pomocy

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

zuzzskellington

pomocy

Post autor: zuzzskellington »

4 dni temu urodzilo mi się 13 szczurkow. 12 ma sie dobrze (rozwijaja sie prawidlowo), ale jeden jest znacznie mniejszy i słabszy. nie bardzo wiem czy mam go ruszac, dokarmiac, czy sie w ogole mieszac w jego zycie ^^.
no i jeszcze jutro wyjezdzam na 3 dni, a zabrac go ze soba przeciez nie moge. nie chcialabym zeby umarl
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

pomocy

Post autor: sachma »

kup mleko dla kociat i go od czasu do czasu dokarmiaj, podstawiaj go matce pod sutek - moze ma problemy z dopchaniem sie.

masz chetnych na mlode? jesli nie zacznij juz obfotografowywac rodzicow i malce...

karm mame bardzo dobrze, im wiecej zje tym wiecej mleka malce beda mialy.
Obrazek
zuzzskellington

pomocy

mam juz chetnych na czesc z nich, zdjecia w drodze :)
wlasnie chcialam go dokarmiac, ale wyjezdzam i to moje główne zmartwienei
ESTI

pomocy

Post autor: ESTI »

Jesli wyjezdzasz, to natura zadecyduje o jego losie...

A kto bedzie zajmowal sie matka i dziecmi?
Obrazek
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

pomocy

Post autor: krwiopij »

No to mały może nie przeżyć. Nie ma cudownych sposobów na ratowanie życia maluchowi bez zajmowania się nim. Takiego maluszka można dokarmiać i można pomagać mu dostać się do sutka matki - to daje wyraźne rezultaty i na forum bylo już kilka przypadków zakończonych powodzeniem. Jeśli jednak nie ma kto zająć się maluszkiem, to może przeżyje, a może nie. W takim razie jednak zastanawia mnie sens zadawania pytania.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
zuzzskellington

pomocy

szczurami bedzie sie zajmowala moja mama, ale nie bedzie napewno dokarmiac malego. nie wyjechalabym jakbym nie musiala. myslalam, ze mozna cos wymyslic. jak kazecie czekac to bede, chociaz nie przyjdzie to latwo. a podokarmiam jak tylko bede mogla.
Awatar użytkownika
krwiopij
Kontakt:

pomocy

Post autor: krwiopij »

Ja rozumiem, że jak trzeba wyjechać, to trzeba. Ale takie sprawy powinny być przemyślane zanim podejmie się decyzję o sprowadzeniu na świat maluszków. Raz ze szczurkami nie ma żadnego problemu, raz ich odchowanie wymaga pomocy człowieka. To niestety trzeba mieć zawsze na uwadze.
Obrazek
po drugiej stronie tęczy skaven mały-diego eszwa dotka abishai lena nightstar
mefit diabeł sasha nadia simbul katja kida eileen bandita fuka maluszek diablica
fredryk minah 5-minkowych-maluszków juni furia trzy-uszka tchórzliwiec sofra moria
sokrates
stiopa olomunic

pomocy

Post autor: stiopa olomunic »

no jaa... co ty opwoiadasz, matko tereso? a co, moze miala wziac miniprezerwatywy dla szczurow, zeby 'nie sprowadzac ich na swiat'? dziewczyna wpadla, musi poniesc konsekwencje, ale nie ma co prawic smutow :/ zalosne
moim zdaniem, tak jak to napisal jeden z moich przedmowcow, nalezy malucha dokarmiac mleczkiem i dbac o niego ze szczegolna troska. pozdrawiam wszystkich, ktorzy kochaja szczury tak jak ja :lol2:
Anita

pomocy

Post autor: Anita »

[quote="stiopa olomunic"]a co, moze miala wziac miniprezerwatywy dla szczurow, zeby 'nie sprowadzac ich na swiat'? [/quote]
Myślę, że krwiopijka raczej miała na myśli nie dopuszczanie samca do samicy... :|
ESTI

pomocy

Post autor: ESTI »

Szanowny stiopa olomunic czy zuzzskellington - oboje a raczej Ty dostajesz zakaz pisania na dwa konta - poki nie wyjasnisz mi przyczyny zalozenia dwoch kont na PW, pisac na naszym forum nie bedziesz.
Zamykam.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”