Johny - mój pierwszy szczurzy lokator

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

diankus

osowiały? przestraszony?

Post autor: diankus »

W prawdzie jest to mój już 4 szczurek ale żadnen wcześniejszy nie był taki wystraszony... mam go już 3 dni. Cały czas siedzi w kącie albo śpi od czasu do czasu zje coś, ale gdy tylko próbuje ją chociażby pogłaskać kuli się i boi. Sierść ma nastroszoną ze strachu? a może się przeciębiła? nie wiem co mam robić... Prosze o pomoc
Basial

Re: osowiały? przestraszony?

Post autor: Basial »

Przede wszystkim samotny (jesli dobrze zrozumiałam jest sam, bo piszesz, że poprzednie szczurki nie były takie). Samotny równa się nieszczęśliwy, a z tego co piszesz, bardzo nieszczęśliwy. Przy tak nieśmiałym charakterze będzie ci szczurcię bardzo trudno oswoić, chyba, że zlitujesz się nad biedaczką i zafundujesz jej towarzystwo (koniecznie tej samej płci). Piszę tak, bo mam niezłe stadko i każdy z moich chłopaków to inny charakter. najbardziej nieśmiały był Haszczu i wiem, że gdyby nie towarzystwo pozostałych szczurasów miałabym spore kłopoty z oswojeniem go - też bał się wychodzić i unikał kontaktu ze mną. dziś jest wspaniałym szczurasem, który wykorzystuje każdą okazję, aby się pomiziać i przytulić.
Sugeruję towarzystwo dla szczurci, zobaczysz, pójdzie łatwiej. ;)
merch

Re: osowiały? przestraszony?

Post autor: merch »

nastroszenie siersci to chociaz malo swoisty to powazny objaw,po dniu powinien sie oswoic na tyle zeby nie stroszyc siersci, jesli dalej stroszy moze byc chory- do weta
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”