[SKÓRA] - pomarańczowa skóra, pozlepiana sierśc
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

[SKÓRA] - pomarańczowa skóra, pozlepiana sierśc
Moje szczurasy biale maja po mniej wiecej 19 miesiecy kazdy
ich dieta: rano salata i ogorki, kaszka niemowleca (wcinaja cala zakretke od sloja duza)
na wieczor: jakies warzywko (salatka lub ogorki), gerber, ryz
apetyty maja ogromne, jak zjedza a miska pusta to wala w prety klatki miskami
oprocz tego maja staly dostep do wody, suchej karmy (MEGANE)
z zalatwianiem sie problemow nie ma, zadnych biegunek
apetyt swietny
za to od pewnego czasu jeden z nich, ten wiekszy i grubszy, zaczal cos miec ze skora. wyglada to w ten sposob, ze futro na kawalku plecow jest jakby pozlepiane, to futro i skora wygladaja jak brazowe albo pociemniale, takie dziwne
co mam zrobic?
ich dieta: rano salata i ogorki, kaszka niemowleca (wcinaja cala zakretke od sloja duza)
na wieczor: jakies warzywko (salatka lub ogorki), gerber, ryz
apetyty maja ogromne, jak zjedza a miska pusta to wala w prety klatki miskami
oprocz tego maja staly dostep do wody, suchej karmy (MEGANE)
z zalatwianiem sie problemow nie ma, zadnych biegunek
apetyt swietny
za to od pewnego czasu jeden z nich, ten wiekszy i grubszy, zaczal cos miec ze skora. wyglada to w ten sposob, ze futro na kawalku plecow jest jakby pozlepiane, to futro i skora wygladaja jak brazowe albo pociemniale, takie dziwne
co mam zrobic?
Ostatnio zmieniony wt maja 22, 2007 8:58 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
ze mną:
szczurki Szaruś i Bieluś
pies: Wiki
za Tęczowym Mostem - pamiętam na zawsze
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Mrauczur - ['] 13.05.2007
Nora (najwspanialszy owczarek świata)
Szarak
Wiórek (pies)
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
RE: cos dziwnego ze skora sie dzieje-pomocy
Przydala by sie fotka, moze to by pomoglo troche bardziej okreslic, co temu szczurkowi może być.
Moje stadko: Eliza, Korek i Gina
|| Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']

czy szczurasy to samcole?
-
merch samcole, ich zdjecie jest w temacie Ewy o szczurku z interwencji. nawet tam się pytałaś co to jest u jednego z nich. to chyba jest ten łupież spowodowany hormonami u samców. ale tylko w tym jednym miejscu?tak to wygląda jakby ktoś go umazał w farbie czy coś...
Akurat w jednym , ale tym ,które jest szczególnie narażone. Spróbuj wykapać szczura szamponem z ketokonazolem ( srodek przeciw grzybiczy) np Nizoral , Nizoxin lub cos podobnego - do kupienia w saszetce w aptece cena od 1-3 zł . To powinno usunać to i pozwoli przyjrzeć się skórze , jeśli na samej skórze nie ma zmian - to moga byc to zmiany wywołane łojotokiem . Wtedy, mozesz spróbować powtarzać ta operację raz na jakiś czas.
caly problem w tym, ze ten pan szczur jest tak neizalezny, ze jesli mu sie cos nie spodoba (np nie spodoba mu sie mocniejsze interesowanie sie jego plecami) to klapie i gryzie
a zebiszcza ma straszne
malo tego, jest panem szczurem mocno niezaleznym
mianowicie glownym towarzyszem jest jego brat, natomiast reszta swiata jest o tyle potrzebna o ile daje jedzenie i sprzata klatke, na zadne czulosci w stylu brania na rece nie zezwala
ta zmiane posmarowalam wczoraj Flucinarem - taka masc, ktora smarowalam zmiany u psa
sprobuje cos tu jesczze zaradzic
zmiana jest tylko u jednego szczura, tego wiekszego i grubszego
a zebiszcza ma straszne
malo tego, jest panem szczurem mocno niezaleznym
mianowicie glownym towarzyszem jest jego brat, natomiast reszta swiata jest o tyle potrzebna o ile daje jedzenie i sprzata klatke, na zadne czulosci w stylu brania na rece nie zezwala
ta zmiane posmarowalam wczoraj Flucinarem - taka masc, ktora smarowalam zmiany u psa
sprobuje cos tu jesczze zaradzic
zmiana jest tylko u jednego szczura, tego wiekszego i grubszego
ze mną:
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
Flucinar - odradzam to jeden z silniejszych sterydów - sterydy zmniejszają stan zapalny - ale ułatwiają bakteriom , grzybom i pasozytom panoszenie sie na zwierzaku. To juz lepiej cos przeciw grzybiczego ( Clotimazol , Pevaryl, Pevason)- ale te leki sa na recepte- Flucinar zreszta tez - na całe szczeście.
Szczur zostal wykapany w szamponie Selsun Blue
wymylam go w pudelku, tak, ze nie mogl mnie ugryzc
zostal wymyty mala iloscia szamponu, dokladnie splukany i zobaczymy co dalej
wymylam go w pudelku, tak, ze nie mogl mnie ugryzc
zostal wymyty mala iloscia szamponu, dokladnie splukany i zobaczymy co dalej
ze mną:
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
prosze zerknijcie-skora
wykąpałam dzisiaj szczurasa w ciepłej wodzie, zmianę wykąpałam szamponem Selsun Blue
jest to przeciwłupieżowym zawiera siarczek selenu
w tej chwili stan jest taki: koło szyi, na plecach takie zaciemnienie jakby pomarańczowe, na środku pleców duży zmieniony placek. futro jest tam pozlepiane jakby, usztywnione, ciemne
zalączam zdjęcia jakie udało mi się zrobić
proszę zerknijcie, napiszcie co robic
Temat polaczony z Twoim obecnym. Nie ma potrzeby zakladania drugiego ktory przedstawia ten sam problem.
limba81 mod
jest to przeciwłupieżowym zawiera siarczek selenu
w tej chwili stan jest taki: koło szyi, na plecach takie zaciemnienie jakby pomarańczowe, na środku pleców duży zmieniony placek. futro jest tam pozlepiane jakby, usztywnione, ciemne
zalączam zdjęcia jakie udało mi się zrobić
proszę zerknijcie, napiszcie co robic
Temat polaczony z Twoim obecnym. Nie ma potrzeby zakladania drugiego ktory przedstawia ten sam problem.
limba81 mod
Ostatnio zmieniony wt maja 22, 2007 9:00 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
ze mną:
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
RE: prosze zerknijcie-skora
Iść do weta. Selsun nie był dobrym pomysłem- ma rewelacyjne działanie tylko nie mozna stosoawać na skóre podraznioną i poraniona 9 rozdrapana czy cós ) teraz przepadło. Natomiast jak widać nic sie nie zmyło a powinno - na dodatek sama nie masz wglądu co tam na tej skórze sie naprawdę dzieje. Na razie widzimy ,ze szczur ma jakieś zmiany i biały szczur nie wiadomo czemu pomarańczowawe futro - ze zdjecia nie wynika co to jest -czy to krew - bo rozdrapane , czy ten łupież samcolowy czy co...
RE: prosze zerknijcie-skora
Niestety ja nie jestem za eksperymentami, nawet jesli chodzi o kapanie w jakims specyfiku (a moze az).
Wyglada to nieciekawie, bardzo mozliwe ze to jakas grzybica. Na pomaranczowy lupiez mi to nie wyglada. Czy szczura ogladal wet?
Wyglada to nieciekawie, bardzo mozliwe ze to jakas grzybica. Na pomaranczowy lupiez mi to nie wyglada. Czy szczura ogladal wet?
Ostatnio zmieniony wt maja 22, 2007 8:59 pm przez limba, łącznie zmieniany 1 raz.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
RE: cos dziwnego ze skora sie dzieje-ZDJECIA!
postaram sie jakos zalatwic wizyte u weta
aha, jak splukiwalam podczas kapieli to schodzila taka ciemniejsza woda, zabarwiona jakby
obadalam mu te skore, sladow krwi nie ma, rozdrapania tez nie ma
na razie kapieli nie powtorze
postaram sie do weta jechac
aha, jak splukiwalam podczas kapieli to schodzila taka ciemniejsza woda, zabarwiona jakby
obadalam mu te skore, sladow krwi nie ma, rozdrapania tez nie ma
na razie kapieli nie powtorze
postaram sie do weta jechac
ze mną:
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
szczurki Szaruś i Bieluś
Bob - ['] 22.07.2007
Fuf - ['] 24.05.2007
Szarak
Wiórek (pies)
Koniecznie napisz co powie wet, bo pierwszy raz widze cos takiego.
Aniołki: ['] Garek, Jeff(ka), Chrupek, Teodor, Kapunio, Freska, Żelka, Mufka, Bee-Bee, Kluska, Fryt, Keksik, Frocia, Imbirek, Pchełka, Klapuś [']
Ewaa6 gdybys miała w domu tester do banknotów, albo jakies źródło światła ultrafioletowego to można sprawdzić świecąc w ciemnym pomieszczeniu na zmienioną skórę czy nie jest to grzybica.
Zmiany grzybicze podświetlone ultrafioletem fosforyzują w ciemnościach takim białym światłem.
Zmiany grzybicze podświetlone ultrafioletem fosforyzują w ciemnościach takim białym światłem.
Pod Niebieskim Kocem : Lilka, Luna, Norka, Malinka
Teraz ze mną: Fiona, Cleo, Milka i Mała.
Teraz ze mną: Fiona, Cleo, Milka i Mała.
tylko za bardzo się nie sugeruj jeśli nie zmiana nie będzie świeciła, taką reakcję dają nieliczne z szerokiego grona pieczareczek, które mogą wystąpić na skórze, ale wet wet wet!!