Ja powiem tak : 1 szczura miałem ze sklepu zoo. Kupiłem jednego mimo tego że wiedziałem że Szczur samotny= szczur nieszczęśliwy, myślałem że mocniej się do mnie przywiąże... Myliłem się kiedy dołączyła do nas Mordzia (po krótkim dość łączeniu) Tekla z Mordzią były ze sobą bardzo zżyte

, miło było popatrzeć jak sobie czyszczą nawzajem futerka, jak śpią wtulone w siebie... tak jak nina powiedziała to jest bardzo egoistyczne myślenie że "bardziej się do mnie przywiąże jak będzie jeden"
Niestety Mordzia znała tylko 1 miesiąc Tekle ponieważ 31 Maja ona odeszła...

no ale nic nie pisze tutaj żeby się rozczulać tylko żeby coś poradzić. 2 rzecz to zoolog... jeśli bierzesz samice to możesz przypuszczać/ mieć pewność (jeśli nie są rozdzielone płciami) że jakaś jest w ciąży, a nóż widelec będzie to twoja. Co zrobisz z 12 młodych klusek ?, po drugie co do drugiego

(niezrozumiałe ?

) ze sklepu bierzesz nie oswojonego szczura (co nie oznacza że one są w czymś gorsze od wziętych z forum), często są to strachliwe, małe , a czasami nawet nieoswajalne i agresywne gryzonie... Po trzerzecie do 2 w zoologach panują różne choróbska ( tego już nie będę rozwijał bo powstanie ballada ). A jak weźmiesz z forum to po 1. Nic nie zapłacisz (trafia do dorosłych skąpców

) 2. Masz pewność że szczur jest zdrowy i nie jest w ciąży 3 . jest oswojony
Wybór należy do ciebie i nikt inny z forum raczej ci nie zabroni brać szczura z sklepu zoologicznego...
Sama musisz siebie zapytać czy chcesz iść na łatwiznę podejmując ryzyko zakupu w zoo, czy też poczekać trochę dłużej i mieć oswojonego, bez żadnych przybłęd (chorób) szczura od zaufanej osoby z którą masz stały kontakt

.
Pzdr.
Filip