Ciasto
Moderator: Junior Moderator
Ciasto
Ciekawi mnie czy szczurom nie szkodzi ciasto drożdżowe. Morfi je wprost uwielbia! Martwie nie ze moze jej zaszkodzic 

Ciasta
Osobiscie nie podaje moim szczuraskom ciast drozdzowych z prostego powodu - nie umie ich piec
Za to daje im ciasta ucierane. uwielbiaja bardzo. W sumie to chyba tam nie ma co zaszkodzic? W koncu maka, jajka, tluszcz, cukier... no i drozdze... Tylko nie mozna za duzo. To slodkie i tluste, dosc kaloryczne jak dla takiego szczurka. Obezre sie i zamieni w kulke :>

Ciasta
[quote="Azi"]W sumie to chyba tam nie ma co zaszkodzic? W koncu maka, jajka, tluszcz, cukier... no i drozdze...[/quote]
No, tłuszcz i cukier...
raz od święta kawaleczek ciacha nie zaszkodzi, ale chyba zrozumiale, ze za czesto nie wolno. W ogóle zastanawiam się, czy ma sens takie dociekanie, czym jeszcze mozna uraczyć ogony
rozumiem, ze kazdy chce im dogodzić najlepiej, jak sie da...ja też... ale to nie oznacza, ze musimy im dawać do spróbowania każdy smakołyk. Tym bardziej, ze np. moje ogony równie łapczywie rzucaja sie na sałatę i jabłko, co na herbatnika, więc wole im dawac, to co jest na pewno zdrowe, oprócz tego, ze im smakuje.
No, tłuszcz i cukier...

Niektóre opowieści się kończą, ale inne stare historie wciąż trwają. - T. Pratchett
Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo
Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo
Ciasta
Natka kocha ciasta wszelkiego rodzaju! jesli jest nadziewane to wyjada nadzienie kiedys przyszla do mnie kolezanka i przyniosła mi sernik zapakowany w papier. niestety zostawiłam ciasto w zasiegu mojej szczuraski i papier został rozerwany na strzepy! mało tego- jej brak wychowania został udowodniony tym ze zamiast sobie ułamac kawałek to pezczelnie sie ulozyla całym ciałkiem! slicznie to wygladalo ale od razu dostała "klapsika"
Ciasta
Właśnie mam 'na stanie' ciasto drożdżowe i takie małe pytanie.. jeżeli już to wysuszone? Bo gdzieś czytałam, że wypieków żadnych nie można dawać szczurasom 'na świeżo', dopiero gdy są już twarde... więc jak?
za TM: Stefcia [*] 14.01.06, Tess - XI 05 - [*] 28.11.2006... zawsze będę o Was pamiętać..
Ciasta
[quote="moniaaa"]Bo gdzieś czytałam, że wypieków żadnych nie można dawać szczurasom 'na świeżo', dopiero gdy są już twarde... więc jak?
[/quote]
Hmm,ja jakoś tego nigdzie nie znalazłam.a tak to ja ograniczam ciasta bliźniakom z takiego powodu iż jest tam dużo cukrów a one bardzo uwielbiaja napoleonki, strucle, makowca, sekacz, ptysie itp. :roll: A z drugiej przyczyny takiej że jak przestane im dawać dużo czegoś bardzo dobrego to przestana ziarno jeść...-a to by było niedobrze,bo narazie to głównie ziarno jedza i maja piękne futerko :blob:
[/quote]
Hmm,ja jakoś tego nigdzie nie znalazłam.a tak to ja ograniczam ciasta bliźniakom z takiego powodu iż jest tam dużo cukrów a one bardzo uwielbiaja napoleonki, strucle, makowca, sekacz, ptysie itp. :roll: A z drugiej przyczyny takiej że jak przestane im dawać dużo czegoś bardzo dobrego to przestana ziarno jeść...-a to by było niedobrze,bo narazie to głównie ziarno jedza i maja piękne futerko :blob:

Ciasta
Z tego co wiem, na świeżo to nie można nikomu (gdy jeszcze ciepłe - a nie, że miękkie), bo boli brzuch...
Myślę, że możesz mu kawałek dać ale tak już ktoś napisał - od święta, bo tłuszcz, bo cukier itp.
Myślę, że możesz mu kawałek dać ale tak już ktoś napisał - od święta, bo tłuszcz, bo cukier itp.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Ciasta
Okej, to juz mi sie rozjasnilo.
a wyczytalam to na takim portalu, ktory kiedys uwazal sie za 'najwiekszy szczurzy' i to na nim oparta byla moja wiedza nt szczurow, teraz widze,z e to niestety bzdury w wiekszosci byly, eh...
a wyczytalam to na takim portalu, ktory kiedys uwazal sie za 'najwiekszy szczurzy' i to na nim oparta byla moja wiedza nt szczurow, teraz widze,z e to niestety bzdury w wiekszosci byly, eh...
za TM: Stefcia [*] 14.01.06, Tess - XI 05 - [*] 28.11.2006... zawsze będę o Was pamiętać..
Ciasta
Ludzie, ja naprawdę rzadko się wypowiadam w tak radykalny sposób, ale po cholerę dociekać, czy szczurowi można dawać lody, ciasta, chipsy, popcorn, parówki, wędliny i co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy, jeśli wiadomo, że te rzeczy nie są zdrowe!!! Nie rozpuszczajcie tak swoich zwierzaków i nie dawajcie im sera i ciastek, to będą jadły marchewkę, bo to jest ich naturalne pożywienie. Tak samo jak kawałek mięska lub gotowany ziemniak - są to rzeczy, które szczury uwielbiają, ale trzeba trochę zachodu, żeby im to przygotować. Weźcie odpowiedzialność za zdrowie swojego zwierzaka! I niech nikt tego nie odbiera personalnie, ale niech każdy pomyśli ile razy wolał dać szczurkowi coś z talerza, niż pójść do kuchni i przygotować coś zdrowego
.

Ciasta
Ja się zgadzam, z poprzednim postem. Chociaż jestem amatorem jeśli chodzi o hodowle, to nie wydaje mi się, że szczuraski potrzebują coś takiego jeść. :nierozumiem: Wszelkie tego typu smakołyki nie są zdrowe dla ludzi to i dla zwierząt też.
co dwa szczurki to nie jeden 

Ciasta
posty zawsze mozesz edytowac
co do jedzenia... nie sadze ze szczur przezyje jakis wielki kryzys jesli nie bedzie jadl tego co my
szczur to szczur, a nie czlowiek... szczurek powinien jesc szczurkowe jedzenie - to co jadl by na wolnosci... jakies owoce warzywa ziarna, od czasu do czasu miesko (ale lepiej takie gotowane
no chyba ze chcemy miec w domu krwiorzercza bestie
)
co do parowek cipsow itp to moje maluchy lubia nachosy :lol: ostatnio mi podwedzily z taleza jak wyszlam do lazienki :?
nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby szczura dawac jedzenie ktora ja sama wole sporzywac w malych ilosciach i bardzo rzadko...
co do jedzenia... nie sadze ze szczur przezyje jakis wielki kryzys jesli nie bedzie jadl tego co my
co do parowek cipsow itp to moje maluchy lubia nachosy :lol: ostatnio mi podwedzily z taleza jak wyszlam do lazienki :?
nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby szczura dawac jedzenie ktora ja sama wole sporzywac w malych ilosciach i bardzo rzadko...