Chory, niejedzący szczurek !!! POMOCY !!!

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Reksio

Chory, niejedzący szczurek !!! POMOCY !!!

Post autor: Reksio »

Witam

Mój szczurek zachorowal ostatnio na bakteryjne zapalenie płucek, bylem u weterynarza, dostaje antybiotyk, pomaga, w pluckach lepiej ale przestaje jeść, strasznie schudł, wczoraj dostal zastrzyk glukozowy i sterydowy na poprawe apetytu, zjadl zyleczke gerberka ale dzis juz nic. Nie chce jesc z lyzeczki, jak bierze nasionko to trzyma je w pyszczku i jakby nie ma sily go rozgryzc, nawet obsiusial sie sam ;/ nie wiem co mam robic, jak daje mu w strzykawce to nie chce polykac... wczoraj jadl a dzis nic ;( strasznie kiepsko to wyglada, boje sie czy przetrzyma noc ;( macie porady jakies ?
IVA

Re: Chory, niejedzący szczurek !!! POMOCY !!!

Post autor: IVA »

Jeśli przestaje jeść to nie jest lepiej. Albo zapalenie nie cofa się, albo dołączyło się dodatkowe schorzenie np. niewydolność serca (często zdarza się przy ciężkim zapaleniu płuc). Być może ma problemy z oddychaniem, zbiera mu się płyn w płucach itp. Nie opisujesz stanu zdrowia szczurka stąd takie domniemania. Oczywiście konieczna jest kontynuacja leczenia antybiotykiem (jaki dostaje i w jakich dawkach ?). Poza tym dowiedz się jaki dostał steryd, jeśli działający 24 godziny to konieczne jest podanie kolejnej dawki. Mimo jego niechęci podawaj mu jedzenie strzykawką (podaje się ostrożnie aby nie doszło do zachłyśnięcia). Najlepiej nutri drink (do kupienia w aptece) a jeszcze lepiej jeśli jest wymieszany z dietą weterynaryjną w proszku (do nabycia u weta - koszt 7-8 zł. ). Maluch musi jeść, inaczej nie wygra z chorobą. Jeśli masz weta przyjmującego w nocy, jedź z nim teraz. Steryd w takiej sytuacji jest konieczny.
Reksio

Post autor: Reksio »

przed chwila umarl mi na dloni :( udusil sie, albo serduszko mu wysiadło, mlodziutki byl, szanse i tak mial bardzo male :((( biedaczek
IVA

Post autor: IVA »

Przykro mi.
Tak na przyszłość. Jeśli zauważysz, że ogonek ma problemy z oddychaniem to istnieje duże prawdopodobieństwo, że płyn zbiera się w płucach, wtedy konieczne jest podanie furosemidu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”