Niska temperatura (35,6)

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Ann92

Niska temperatura (35,6)

Post autor: Ann92 »

Mój kochany szczurek mający 2 lata bardzo często się przeziębia ostatnio byłam z nią u weta i powiedział że jeżeli po tyg podawania antybiotyku szmery w płucach nie poprawią się to już tak będzie(i są). Byłam z nią niedawno u weta bo przestała jeść i pić (strasznie schudła ).W czwartek zaczęłam jej podawać gerberki na siłę, a wczoraj mama kupiła jej coś na apetyt i po tym zaczęła trochę jeść. Martwię się o nią bo nie może utrzymać temperatury ciała dzisiaj w nocy miała 35,6 *C położyłam ją na gorących butelkach i rano już było dobrze ale co mam zrobić żeby temp ciała została w porzątku na stałe,a i nie mam poduszki z podgrzewaniem ??? A i jeszcze jedno strasznie ciężko oddycha ale nie ciągle, tak jak by miała non stop katar. Pić chce tylko mleko sojowe i czy przez to może mieć małą biegunkę tzn uformowaną ale rzadką kupę.

Antybiotyk to endobioflox. Może powinnam jednak znowu iść z nią od weta, jak byłam ostatnio to dostała steryd na 3 dni.
Izabela

Re: Niska temperatura (35,6)

Post autor: Izabela »

Jeśli cały czas są szmery, tzn. że mała może mieć zapalenie oskrzeli lub płuc, a antybiotyk był podawany zbyt krótko lub jest nieskuteczny i trzeba go zmienić. Idź jeszcze raz do lekarza (może innego - to, co Ci powiedział ten, u którego byłaś, nie świadczy o nim zbyt dobrze) Sugerowałabym rtg klatki piersiowej, jeśli masz możliwość pójścia do lecznicy, gdzie go zrobią
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Ann92

robiłam prześwietlenie klatki piersiowej są tam takie jasne kreseczki i wet powiedział że mogą to być pozostałości po zapaleniu oskrzeli. A o prześwietlenie poprosiłam bo chciałam być pewna czy nie ma tak guza czy czegoś więc radzisz pójście jeszcze raz do weta, a co byś radziła na podniesienie temp???
Izabela

Post autor: Izabela »

Tak, radzę pójść jeszcze raz do weta, bo szczurek nie jest zdrowy i trzeba go leczyć. Antybiotyk, który dostał wcześniej, jak widać, nie pomógł lub był podany za krótko. Jeśli było to niedawno, to na 100% trzeba antybiotyk zmienić, nie podawać jeszcze raz tego samego. Kiedy był dokładnie podawany? To była enro... Nie wiem, zmieniłabym na tylozynę (ale dostępna jest tylko iniekcyjna) lub doxycyklinę.

Ta niska temperatura mnie trochę "przerasta" :) - zawsze kojarzyło mi się, że przy infekcjach dróg oddechowych temperatura wzrasta, nie maleje. Zbyt niska świadczy zapewne o bardzo dużym osłabieniu szczurka, szczególnie, że nie jest już młodziakiem. Może też być wynikiem np. niedokrwistości czy zaburzeń hormonalnych, ale tego bez szczegółowych badań nie stwierdzisz. Po mojemu na pewno małą trzeba dogrzewać, ale w tym celu przydałaby Ci się poduszka elektryczna, bo mogłabyś odpowiednio grzaniem sterować (może możesz pożyczyć? Na przyszłość radzę zakupić, to nie są specjalnie wielkie pieniądze) Póki co stosuj te butelki z gorącą wodą, ale tak czy inaczej monitoruj temperaturę, zarówno otoczenia w pobliżu szczurka, jak i ciała. Nie można przesadzić w drugą stronę i szczurka przegrzać.

Biegunka może być spowodowana antybiotykoterapią. Stosuj lakcid - do kupienia w każdej aptece.

Od razu mówię - lekarzem nie jestem i za bardzo nie sugeruj się moimi radami. To głównie tylko dobre chęci pomocy, nie podstawy merytoryczne. Moja główna rada: iść do weta. Tylko dobrze zabezpieczyć szczurka przed zimnem.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Ann92

Właśnie wróciłam od weta.
Pestka ma już inny antybiotyk ale nie powtórzę jaki ifurosemid ma pomóc chyba na oddychanie. Wet powiedział że niska temperatura może być spowodowana tym że szczurek się nie rusza.
Dziękuje za rady :D
S.

Post autor: S. »

Możesz dogrzewać szczurka własnym ciałem. Wsadź go pod koszlukę i przytul. Metoda ta jest dobra wtedy kiedy nie śpisz. Przez sen można niechcęcy przygnieść szczurka.
Ann92

Pestka czuje się świetnie:) skacze je i pije w :) ;D końcu ale się ciesze
Ann92

Proszę pomóżcie pestka nie chce jeść i pić tylko dlatego że przez te parę dni się rozwydrzyła. Mam jej wstawić normalne jedzenie i poczekać aż zacznie jeść czy dawać jej na razie to co lubi i czekać aż przytyje bo schudła 30 g. I są jakieś sposoby żeby znowu zaczęła pić normalną wodę bo przez chorobę dawałam jej mleko sojowe bo wtedy dostarczała sobie jakiś składników odżywczych a przecież nie może ciągle go pić bo prze białkuje chyba a po drugie drugi szczur przytyje a i tak już przez pestkę przytyła.
S.

Wstaw normalne jedzenie do klatku i wodę. Na początku wyciągaj pestkę trzy razy dziennie i dokarmiaj. Z czasem coraz mniej i coraz rzadziej. Pestka przytyje, a druga nie.
Ann92

Ale z wodą jest dużo większy problem na razie dostaje płyny podskórnie ale wczoraj stwierdziłam że jest tyle żywa że nie trzeba ale chyba cały dzień nie piła bo kupki jej były małe i suche jak wiór. z tym co mam zrobić ????
S.

W pierwszej pomocy jest opisane jak sprawdzić czy szczurek jest odwodniony. Poza tym sprawdź czy szczurek siusia i ile i jak często.
Zamiast wody czasami można dać ogórka, jabłko lub marchew. Ale na dłuższą metę tylko woda, lub kroplówka-przy odwodnieniu.
Ann92

Wiem jak sprawdzić odwodnienie ale sobie tak myślę że może na starość ta skóra już nie jest taka elastyczna i nie rozprostowuje się tak szybko. i co wy na to?? może tak być???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”