Wczoraj mogła być na adrenalinie, a dziś do niej doszło, że jest sama na świecie. To małe dziecko jeszcze. Wrzuć jej tam koleżankę, ale lepiej adoptować potrzebującą dziewczynkę niż napędzać domowe hodowle.

Moderator: Junior Moderator

Ostatnia i najważniejsza rzecz to kumpel. Szczury to zwierzęta stadne i NIE MOGĄ żyć samotnie. Ogony trzyma się w min. 2 tej samej płci. Jeśli nie jesteś w stanie adoptować mu kolegę oddaj go komuś kto posiada większe stadko. Tak będzie lepiej dla zwierzaka.
 Ostatnia i najważniejsza rzecz to kumpel. Szczury to zwierzęta stadne i NIE MOGĄ żyć samotnie. Ogony trzyma się w min. 2 tej samej płci. Jeśli nie jesteś w stanie adoptować mu kolegę oddaj go komuś kto posiada większe stadko. Tak będzie lepiej dla zwierzaka.
 Wszystko jest kwestią charakteru - szczury są rozmaite, na tym między innymi ich urok polega.
 Wszystko jest kwestią charakteru - szczury są rozmaite, na tym między innymi ich urok polega. . Nawet smakołyków nie chce wziąć z ręki bo się boi. Nawet gdy ktoś zbliza się do jego klatki to odrazu chowa się do domku, który mu zrobiłem. Nie wiem co z nim zrobić, ale chyba dam mu jeszcze trochę czasu, moze jak dorośnie troszkę to mnie polubi ?
 . Nawet smakołyków nie chce wziąć z ręki bo się boi. Nawet gdy ktoś zbliza się do jego klatki to odrazu chowa się do domku, który mu zrobiłem. Nie wiem co z nim zrobić, ale chyba dam mu jeszcze trochę czasu, moze jak dorośnie troszkę to mnie polubi ? 

Nie braknie xd. Tylko chce jednego szczurka, lecz nie wiem co zrobic jak się tak panicznie mnie boi.
 Nie braknie xd. Tylko chce jednego szczurka, lecz nie wiem co zrobic jak się tak panicznie mnie boi. nieprawdaż?
 nieprawdaż? Jeśli podejmiesz jakieś zobowiązania, np będziesz myć naczynia albo wannę albo co tam się mamie przyda w zamian za to i za większą klatkę, oraz obiecasz nie znosić więcej gryzoni po kryjomu
 Jeśli podejmiesz jakieś zobowiązania, np będziesz myć naczynia albo wannę albo co tam się mamie przyda w zamian za to i za większą klatkę, oraz obiecasz nie znosić więcej gryzoni po kryjomu  mama może wyrazi zgodę. Nic na siłę. Niestety mimo młodego wieku odpowiadasz za swojego szczura i jego potrzeby. A wiele rzeczy można przeprowadzić z rodzicami, jeśli nie używa się argumentu "BO JA CHCĘ" a już na pewno nie "BO W INTERNECIE MI POWIEDZIELI" - dla wielu rodziców internet to miejsce, gdzie dwunastolatki gadają z innymi dwunastolatkami i nawzajem się wkręcają w różne idiotyzmy. Możesz zaprosić mamę do komputera i pokazać jej wątki o stadności szczurów. Siedzą tu także dorośli ludzie. (przynajmniej rocznikowo, jeśli nie psychicznie
 mama może wyrazi zgodę. Nic na siłę. Niestety mimo młodego wieku odpowiadasz za swojego szczura i jego potrzeby. A wiele rzeczy można przeprowadzić z rodzicami, jeśli nie używa się argumentu "BO JA CHCĘ" a już na pewno nie "BO W INTERNECIE MI POWIEDZIELI" - dla wielu rodziców internet to miejsce, gdzie dwunastolatki gadają z innymi dwunastolatkami i nawzajem się wkręcają w różne idiotyzmy. Możesz zaprosić mamę do komputera i pokazać jej wątki o stadności szczurów. Siedzą tu także dorośli ludzie. (przynajmniej rocznikowo, jeśli nie psychicznie  ) Nie doradzamy ci kupowania nie wiadomo jakiej wypaśnej woliery i brania jeszcze pięciu szczurów. Chodzi o pewne minimum. Co najmniej dwa szczury. Klatka co najmniej dwuszczurowa. Niepyląca ściółka. I tak dalej
) Nie doradzamy ci kupowania nie wiadomo jakiej wypaśnej woliery i brania jeszcze pięciu szczurów. Chodzi o pewne minimum. Co najmniej dwa szczury. Klatka co najmniej dwuszczurowa. Niepyląca ściółka. I tak dalej