[URAZ MECHANICZNY] upadek z doniczką na rurę od kaloryfera

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
magda18

[URAZ MECHANICZNY] upadek z doniczk? na rur? od kaloryfera

Post autor: magda18 »

Pomocy!!!!! Fufka spadłą razem z doniczką (ciężką) z wysokości biurka na rury od kaloryfera!!!Oszołom wykopał całą ziemię, a potem przeważył kwiatka...jak ją znalazłam (pod szafką...) to wogóle się nie poruszałą. Wziełąm ją na ręce, oczka wytrzeszczone, cała sztywna, ale oddycha - Tylna prawa łapka, zimna, podkurczona. Fufka jest wygięta, troszkę, ale to chyba z powodu podkurczenia tej łapki....Obmacałam ją całą, ogon sprawny, silnie owinęła go wokół mojego nadgarstka. Tylna lewa łapka sprawna, opiera się na niej. Tylko prawa zimna, podkurczona. Raczej nie jest tylko obita, bo wogóle na nią nie stąpa...popiskuje, gdy się przemieszcza. Odizolowałam ją od dziewczyn, jest w swojej klatce, dałam jej wysokozmineralizowany pokarm zawierający dużo wapnia....i nie wiem co dalej.....nie ma u mnie w okolicy dobrego weta, zresztą i tak nie mam jak się do niego dostać....mój tata jest na wyjeżdzie.....Czy mogę jej pomóc w domu, nie wiem, jakiś opatrunek, coś przeciwbólowego....?Może jakiś obkład....Proszę o wskazówki, czy pomoc....[/list]
Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 1:27 pm przez magda18, łącznie zmieniany 1 raz.
['] Fufa, Czarnullka, Mariolka, Biscuit i Pooja za Tęczowym Mostem [']
Ze mną: Mojra i Kitraszek vel Zuź
Awatar użytkownika
Guślarka

Post autor: Guślarka »

Może to złamanie czy zwichnięcie? Poszukaj w SPISIE TREŚCI (jeśli nie szukałaś) pod hasłem łapki, tam jest pełno tematów. Może coś akurat będzie pasowało?
"Dawno, dawno temu..."

Jedna z nielicznych osób nie chorujacych na GMR.
magda18

thx
Awatar użytkownika
limba

Post autor: limba »

magda18, po pierwsze szczura na pewno jest w szoku.
Czy lapka spuchla? Po takim upadku przydaloby sie przeswietlenie, a przynajmniej dokladne omacanie przez weta.
Sama wiele nie zrobisz. Lapina moze byc zlamana. Ograniczyc ruch, podawac devikap 1 krople dziennie, wapno w plynie dla dzieci, i dobrze by bylo zeby dostala cos przeciwbolowego ale to powinien wet dac np Tolffedine. Gdzies na forum bylo jakie ludzkie mozna podac.
Obserwuj lapke i szczurke. Jesli masz melise daj jej troche na uspokojenie.

dodane : leki przeciwbolowe http://szczury.org/viewtopic.php?t=7134
Ostatnio zmieniony pn lis 06, 2006 4:56 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Nisia

Post autor: Nisia »

[quote="limba81"]dac np Tolffedine[/quote]
1/4 tabletki na dużego szczura (pół kilo) do 2 razy dziennie.....
magda18

Dziękuje kochane:) Kurczę, najchętniej to wpakowałabym się obok niej do domku....tak mi smutno....Mam nadzieję, że moje dzieciątko z tego wyjdzie....
Piter

Post autor: Piter »

lepszy od tolfedine jest ketonal (lub ketonal forte), niestety na receptę, 1 kapsułka do rozpuszczenia w wodzie i podawać 1/50 część (w strzykawce 5ml, podawać po 0,1ml, co 5-6godz, lub w razie potrzeby),
ale wśo rawno, byle nie bolało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”