Ludziska ;] Potrzebuję pomocy , nie wiem jak się daje avatar, tzn nie umiem pomniejszyć fotki tak,żeby była dobrze dopasowana do rozm.avatarów . Pomógłby mi ktoś ? )
Proszę bardzo ;]
Przy pomocy dowolnego programu graficznego (ja korzystam z IrfanView) zmniejszasz zdjęcie tak by wymiary miały maks. 90 na 90 pikseli, a waga nie była większa niż 6 kB.
Nie wiem jakiego programu Ty używasz, więc instrukcja byłaby bez sensu. Szukaj opcji Resize lub podobnie brzmiącej
Następnie wchodzisz w swój profil, opcja Edytuj Awatar, i albo wgrywasz zdjęcie z własnego dysku (skopiuj sobie), albo wpisujesz adres URL.
Poprostu nie moge tego pomniejszyć... a czy przy dodawaniu potem na forum mam coś wpisać w ten rozmiar czy zostawić 0? W takim razie poprosze o twój e- mail (napisz mi w priw) to wyśle co fotke do zmniejszenia z góry dzięki
Spróbuj wyeksportowac jako .jpg ze zwiększoną kompresją ( resolution). Powinno pomóc. Albo jeszcze zmniejszyć wielkość i potem ponownie powiększyć, albo wrzucić taki pomniejszony.
Ale najpierw faktycznie sprawdz, czy nadal masz więcej KB. Bo często jest tak, ze zmniejszasz obrazek, a ilośc KB pozostaje ta sama (czyli ta co była na większym obrazku), aż do zapisania i ponownego otwarcia obrazka.
Ja już sobie poradziłam. Otworzyłam w obrazek w paincie i zapisałam jako gif i w magiczny sposób ma 6kib Jakość jednak nie jest najlepsza. Ale najważniejsze, że jest!