, zdecydujemy się na klatkę 80x40x70. Dzięki i pozdrawiam:)
Nina
Kontakt:

Post autor: Nina »

Ja osobiście tej pierwszej nie wybrałabym ze względów czysto estetycznych, kojarzy mi się z typową klatką dla chomika w dziecięcym pokoju :P
Klatka może i jest tania ale część wyposażenia nadaje sie do wyrzucenia (domek-za mały dla szczurów, rury-do których dorosły szczur sie raczej nie zmieści, kołowrotek-chyba że zrobi sie z niego gniazdko)
Farba w tańszych klatkach zazwyczaj jest na tyle słaba, że wystarczy jedno ugryzienie szczurzych ząbków i powstają odpryski.
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
yss

Post autor: yss »

w liczeniu uwzględniliście mam nadzieję, że tam u góry jest [całkiem bezsensowny] daszek? moim zdaniem po uwzględnieniu daszka już te wymiary tak różowo nie wyglądają. klatka jest po obu stronach mocno ścięta i to zabiera masę przestrzeni...........
wybrałabym coś bardziej przestronnego jednak. i bez takiej ilości elementów do wyrzucenia :)
ten się nie myli, kto nic nie robi
ewka_konewka

Post autor: ewka_konewka »

Nina, klatka rzeczywiście jest strasznie kolorowa, ale względy estetyczne w tej chwili są nieistotne- mieszkam w wynajętym studenckim mieszkaniu, które i tak nie jest najpiękniejsze. Jak za półtora roku przeprowadzimy się do naszego własnego mieszkania, na pewno i tak sprawimy sobie klatkę większą, ładniejszą i porządniejszą:)
Yss, też myślałam o tym daszku i chyba masz rację.
Ale znalazłam jeszcze to:
http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep ... 822,0.html
http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep ... 157,0.html
http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep ... 203,0.html
O dwóch pierwszych klatkach była mowa na 3 i 4 stronie tego wątku, forumowicze takie mają.
A takie pięterka, jakie są w klatce pierwszej i trzeciej da się chyba przepiłować i zrobić z nich półpięterka?
Awatar użytkownika
yss

przed chwilą skończyłam walkę z modelem o którym piszesz [nr 1]. wymiary są liczone po kuwecie. realne wymiary po tej drucianej części to 31x51. drzwiczki maluteńkie, wyjęcie dorosłego szczura jest niemożliwe, po prostu. a przynajmniej szczura takiej wielkości, jakie zamieszkują tą klatkę. :)

klateczka jest kiszkowata. po prostu. mała kuwetka, szczur ledwo obraca się na półkach... wbrew pozorom model 55x36x60 różni się od tego dość znacznie.
tak jak ty wolałabyś pokój zbliżony do kwadratu niż o proporcjach korytarza, tak szczurom będzie lepiej w "kostce" niż w "wieżyczce". co z tego, że mają się gdzie wspiąć, jak nic z tego nie wynika i wszędzie jest ciasno. w dwuszczurowej szynszylówce byłoby dużo lepiej, proporcje ma lepsze i można zmieścić 2 sensowne półeczki i hamaczek.
im głębsza klatka, tym lepsza. 35 uważam za minimum. 40 już brzmi lepiej :) da się nie tylko obrócić, ale i normalnie wykręcić idąc. te wszystkie 27, 31 nie nadają się do niczego. :)

klatka druga - w miarę ok. tylko wszystkie tunele wywalamy. dorastający szczur może w takim utknąć. ma chyba całkiem niezły rozmiar drzwiczek, albo tak się wydaje. no i ma głębokość 40 cm. i cena fajna... jeżeli masz wybierać między tymi trzema, ja osobiście stawiam na tą. [pomimo daszka ma najlepsze wymiary, proporcje, drzwiczki, no i ma plastikowe półeczki]

klatka trzecia - też w miarę ok. :) drzwiczki ma tylko - chyba - karłowate. :) i kuweta, tak na oko, mocniej się zwęża niż w nr 2. :)
Natalia_1222

Post autor: Natalia_1222 »

Posiadam tą pierwszą klatkę. Szczerze mówiąc - niezbyt ją polecam. Za wąska. Za krótka. Kuweta jest naprawdę nieduża. Nie dość, że mało do niej wciśniesz, a i tak akcesoria zawalą pół klatki i w rezultacie szczury będą miały mało miejsca. Denerwuje mnie szuflada, bo i tak z niej nie korzystam, a mam dodatkowe do mycia. Niby wysoka, ale jakim kosztem. Moje szczury przeżyły w tej klatce 1,5 roku. Ale do piątku będę miała Wiewiórkę 70.

Wiewiórka 70 jest o wiele lepsza, naprawdę fajne wymiary za niewielką cenę(110 zł na allegro). Trochę dopłacisz, a szczury będą miały fajne mieszkanko.

Tak na marginesie, z moich obserwacji wynika, że takie minimalne wymiary klatki dla 2 szczurów powinny być 60/36/70.
Awatar użytkownika
littlethings

Post autor: littlethings »

jak myślicie, czy klatka PIGI III (50x28x44)
Obrazek
połączona z tą klatką; (50+4x29x44)
Obrazek

będzie wystarczająca dla 3 szczurków?
Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
- To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska!
Nina
Kontakt:

Tak jak już pisałam na sb. Wg mnie jest w ogóle za wąska. Wielkościowo jest również za mała. Masz takie klatki, że tak kombinujesz??
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
Awatar użytkownika
yss

lepiej kupić 70x40x80, wyjdzie taniej... a klatka dla szczurów super.
to co proponujesz to jest kiszka, jak napisałam parę postów wyżej. szczur o długości 25 w klatce 28 szerokiej to nieporozumienie. trzymałabyś chomika w klatce szerokiej na 14 cm?
Awatar użytkownika
Filipw
Kontakt:

Post autor: Filipw »

Jedno slowo MAŁA

lepiej kupić klatkę którą Yss podpowiadała ja jestem szczęśliwym użytkownikiem właśnie takiej

A w niej na spokojnie zmieszczą sie 3 a może nawet 4 szczury, jak myslisz Yss
Awatar użytkownika
littlethings

Post autor: littlethings »

kurcze, teraz widze że coś pokręciłam z tymi wymiarami ::)
no ale nie ważne. Tak właśnie myślałam że za wąska jest.

no nic, chyba sie skuszę na tą szynszylówkę, dzięki za pomoc :-*
Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
- To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska!
Awatar użytkownika
plora

Post autor: plora »

ewka_konewka jeśli masz kupować klatkę to weź tą o wymiarach 70x40x80 żeby szczury mogły się swobodnie poruszać ;) ja mam dużą "lotnie" (długość 100cm szerokość 53cm wysokość 85cm) z allegro i powiem tyle, że jak dla mnie i tak wydaje się mała (ale chyba to tak już jest, że człowiek z momentu na moment chce więcej i więcej a ja swoim ogonom chcę sprawić raj na ziemi :D ::) )...zamierzam ją wymienić w wakacje na wolierę o wymiarach 146/144/56 lub 176/100/75 (w każdym bądź razie na pewno nie na mniejszą niż te o podanych wymiarach) :D
ewwwa

Fajna klatka

Post autor: ewwwa »

No prawda ciekawy pomysł:)
Pomoże mi ktoś ze znawców tematu może? Czy ta klatka http://www.allegro.pl/item367081430_kla ... ncja_.html
będzie odpowiednia dla jednego szczura? Planuje zakup i się zastanawiam:)
Z góry dzięki

Wydzielone i połączone z odpowiednim tematem. /Agata
Nina
Kontakt:

Klatka nie nadaje sie nie ze względu na wielkość a ogólnie. Po co te wszystkie dodatki? Szczur i tak sie w nich nie zmieści. Poza tym takie klatki uniemożliwiają zamontowanie pięterek, drabinek, gałęzi, itp

Drugie ale
Szczur to zwierze stadne. Szczur SAMOTNY = szczur NIESZCZĘŚLIWY
Klatka dla dwóch się nie nadaje
Ostatnio zmieniony pn maja 19, 2008 12:40 pm przez Nina, łącznie zmieniany 1 raz.
Tupot Małych Stóp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”