[URAZ MECHANICZNY] przygniecenie

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Fatty

Post autor: Fatty »

Na mojego szczura spadła duża ksiażka, z noska pociekła mu krew, teraz siedzi osowiały, kicha(przez tę krew zaczyna się dusić), czuje ból przy dotyku.
A weta otwiera za niecale 2 godz...
Proszę o pomoc, jak mogę pomóc szczurkowi na własną rękę.
Moja wina.
Ostatnio zmieniony czw cze 08, 2006 8:27 am przez Fatty, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie szczurowie: Ikon & Fabio <3

Dzięki długoletniej wprawie, sama siebie trawię (:
pomarańczowy jelcz
Kontakt:

Post autor: pomarańczowy jelcz »

Możesz dać mu lek przeciwbólowy, ale z drugiej strony potem na badaniu u weta może nie wyjść co dokładnie mu boli i co mu jest. Nie daj mu może się za dużo ruszać, bo może mieć coś zwichnięte/ złamane. Jak duża to była książka?
['] Kubuś ['] Groszek ['] Gucio ['] Pan Przytulak
Fatty

Bardzo duża i cieżka.. boję się,ze już nic nie da się zrobic. Miałam go pod bluza , ale wyszedł mi na ramię i zacz ął schodzić w dół,więc włożyłam go do pudełka wyłożonego szmatką.. jest taki słabiutki :sad2:

Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

Fatty, duzo to zrobic nie mozesz... obawiam sie, ze wet tez nie bardzo... :? zostaw malego w spokoju, zapewnij mu cieplo (np. sloik z ciepla woda), przykryj jakas szmatka, zeby mial ciemno i przytulnie... lekow przeciwbolowych nie dawaj, bo moga rozrzedzic krew - a to mogloby byc niebezpieczne, gdyby mial jakis wewnetrzny krwotok...

poki nie ma zadnych naprawde powaznych objawow, nie zalamuj sie... mechaniczne urazy szczury znosza czesto znacznie lepiej, niz mozna by przypuszczac...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Mada
Kontakt:

Post autor: Mada »

Krwiopij, ciepła woda też rozrzedzi krew.

Fatty, obserwuj szczura i jak tylko możesz to szoruj do weta. Prawdopodobnie trzeba bedzie zrobić rtg. Nie wiadomo czy nie ma urazów wewnętrznych.

Powodzenia
...Tusia, Dziuba,Kruffka,Beza biały aniołek w sercu....Kreciu kocham Cię :( Wybacz; Nikita,Fredziulek, Marokko, Greta wredotka
Fatty

oby, dziękuję..
jest strasznie osowiały, przesypia tylko cały czas budzi sie kichajac.. leży na białej bluzie,wiedz widzę,że kicha krwią.
Tak strasznie się boję

Yshia

Post autor: Yshia »

3mam kciuki za małego.. daj znać jak wrócisz od weta.. powodzenia..
~~jestem chora~~
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

Post autor: krwiopij »

[quote="Mada"]Krwiopij, ciepła woda też rozrzedzi krew. [/quote]
ale maly pewnie w szoku jest i lepiej, zeby sie nie wychlodzil... tak mi sie wydaje w kazdym razie...
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
Fatty

nie chce siedzieć w pudełku- resztkami sił wdrapuje mi się na ramię, teraz lezy mi na kolanach
Zauwazyłam,ze jedno oczko ma mokre i przymknięte.
Caly czas kicha krwia... a wet otwiera za godzine :sad2:

Yshia

godzina to dość sporo czasu, ale pomyśl już nad transportem małego do weta.. i jeśli masz telefon do swojej przychodni to może zadzwoń żebyś przypadkiem nie musiała jeszcze czekać w kolejce, tylko żeby przyjęto Cię w pierwszej kolejności..
~~jestem chora~~
Mada
Kontakt:

Post autor: Mada »

Jeżeli chce siedzieć przy Tobie niech tak będzie. Czuje się bezpieczny. Z pewnością jest zdenerwowany całą sytuacją.
...Tusia, Dziuba,Kruffka,Beza biały aniołek w sercu....Kreciu kocham Cię :( Wybacz; Nikita,Fredziulek, Marokko, Greta wredotka
Fatty

Wróciłam od weta. Szczuras ma dużo szczęścia, bo ta książka(Biologia Villego -czyli gigant ...) mogła go zabić.
Jest troszkę żywotniejszy - dostał 2 zastrzyki:przeciwkrwotoczny i przeciwwstrząsowy.

Dostałam polecenie aby odseparowac go na dzisiejszą noc od Ikona -który jest sporo większy. Tylko ja nie mam drugiej klatki i zielonego pojęcia gdzie moje Fabisiątko na noc umieścić.

Oby teraz już było tylko lepiej

-megi-

Post autor: -megi- »

a może masz jakiś duży tasporter??
życze powodzenie w rekowalescencji
będzie dobrze
Za tęczowym mostem FRYTKA, CHILI :*

Obrazek
Yshia

ale małemu już nic nie grozi? Cieszę się że wyszedł z tego bez groźniejszych uszkodzeń.. A co do klatki.. transporter.. jeśli posiadasz taki, albo w najgorszym wypadku Mogłabyś spróbować z kartonem jakimś wyższym, wyścielić go szmatkami żeby miał ciepło i miękko, no i położyć ten karton obok łóżka żebyś mogła mieć go w nocy w razie czego na oku? Mój Teodor przegryzłby karton, ale jeśli Fabio nie jest jeszcze najsilniejszy to może dałoby radę go tam ulokować na noc?
Ostatnio zmieniony śr cze 07, 2006 5:41 pm przez Yshia, łącznie zmieniany 1 raz.
~~jestem chora~~
Fatty

Transporter jeszcze do mnie nie dotarł... szczurek powędrował do weterynarza w ..pudełku po czajniku i zastanawiałam się nad tym,czy nie mógłby tam zostać na noc, bo póki co jest tak osłabiony,że nic nie kombinuje w kierunku wydostania się stamtąd.. gorzej będzie jak w środku nocy poczuje przypływ sił witalnych ;)

Jeśli przeżyje do rana, powinno być dobrze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”