Proszę o pomoc- guz po operacji

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Moni137

Proszę o pomoc- guz po operacji

Post autor: Moni137 »

Mam problem- moja szczurka miala tydzien temu operacje usuniecia 2 gruczołow piersiowych z powodu nowotworu ona ma 10 miesiecy czuje sie bardzo dobrze ale tuz obok operowanego miejsca w ciagu tego tyg uworzyl sie guz wielkosci orzecha laskowego i nie wiem co robic czy ja dalej operowac czy nie ale jest mloda czuje sie bardzo dobrze to moze jedniak ale nie wiem czy nowotwor by wyrosł w ciagu tygodnia??? i to taki duzy??

Prosze piszcie jak mialiscie podobny problem i moze podacie dobrego weterynarza, ktory sie zna na szczurach w Łodzi, dziekuje z gory
Nina
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc- guz po operacji

Post autor: Nina »

Może to stan zapalny? Byłaś u weta?
Ze mną: LeeLee + Lily
W pamięci 35 indywidualistów: H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F + Grażyna, Kluska, Mia, Trufla, Zambia, Mała Mi, Weszka i Pcheła
Tupot Małych Stóp
merch

Post autor: merch »

dokladnie, guz tak szybko by nie odrosl, prawdopodobnie grmadzi se tam jakis przesacz lub krew, tak zbiornik, moze sie szybko zakazic , stad trzeba do weta.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
RattaAna

Post autor: RattaAna »

tu możesz znaleźć potrzebne info: http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=13&t=6660
nie ma co czekać, trzeba iść ze szczurzyną do weta i to szybko
mój cały babiniec już za TM...
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
yagoda

Post autor: yagoda »

Mojej szczurzycy guz odrósł w ciągu tygodnia, niemal jak orzech. ale to, co takie duże przybywa, to rzeczywiście przesącz najczęściej. Guz mojej szczurci był superzłośliwy i operacja bezsensowna, myślę że az tak szybkie przybywanie guza to rzadkośc. Przybywający plyn można spuścic... do weta! Mojej operajcę robił ten na Lewej, ale chyba kontynuajcje leczenie powinien robic ten, co operował?
Awatar użytkownika
Moni137

no nie wiem czy to przesacz bo to jest twarde
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

mogl sie zrobic krwiak, moja Ebola ostatnio tak miala i wcale miekkie to nie bylo... Najlepiej szybko lec do weta bo moze sie zrobic zakazenie jak jej i bidulce trzeba bylo pogrzebac troche w ranie, ble :/
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Joga94

Post autor: Joga94 »

Mój Silver miał guza na powiece. Usunęłam go, a po miesiącu się odnowił. Znów go usunęłam i odnowił się po TYGODNIU. Skończyło się na tym, że usunęłam mu oczko z powieką i jest spokój. To może być nawrót guza, chociaż co innego niewielki guz na tak małym obszarze jak powieka, a co innego guz wielkości orzecha w okolicach brzucha. To może być stan zapalny, szczurka unipaks miała podobnie - tyle że u niej był to ropniak na żuchwie. Jeśli chcesz, spytaj jej, chociaż ja bym ci radziła jak najszybciej do weterynarza. Jak się czuje mała? Jest obolała? Ma apetyt?
Obrazek
Awatar użytkownika
Moni137

No własnie czuje sie bardzo dobrze skacze, biega, je normalnie i jest wesoła wiec chyba ja nie boli... Nie chce jej znowu meczyc operacja bo potwornie sie umeczyla przy znieczuleniu ktorego podanie trwalo ok 40 min (z przerwami, az zacznie dzialac) miala kilka zastrzykow domiesniowych i bardzo wyła i piszczała nie moglam na to patrzec... nie wiem czy to wet zawinil czy zawsze tak wyglada ta procedura....
merch

Post autor: merch »

moni, jesli to zebrala sie krew czy cos innego nie jest potrzebna operacja
a jedynie nacicie tego zbiornika lub nawet tylko naklucie odciagniecie zawartosci i podanie antybiotyku.

Nie robiac nic wlasnie ryzykujesz , ze narazisz szczurke na kolejne cierpienia.
Z tego co piszesz to chyba nie bulo ok, szczurka do operacji sie usypia. Napisz skad jestes ( zn z jakiego miasta) i u kogo bylas.

Forum nie ma mozliwosci leczenia szczurka, moze pomoc w szuskaniu weta, uspokoic w przypadku pewnych stanow prawidlowych , mylnie branych za chorobe ( kiwanie sie albinosow, duze jadra samcow), czasem poinformowac czy wydaje nam sie ze szczurek jest dobrze leczony czy tez zle.

Jednak tak czy siak leczenie moze przeprowadzic tylko lekarz weterynarii.
Obrazek
*NiuniuśMysiaMałyniaMyszulAllegroKichanioSzarikSzymaGuciaKropkai7rodzRudiPankracy, BrysiaCzapkaCelaCzesiaZdzisiuCezarCzaruśEdiCzejenFeluśZeniaUbocikGryzajkaMała KapturkaOfelkaJajcusWulfikmaluszkiHieronimHefryśmałyeFekDarEstiNosioOliFaramuszkaDafiDorota
Awatar użytkownika
RattaAna

moni pytała o weta w Łodzi, podałam jej wyżej odnośnik do tematu o łódzkich wetach.
[*] Fiona Pumka Lusia Tola Layla Sheila Zbójka Rita Frida Ziuta Emma Laguna Dotka Szelma Andariel i kotka Loona
[/size]
Awatar użytkownika
Ausaya

Post autor: Ausaya »

a powieksza sie caly czas ten "guz"? jest moze taki ciemniejszy niz wczesniej? Jezeli tak to zapewne krwiak i nalezy podac jakies lekarstwa przeciw dalszym krwotokom. Ja dawalam Cyclonamine (chyba tak sie pisze) trzy razy dziennie.
Jezeli nie jest ciemniejszy to rzeczywiscie mogl zrobic sie kolejny. Jezeli chodzi o gruczolaki to najlepiej przy operacji wyciecia wykonac tez strylizacje, to bardzo zmniejsza ryzyko powstania nowych guzow. A widac ze twoja szczurka ma takie sklonnosci skoro miala dwa na raz.
ze mną: Tequila i Lima :* :*

za TM: Helenka [*] Kama [*] Sutra [*] Mała [*] Ebolcia [*] Furia [*] Coco [*] Koleś [*]
Awatar użytkownika
Moni137

Bylam z nia dzisiaj u weta powiedziala ze na razie nie wiadomo zeby czekac i to obserwowac ale ze ropien to na pewno nie jest mam jej podawac 1/4 tabletki 1mg Encortonu dziennie ze to ma niby zmniejszyc obrzek ale sie zastanawiam bo to dosc silny steryd, ktory ja bardzo oslabi... Dawaliscie to kiedys swoim szczurkom?
Awatar użytkownika
RattaAna

ja podawałam encorton Sheili (1/3 tabl. raz dziennie), sytuacja była inna i właściwie beznadziejna, szczura miała nowotwór kości (guz na tylnej łapie) i przeżuty w inne części ciałka.
czy wet, u którego byłaś to ten sam, który operował czy inny? znajduje się wśród tych polecanych na forum?
[/size]
Awatar użytkownika
Moni137

Bylam u innego weterynarza niz operowal bo tamten co operowal jest w innym miescie (mieszkam w lodzi bo tu studiuje operowalam ja w czasie ferii w czestochowie) ale nie wazne, teraz sie chyba wyjasnilo bo guz zmalal prawie o polowe wiec to chyba wezel chlonny albo cos innego w kazdym razie nowotwory nie maleja wiec moze jeszcze moja Kusia troche pozyje :) :) :) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”