RE: Niunia, Niuniaczek i Pinki;]

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Niunia, Niuniaczek i Pinki;]

Post autor: NiUnIaCzEk91 »

Witajcie :loverat:
Tu Niunia;*
Niuniaczek;*
i Pinki;*
chcielismy sie wam pokazac;]
Niuniaczek czyli najmlodszy szczurek chlopczyk;] [attachment=1236]
Pinki ;] najstarszy;] bardzo podobny do Niuniaczka;] choć ma szary gruby pasek na grzbiecie;] i jest o wiele wiekszy ;]tu w swoim labiryncie[attachment=1237] a tu tak mniej wiecej go calego widzac;][attachment=1240] i tu jeszcze z gory;][attachment=1241]
teraz Niuniaczek juz go znacie i Niunia czarnulka troszeczke od niego wieksza ;][attachment=1238][attachment=1239]
i to na tyle;]...

.... Jak narazie;]
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2007 8:57 pm przez NiUnIaCzEk91, łącznie zmieniany 1 raz.
PoZdRoWiEnIa Od NiUnI, NiUnIaCzKa, PiNkIeGo DeLiCjI i KrAkErSa;*;*
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
Elly

Post autor: Elly »

Czy ja dobrze widze, ze samiczka i samiec mieszkają razem w klatce? Jezeli tak, to prawdopodobnie zostaniesz babcią i od razu rozdziel szczury, zeby więcej nie mialy ze sobą kontaktu. A tak poza tym to bardzo ladne są :-D Wymiziaj ode mnie.
Moje stadkoEliza, Korek i Gina :D || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Wlasnie chce zostac babcia;] co prawda nie za szybko ale chce zostac ;] to zdjecie bylo robione 1 dnia jak tylko kupilam Niuniaczka;] bardzo sie pokochaly jak widac;] Teraz tez spia razem wtulone w siebie jak nie wiem co;] masz buziaczki od nich Elly:*:*
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
Elly

No to zostaniesz podejrzewam juz niedługo, jezeli juz coś zaszło miedzy zwierzakami... moze za 2, moze za 3 tygodnie.. Proponuję poczytac ten temat - KLIK. A teraz, jezeli szczurka zostala juz zaplodniona, to zycze powodzenia w szukaniu domów.. na pewno nie będzie łatwo.
Szkoda, ze niektorzy ludzie mają tak małą wiedzę na temat zwierząt. Dzięki za buziaki.
Ostatnio zmieniony pn lip 30, 2007 10:22 pm przez Elly, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje stadkoEliza, Korek i Gina :D || Za Tęczowym Mostem: Pysia, Mary Jane, Dee Dee, Masza, Greta, Wujuś (Karmel)[']
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

oki dzieki;* obiecuje ze poczyam;] ale to chyba juz teraz zla pora na czytanie bo zaraz zasne i wraz nic nie bede kumac;];*
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
Elly

Fajnie by było gdybys OD RAZU rozdzieliła samca i samiczkę. Poczytaj jak najszybciej ten temat, zebys sobie uswiadomiła, że zrobiłaś źle. Mam nadzieję, że nie będziesz kolejnym 'wesołym rozmnażaczem' i zrozumiesz o co chodzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
'Asia

Post autor: 'Asia »

Nieee :cryrat: Znowu to samo... :-( NiUnIaCzEk91, prosimy Cię, nie rozmnażaj tych szczurków... Na forum tyle jest teraz szczurków rozpaczliwie poszukujących domków i nie ma nawet chętnych... Prosimy, jeśli masz chętnych na szczurki to skieruj ich na to forum, odnajdź odpowiednie temty (m. in. z działu interwencji z 10 maja) i pokaż im te o adopcji szczurków. Ludzie którzy poszukują domków dla uratowanych bądź urodzonych szczurków z "wpadki" prawdopodobnie załamują się czytając te posty... Czy zdajesz sobie w ogóle sprawę z tego że w jednym miocie rodzi się około 15 szczurków?? Zdajesz sobie sprawę z tego jaka to olbrzymia odpowiedzialność?? A jeśli nie znajdziesz chętnych, to co zrobisz, oddasz do zoologicznego??? I skażesz je na pewną śmierć?? Gdyż często z zoologów szczury wykupują terraryści, ludzie hodujący węże, który żywcem rzucają te szczurki na pożarcie wężom (istnieją co prawda "humanitarni" terraryści, ale nadal są wielką rzadkością...)... Prosimy, nie skazuj ich na taki los...

Kolejną kwestią jest to że rozmnażanie szczurków o nieznanym pochodzeniu (czyli np. wziętych z zoologa) jest na tym forum nieakceptowane, gdyż prowadzi do kolejnych krzyżowań niekorzystnych i słabych genów, a co za tym idzie - zwiększenia prawdopodobieństwa chorób u przyszłych maluchów. POCZYTAJ KONIECZNIE temat do którego linka dała Ci Elly to zrozumiesz o co chodzi.
Nie mówiąc już o tym że samiczka mi wygląda na stanowczo za młodą na bycie matką, jeśli się nie mylę i jeśli zostanie nią już teraz może być to niebezpieczne dla jej zdrowia i życia.

Mamy nadzieję ze podejmiesz dobrą decyzję, rozdzielisz samiczkę od samców, a samiczka dostanie koleżankę do klatki i one będą bawić się osobno i chłopcy osobno :) To najbardziej rozsądne wyjście dla wszystkich. A szczurki są prześliczne!! :loverat:
Obrazek
Aniołki: Lola (*), Żaba (*), Maja (*), Zuzia(*), Mela(*), Marie (*) ;(( Pamiętam... >>ZOBACZ<< Aktualnie: pustka w sercu i pusto w klatce... ;(
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Szczurki sa juz rozdzielone ;] Niunia bedzie narazie mieszkac u mojego chlopaka... A niuniaczkowi moge dokupic np kolege.?
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
Landrynka

Post autor: Landrynka »

Nie dokupić tylko przygarnąć z forum. Zajrzyj do działów INTERWENCJA TOZ i ZWIERZAKI. W ostatnim czasie wielu osobom uroodziły się maluch z wpadek. Nadal ok 80 szczurków zabranych przez TOZ chorej psychicznie kobiecie(co nie znaczy, że z nimi jest coś nie tak) czeka na dom. Poza tym czy nie lepiej połączyć go z pinkim a przygarnąć koleżankę dla Niuni? Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tyle szczurów, rozwiązaniem byłaby ewentualnie kastracja.

PS Dla jakiego właściwie zwierzęcia przeznaczony jest ten labirynt? Jakiś mały jak dla szczura się wydaje.
Obrazek
I TAK UMRZESZ.
Awatar użytkownika
'Asia

Post autor: 'Asia »

Podjelas bardzo sluszna decyzje rozdzielajac szczurki :) Cieszy nas ze jestes odpowiedzialna osoba i zalezy Ci na dobru swoich pociech :)
Niuniaczkowi oczywiscie mozesz sprawic towarzysza, a nawet powinnas bo szczury to zwierzeta stadne i bardzo potrzebuja do zycia przedstawiciela tego samego gatunku (i tej samej plci). Dlatego Twoj chlopak Niuni rowniez powinien sprawic kolezanke.
Ale zaraz... bo czegos tu nie rozumiem... To Niuniaczek nie mieszka razem z Pinkim?? Jesli nie, to polacz ich i oczywiscie mozesz sprawic im trzeciego kolege, z foum, jak napisala landrynka. Ludzie zapewniaja transporty na terenie calej Polski.
Biorac szczurki z forum nie tylko pomagasz ludziom ktorzy je ratuja, opiekuja sie nimi, pomimo swoich wlasnych, ale rowniez dostajesz szczurki zdrowe (bo z zoologicznych nierzadko ludzie przynosili do domow szczurki ze swierzbem, zapaleniem pluc... Sprzedawcy w sklepie zoologicznym tak naprawde maja niewiele pojecia o tych zwierzetach, bo nie sa to ludzie po weterynarii i nie zawsze nawet sa to ludzie kochajacy zwierzeta... Poza tym szczurki w sklepie siedza caly dzien w przyciasnawym akwarium i nawet nie moga byc wypuszczane), pod opieka weterynarza i co wazne - przyzwyczajone do ludzkiej reki i biegania po pokoju :)
Zycze powodzenia i przesylam usciski dla szczurkow ;)

edit// No wlasnie, a jesli chodzi o te tunele to bardzo fajne sa, ale z tego co widze to sa to tunele chomicze, lub dla myszek... Jak szczurki podrosna bedziesz musiala je wyjac (lub wymienic na wieksze ;). Mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze Twoje szczurki beda duzo duzo wieksze niz sa teraz ;))
Ostatnio zmieniony wt lip 31, 2007 12:22 pm przez 'Asia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Aniołki: Lola (*), Żaba (*), Maja (*), Zuzia(*), Mela(*), Marie (*) ;(( Pamiętam... >>ZOBACZ<< Aktualnie: pustka w sercu i pusto w klatce... ;(
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Wlasnie chyba zaadoptuje kolege z forumowskiej adopcji;] tylko niestety bede potrzebowac transport do lublina bo niestety mam narazie 16 lat i nie mam prawa jazdy a mama mnie nie posci do warszawy samej... napisze posta w temacie'' szukam transportu'';] pozrdawiam Was wszystkich;* razem ze szczurkami;*jeszcze tylko mame o tym poinformuje;) i moze uda mi sie namowic chlopaka zeby wzial kolezanke do Niuni... jak mam g przekonac.? on mowi ze nie chce dziewczynki kolejnej tylko chlopczyka... Jak mam mu to wytlumaczyc.? tlumaczenie ze jjak sie rozmnoza to bedzie sie ciezko sprzedawac lub oddawac do niego nie dociera wiec co mam powiedziec.? co co go na pewno zacheci;;]:loverat:
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
marrrtina

Post autor: marrrtina »

po pierwsze, (zeby tak od razu nie zaczynac od czepiania sie) sliczne masz szczurzatka... wymiziaj je mocno ode mnie:-) a mozesz napisac ile miesiecy ma niuniaczek? miejmy nadzieje jest jeszcze za maly i nie w glowie mu amory..

a teraz bede szczera, mozesz mnie nie lubic ale chodzi mi o dobro Twoich szczurasow..
hmmm.. podejcie Wasze jest delikatnie mowiac nieodpowiedzialne i dziecinne, kupujecie szczury, wymieniacie sie nimi jak pokemonami a to przeciez zywe zwierzeta, czuja i przywiazuja sie do opiekuna.. nie mozna tak...

z tego co zrozumialam (bo ciezko sie w tym polapac) Pinki nie jest Twoj i ma juz kolege Kostka... Nuinia siedzi w osobnej klatce w Twojego chlopaka a Ty masz Nuiniaczka w osobnej... chlopak chce miec samcow i Ty tez chcesz miec samcow ale macie juz samiczke i nie wiadomo co z nia zrobic i tak ja wymieniacie miedzy soba...

wiedze o szczurach macie znikoma, byc moze niedlugo przyjda na swiat kolejne male szczurzatka i chcecie do tego adoptowac jeszcze samca i samice?

ja jak najbardziej popieram to ze chcecie adoptowac ale skoro zadaliscie sobie ten trud zeby sie zarejestrowac to moze najpierw poczytajcie troszke o ogonkach... i zadajacie sobie pytanie czy jestescie w stanie nalezycie sie zaopiekowac tymi ktore juz macie?
a jakie macie klatki? bo wiecie ze na dwa szczurki to klatka tez musi byc odpowiednio duza??

popraw mnie prosze jesli cos zle zrozumialam...

i nieprawda jest ze starsze szczury trudniej sie oswaja... trzeba po prostu wiedziec jak to robic...
" All the world's a stage and all the men and women merely players. They have their exits and entrances and one man in his time plays many parts..."
Awatar użytkownika
RattaAna

Post autor: RattaAna »

niech się chłopak chwilę zastanowi i po prostu przemyśli sprawę, nie chce mi się wierzyć, że ktoś może chcieć rozmnażać zwierzaki ot tak, dla zykłej chęci dorobienia się "słodkich różowych kluseczek"... z każdej kluski wyrośnie spory szczur, dla każdego szczura trzeba znaleźć domek (dobry domek), potomkowie tych szczurów ze sklepów będą jeszcze słabsi... jaki ich los..?
zaproś go na forum, sama mu trochę potłumacz; to po prostu kiepski pomysł, a jego konsekwencje poniosą te biedne stworzenia, jak zwykle...
NiUnIaCzEk91, użyj uroku osobistego by odwieźć swego lubego od tego pomysłu;
a sczurki oczywiście śliczne; jakie fajowe znaczenie ma Nuniaczek! smyranko obowiązkowe dla wszystkich ogoniastych!
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Wlasnie wrocilam od Weta z Niuniaczkiem zeby cos pomogl cos z tym noskiem... i dodatkowo okazalo sie ze Niuniaczek mial ropień pod samym pyszczkiem... biedactwo:( tak mi sie go szkoda zrobilo:( ma teraz taka kropeczke mam nadzieje ze szybciutko sie zagoi i wyzdrowieje ze wszystkich chorob ktore moze miec... biedactwo... bede plakac :cryrat::cryrat::cryrat:
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
Awatar użytkownika
NiUnIaCzEk91
Kontakt:

Do stadka dolaczyla Delicja i Krakers;] Delicja idzie spac do Niuni a Krakers do Niuniaczka;] pozniej wsadze kilka zdjatek;*
[*]SzUrUbUrEk[*]
[*]PuSsSy[*]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”