[quote="Ania"]Kostki z kurczaka dzielą się podłużnie co znaczy tyle, iż nie dają się zetrzeć a jedynie ułamują mikrodrobinkami i mogą poważnie uszkodzić układ pokarmowy - żołądek, przebić jelita lub je zapchać, da się usunąć jedynie operacyjnie a niestety szczury mówić nie umieją i prędzej odejdą z wycieńczenia organizmu robiąc rzadkie krwawe kupki kilka dni przed - lub nie robiąc ich wcale..[/quote]
Nastraszyłaś mnie... :shock: sama nie wymyśliłam tego zeby dawać szczurasom kosci ze skrzydełek, ale przeczytałam na stronie internetowej, nie pamiętam teraz adresu ale bynajmniej nie pisał tego lajkonik. Słyszałam ze zakaz podawania kosci z drobiu dotyczy psów, które połykaja pokarm szybko, prawie nie gryząc, a i to tyczyło sie tylko długich kości udowych, nie drobnych kostek ze skrzydełek. Szczury skrobia kostki siekaczami, nie zauważyłam zeby powstawały przy tym ostre odłamki mogące uszkodzić jelita. Do niedawna moje ogony dostawały gotowane miesko i po kostce, wcinały wszystko i jakoś nic sie nie stało. Ale na wszelki wypadek odstawie im qrczaka zwłaszcza ze sama tego nie jadam, lepiej nie ryzykować. Dzięki za ostrzeżenie

Niektóre opowieści się kończą, ale inne stare historie wciąż trwają. - T. Pratchett
Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo