Ciasto

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

roenna

Ciasto

Post autor: roenna »

Ciekawi mnie czy szczurom nie szkodzi ciasto drożdżowe. Morfi je wprost uwielbia! Martwie nie ze moze jej zaszkodzic :(
Awatar użytkownika
Azi

Ciasta

Post autor: Azi »

Osobiscie nie podaje moim szczuraskom ciast drozdzowych z prostego powodu - nie umie ich piec :P Za to daje im ciasta ucierane. uwielbiaja bardzo. W sumie to chyba tam nie ma co zaszkodzic? W koncu maka, jajka, tluszcz, cukier... no i drozdze... Tylko nie mozna za duzo. To slodkie i tluste, dosc kaloryczne jak dla takiego szczurka. Obezre sie i zamieni w kulke :>
OlaA

Ciasta

Post autor: OlaA »

Moja Pola uwielbia biszkopt albo kruche ciasto.
Zawsze jak mam kawalek ciasta to jej dale sam spod, suche ciasto :wink:
Pozdrawiamy
OlaA + Pola (ur. 23.06.2004r - data umowna):D
Awatar użytkownika
Angua

Ciasta

Post autor: Angua »

[quote="Azi"]W sumie to chyba tam nie ma co zaszkodzic? W koncu maka, jajka, tluszcz, cukier... no i drozdze...[/quote]
No, tłuszcz i cukier... ;) raz od święta kawaleczek ciacha nie zaszkodzi, ale chyba zrozumiale, ze za czesto nie wolno. W ogóle zastanawiam się, czy ma sens takie dociekanie, czym jeszcze mozna uraczyć ogony ;) rozumiem, ze kazdy chce im dogodzić najlepiej, jak sie da...ja też... ale to nie oznacza, ze musimy im dawać do spróbowania każdy smakołyk. Tym bardziej, ze np. moje ogony równie łapczywie rzucaja sie na sałatę i jabłko, co na herbatnika, więc wole im dawac, to co jest na pewno zdrowe, oprócz tego, ze im smakuje.
Niektóre opowieści się kończą, ale inne stare historie wciąż trwają. - T. Pratchett
Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo
OlaA

Ciasta

Post autor: OlaA »

Moja niestety nie rzuca sie tak lapczywe na warzywa czy owoce.
Z poczatku szlala za zwykla marchewka ale teraz nie za bardzo :(
Zjesc zje, ale to wszystko :mrgreen:
Pozdrawiamy
OlaA + Pola (ur. 23.06.2004r - data umowna):D
Monia

Ciasta

Post autor: Monia »

Natka kocha ciasta wszelkiego rodzaju! jesli jest nadziewane to wyjada nadzienie kiedys przyszla do mnie kolezanka i przyniosła mi sernik zapakowany w papier. niestety zostawiłam ciasto w zasiegu mojej szczuraski i papier został rozerwany na strzepy! mało tego- jej brak wychowania został udowodniony tym ze zamiast sobie ułamac kawałek to pezczelnie sie ulozyla całym ciałkiem! slicznie to wygladalo ale od razu dostała "klapsika"
Awatar użytkownika
moniaaa

Ciasta

Post autor: moniaaa »

Właśnie mam 'na stanie' ciasto drożdżowe i takie małe pytanie.. jeżeli już to wysuszone? Bo gdzieś czytałam, że wypieków żadnych nie można dawać szczurasom 'na świeżo', dopiero gdy są już twarde... więc jak?
za TM: Stefcia [*] 14.01.06, Tess - XI 05 - [*] 28.11.2006... zawsze będę o Was pamiętać..
Korlis

Ciasta

Post autor: Korlis »

[quote="moniaaa"]Bo gdzieś czytałam, że wypieków żadnych nie można dawać szczurasom 'na świeżo', dopiero gdy są już twarde... więc jak?
[/quote]
Hmm,ja jakoś tego nigdzie nie znalazłam.a tak to ja ograniczam ciasta bliźniakom z takiego powodu iż jest tam dużo cukrów a one bardzo uwielbiaja napoleonki, strucle, makowca, sekacz, ptysie itp. :roll: A z drugiej przyczyny takiej że jak przestane im dawać dużo czegoś bardzo dobrego to przestana ziarno jeść...-a to by było niedobrze,bo narazie to głównie ziarno jedza i maja piękne futerko :blob:
:P
Awatar użytkownika
Ania
Kontakt:

Ciasta

Post autor: Ania »

Z tego co wiem, na świeżo to nie można nikomu (gdy jeszcze ciepłe - a nie, że miękkie), bo boli brzuch...
Myślę, że możesz mu kawałek dać ale tak już ktoś napisał - od święta, bo tłuszcz, bo cukier itp.
¡oɹƃǝןן∀ ɐu ʎɹnʇɐıʍɐןʞ ǝıdnʞ ǝıu ʎpƃıu znſ
Awatar użytkownika
moniaaa

Ciasta

Okej, to juz mi sie rozjasnilo.

a wyczytalam to na takim portalu, ktory kiedys uwazal sie za 'najwiekszy szczurzy' i to na nim oparta byla moja wiedza nt szczurow, teraz widze,z e to niestety bzdury w wiekszosci byly, eh...
za TM: Stefcia [*] 14.01.06, Tess - XI 05 - [*] 28.11.2006... zawsze będę o Was pamiętać..
falka

Ciasta

Post autor: falka »

Ludzie, ja naprawdę rzadko się wypowiadam w tak radykalny sposób, ale po cholerę dociekać, czy szczurowi można dawać lody, ciasta, chipsy, popcorn, parówki, wędliny i co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy, jeśli wiadomo, że te rzeczy nie są zdrowe!!! Nie rozpuszczajcie tak swoich zwierzaków i nie dawajcie im sera i ciastek, to będą jadły marchewkę, bo to jest ich naturalne pożywienie. Tak samo jak kawałek mięska lub gotowany ziemniak - są to rzeczy, które szczury uwielbiają, ale trzeba trochę zachodu, żeby im to przygotować. Weźcie odpowiedzialność za zdrowie swojego zwierzaka! I niech nikt tego nie odbiera personalnie, ale niech każdy pomyśli ile razy wolał dać szczurkowi coś z talerza, niż pójść do kuchni i przygotować coś zdrowego :).
madsis

Ciasta

Post autor: madsis »

Ja się zgadzam, z poprzednim postem. Chociaż jestem amatorem jeśli chodzi o hodowle, to nie wydaje mi się, że szczuraski potrzebują coś takiego jeść. :nierozumiem: Wszelkie tego typu smakołyki nie są zdrowe dla ludzi to i dla zwierząt też.
co dwa szczurki to nie jeden ;)
Awatar użytkownika
moniaaa

Ciasta

hm. nie wpadlabym nawet na to, zeby dac szczurowi parowke ;D a co dopiero chipsa ;p
madsis

Ciasta

Post autor: madsis »

Kurcze w moim poprzednim poście zabrakło nie... :oops: Miało być , że szczulaski nie potrzebują takigo jedzonka jeść. I też nie wyobrażam sobie Łatki z chipsem w łapkach, bo sama chipsów nie jem.:)
co dwa szczurki to nie jeden ;)
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Ciasta

Post autor: sachma »

posty zawsze mozesz edytowac :wink:

co do jedzenia... nie sadze ze szczur przezyje jakis wielki kryzys jesli nie bedzie jadl tego co my :wink: szczur to szczur, a nie czlowiek... szczurek powinien jesc szczurkowe jedzenie - to co jadl by na wolnosci... jakies owoce warzywa ziarna, od czasu do czasu miesko (ale lepiej takie gotowane :wink: no chyba ze chcemy miec w domu krwiorzercza bestie :wink: )

co do parowek cipsow itp to moje maluchy lubia nachosy :lol: ostatnio mi podwedzily z taleza jak wyszlam do lazienki :?
nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby szczura dawac jedzenie ktora ja sama wole sporzywac w malych ilosciach i bardzo rzadko...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Główne”